lørdag 19. april 2014

Færøvik Torbjørn "Buddhas barn"

En skikkelig fin reiseskildring fra Asia

Etter å ha kommet hjem fra min Vietnamtur er suget etter å vite mer om Asia blitt enda større.
Boka starter i Vietnam, og jeg var med fra første side. Som feks: Der og der har jeg vært. Uff, det fikk jeg ikke med osv .Et kult gjensyn/billedsyn for mine øyne med Vietnam.
Boka tar meg med på en reise til Vietnam, Kambodsja , Thailand og Burma. En fargerik ferd hvor han møter utrolig mange mennesker.

Første del er om Vietnam som han tydelig vis har vært i mange ganger. Han forteller at han elsker Hanoi med de gule, orange og gamle husene i gamlebyen. Han beretter om de 36 gatene der ingen av gatene er like, et rent arkitekturkaos, ja det kan jeg skrive under på. Alle de 36 gatene kommer fra at hvert laug hadde sine handelsgater, eks silkegata, kopper og kar, brillegata osv.

Konkret historie fra Vietnamkrigen forteller han også en del om og naturligvis om bondegutten Hoche Min som var en revolusjonær gutt som hadde opplevd mye i sitt unge liv,  miste moren i ung alder og var til sjøs i 21år. Han ville avskaffe konolanismen og få Vietnam til å bli fedrelandet. Han levde farlig og levde under mer enn 50 dekknavn, før han slo igjennom. Spennende og godt fortalt!

Mange reisemål er han naturligvis innom, men språket var det morsomt å høre om. De var franskmannen Aleksander de Aread (vet ikke om dette er rett skrevet), som synnes vietnamesisk hørtes ut som fuglekvitter og skriftspråket var umulig å skjønne. Så i 1651 laget han ferdig en bok som utkom, hvor alt var oversatt til det latinske alfabet. Det er det latinske alfabet som brukes i dag i Vietnam og derfor er det lett å reise der for man kan lese hva som står på busser, tog osv.

Kambodsja var utrolig spennende, og til Ankor fikk jeg skikkelig lyst til å dra.
Burma, med sin by Bagan frister utrolig også, så da får jeg låne boka en gang til å få med meg alt av spennende reisemål.

Reisebøker og reiseskildringer er ferskvare, og det reflekterer jeg over flere ganger at her har det skjedd endringer, men det gjør ingenting. Han forteller så godt!

Innlest av Trond Brænne i 2006.
12 cd 14t og 59 m. 

NB: Jeg skulle ønske at boka var delt i to, det ble litt mye på en gang. Men man måtte jo høre den ferdig!

Vil du se på bilder fra Vietnamturen er de HER

7 kommentarer:

 1. Nå fikk jeg lyst å bevege meg utenfor Europa, noe jeg aldri har gjort. Er utenlands flere ganger hvert år, og alltid mer eksotisk enn "syden", men det har blitt Europa. Leste forfatterens Veien til Xanadu, og ga den en 5`er. Jeg leste den i 2008, så jeg må gi tapt på å huske hva den handlet om :)
  Håper du har en fin påske :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da anbefaler jeg Vietnam, om man reiser uten reiseselskap slik vi gjorde. Det er så lett å reise der og folk er så hyggelige og imøtekommende.
   Ben boka du nevner kjenner ikke jeg. Har notert tittelen og skal sette den på leselista mi, Takk for tipset!
   Vi har et fantastisk sommervær i Hedmark, håper du har det fint der du er!

   Slett
 2. Leste den boka selv da jeg reiste i Sørøst Asia, veldig fin og lærerik altså! Færøvik har en fin blanding mellom reiseskildringer, menneskemøter og historie synes jeg. Anbefaler absolutt en tur til Bagan i Burma altså, utrolig flott sted! =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tipset. Burma har jeg hørt så mye positivt om!

   Slett
 3. Denne boka har jeg samt en annen av Færøvik. Har vel gjemt dem litt til jeg tenker å reise til Asia..:)

  SvarSlett
 4. Ja men Ingun, da plotter vi inn Kambodsja og Burma, vet du. Om et år eller to, kanskje litt nærmere i tid:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ingen umulighet vet du Marit!
   Vi har klart det før, men litt lenger tid burde vi ha.
   Asia er spennende, det man vill får man til.......

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!