tirsdag 6. september 2022

Smirnoff Karin "Så dro jeg hjem" 3. bok i Jana Kippo trilogien


Den siste boka i trilogien om Jana

Bok en: Jeg dro ned til Bror
Bok to: Vi dro opp med mor 

Jana dro hjem til Smalånger, der fant hun broren som hadde falt, han døde. Det ble en fryktelig tid for Jana, hun sørget over broren, men måtte også ta hånd om Angelika som var gravid. Pastor Silas krever at Bror skal begraves i Kukkojärvi i Norrbotten, Jana føler seg hjelpeløs.  Jana jobber fortsatt i hjemmehjelpen, og opplevde også der mye død, det ble psykisk hard for henne.

John, kunstmaleren har vært opptatt med Pirrio, galleristen, og nå har han fått beskjed at kreften herjer med han. Jana hadde jo fått invitasjon til å ha utstilling i Stockholm, og jobber med den, hun jobber med å lage små skulpturer. Hun drar til Stockholm og håper at livet skal endres seg, få et verdig liv. Hun undres lenge på om hun orker å dra til åpningen, rekker den og Diana kommer. Hun selger mange skulpturer bra og får mye skryt. Treffer Nicky som gjør inntrykk på henne. 

Vi får hører om Jana sine år som kunststudent i Stockholm, om Steven som hun bodde sammen med i to år. Han var en skikkelig drittsekk, hvorfor finner enkelte kvinner slike jævlige menn, om igjen og om igjen? 

Diana og Jana, kommer ikke nærmere. Hun ønsket å bli kjent med barnet Diana, ikke en voksen kvinne. Diana er hun for vellykket og tilpasset samfunnet for Jana? Jana er svak for de svake i samfunnet og finner en ung gutt hjelper Nordin fra Marokko, som hun hjelper. Hun vil sende han til Jussi i nord, der sønnen hans Martin bor, de to er like gamle. 

Jana drar til syd Sverige, Bohuslän, ut på en øy til kunstneren Mikkel. Han er skulptør og er Nicky sin far. Nicky dro fra faren som tenåring og har ikke kontakt med han mer, en underlig mann. Nicky vil ikke at Jana skal dra ut til han, men hun gjør som hun vil og drar dit, som hjemmehjelper sammen med Andreas. Mikkel og Jana lærer hverandre å kjenne, så han forteller og drikker.  Hun opplever oppturer (han lærer henne mye) og nedturer sammen med billedhuggeren Mikkel. Nye folk og miljøer dukker opp, men hun må tilbake til jobben sin Smalånger, hvor hun er hjemmehjelper. 

John er på sitt siste og hun må jobbe hos han, Diana havner i en bussulykke, men klarer seg. Jana lengter etter Nicky, sin tvillingsjel, kan hun erstatte Bror? Her er det mange fortellinger som inspirer meg og som jeg blir sjokkert over, men det er et slik drive i lydboka, så jeg klarte nesten ikke stoppe den. 

Fy Søren dette har vært litt av en trilogi. Skjønner godt at denne har vært populær i Sverige, den tar nesten pusten fra en. Fantastisk god fortalt om savn, vold, kjærlighet, lengsler, stolthet, pågangsmot og om å velge sin egen veg i livet, tross all motgang.  Det var ikke en enkel vei, med mye vold og forferdelige ting som skjedde henne, men hun stod den ut!  Kunsten og kjærligheten vant til slutt? Håper det. 

Spilletid lydbok 8timer 19 minutter. Storytel, 

Innlest på svensk "Sen for jag hem", utgitt 2020. 


12 kommentarer:

 1. Ikke lest selve innlegget ditt siden denne skal være på vei til meg (og ligger klar Bookbites) men fikk med meg at du likte denne godt og det lover godt for når jeg skal lese selv. Har også likt de to andre bøkene i serien, selv om jeg kunne bli litt kvalm av å lese om "marken i magen som åt henne opp" til stadighet.

  Romanen "Sockerormen" skal visst være en oppfølger til denne trilogien og i følge en på insta var visst den også veldig bra! Kanskje jeg burde begynne å lese svensk?

  SvarSlett
  Svar
  1. Den var som lydbok på svensk og Lo Kauppi leste tydelig og bra. Anbefales!

   Slett
  2. Ja,kanskje jeg tar oppfølger-romanen på svensk, siden det drøyer sikkert litt før den kommer på norsk. Den du skriver om i dag har kommet på norsk.Men takk for tips! :-)

   Slett
  3. Jeg har lastet ned Sockerormen, da jeg fant den tredje boka, men den omhandler helt andre personer. Jeg må ha en pause fra henne nå merker jeg, men den skal jeg lytte til seinere. Lykke til med lytting på svensk, jeg synes det er herlig å høre bøker opplest på orginalspråket. Skulle ønske storytel hadde bøker på dansk også, det hadde jeg likt :)

   Slett
 2. Ser den er på høstlista til Bonnier nå, så jeg supergleder meg til å lese den:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er ganske brutal, men jeg ble fanget inn i Janas verden og har storkost meg med den på øret, og helt glemt at det er kjedelig å male tredje strøket på huset/fritidseiendommen vår. :)

   Slett
 3. Jeg har skrevet to kommentarer, men de vises ikke. Vet ikke hva som er galt. Alle gode ting er visstnok tre, så jeg prøver igjen. Jeg har ikke lest mye nå i det siste, blir trett av corona. Men leste krimen til Lucinda Riley. OK, men ikke den beste krimen jeg har lest! Hilsen Tove.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du skrev på et innlegg som var over et døgn, da må jeg godkjenne det før det kommer fram. Jeg har vært plaget av dumme innlegg, så derfor har jeg kun et døgn åpent. Jeg har den boka av Riley, men har gått litt lei av henne etter de syv søstre. Ha en fin dag :)

   Slett
 4. Høres absolutt ut som bøker jeg vil like! Notert :)

  SvarSlett
 5. Nå må jeg skaffe meg lesestoff til mørke høstkvelder :) Har nettopp vært på Hardangervidda og nytt fred og ro. Blir aldri lei av fjellet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne serien er bra om ikke annet så MÅ du lese: Elling, Lars "Fyrsten av Finntjern", den er fantastisk fin. :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!