søndag 20. april 2014

Colombias store dikter døde 18 april!


Bilde fra Cartagena, Colombiaturen 2001

Gabriel Garsia Marquez er en stor forfatter og nobelprisvinner i litteratur fra 1982,  fra Colombia. Jeg hørte dette at han var død på radioen på hytta, hvor jeg har mesteparten av mine romaner. Der fant jeg igjen hans fantastiske bok "Hundre års ensomhet" og startet å lese den på ny.

Cartagena, bybilde

Colombia har ikke så mange kjente forfattere, eller det som er mer rett å si: Vi kjenner ikke så mange forfattere derfra, eller de er ikke oversatt fra spansk til norsk.  Men, Gabriel Garsia Marquez er som et nasjonalsymbol og regne i Colombia og med det erklærte de landesorg i tre dager. Fantastisk!

På standa ved Barranquilla, der han gikk på skole, 
dette er mannen og datteren min i 2001

Jeg var utrolig opptatt av han for 25 år siden, for da gikk vi å ventet på å hente adoptivbarn i fra Colombia. Så jeg prøvde å sette meg inn i alt mulig fra dette landet og historiene hans fenget meg. Til sommeren er det 25 år siden vi dro langt oppe i Andelsfjellene, Manizales og hentet tre barn/søsken med oss hjem. De er nå voksene og vell etablerte men, vi planlegger nå en tur tilbake dit for å kikke oss litt mer rundt omkring sammen med barna? Vi får se.
Bildene er hentet fra turen vi var på til Cartagena, helt nord i Colombia i 2001. I Cartagena og nabo byene/ områdene bodde og levde Gabriel Garsia Marques i mange år av sitt liv.

Utenfor havnebyen Cartagens, vakre karibien

Litt fakta om han hentet fra faktaheftet til "århundrets bibliotek":
Gabriel Garsia Marquez, ble født 6. mars, men om det var i 1927 som faren hevdet eller i 1928 strides de lærde om. Han var sønn av Luisa som var en kvinne fra god familie og en landarbeider. Hennes familie likte ikke dette, men vesle Gabito kom til å vokste opp hos sine besteforeldre og levde sine først åtte å sammen med dem. Hjemme hos oberst Nicolas Marquez og Tranquilina i deres stor villa "full av spøkelser".

Bestemoren var en stor forteller og var åpen for overtro. Hun skilte lite på det  levende, døde eller de hinsidige. Når hun fortalte, lød det fantastisk, selv om hun ikke skilte så mye mellom det hverdagslig og den magisk fantasien. Gabriel sier at "Alt jeg har skrevet om, skjedde før jeg fylte åtte år", en fantastisk påstand!

Han studerer til jurist men gir opp dette og blir spaltist og journalist i ulike aviser og magasiner. Han giftet seg med Mercedes og fikk to sønner med henne. Hun var hans støtt og stabilitet hele livet hans. Da han i 1967 utga "Hundre års ensomhet" ble den en enorm salgssuksses over hele det spansktalende Amerika og Spania.
Ingen andre har oppnådd slike salgstall og det fra en nesten ukjent forfatter fra Colombia. Det var denne boka han fikk nobelprisen i litteratur for i 1982. Han skrev mange filmmanus jobbet i colombiansk tv og var svært mangesidig. De bodde både i Venezuela og Europa innimellom at de levde i Colombia.

Tradisjonell billedkunst i tekstil fra Colombia

Så nå skal det bli morsomt å lese denne boka på ny, med nye øyner og erfaringer.
Men, jeg åpner utstilling på lørdag, sammen med broren min Geir, så det må nok vente litt til åpningen er over.  Kommer mer fra boka i seinere innlegg... 

8 kommentarer:

 1. Så fint å lese… Dattra mi skryter mye av Colmbia, som et veldig vakkert land. Hun var der en måned for noen år siden..
  Jeg fikk også med meg at Gabriel var død.. Han var jo gammel da, men trist lell.. Jeg ha rogså lyst til å lese mer av ham. Har lest halve KJærlighet i koleraens tid.. Ha en fin påskedag.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er et vakkert land, men veldig farlig. Da vi var der sist var det steder vi ble advart mot å dra til.
   Og etter mørkets frembrudd bør man ikke kjøre bil på landevegen osv. Det er jo et land som har borgerkrig, selv om det har roet seg litt som jeg skjønner.

   Slett
  2. Ja, det er farlig mange steder der, jeg vet.. Narkokarteller og geriljakrig og ingen kjære mor.. Walkabout ved Rony og Nils hadde jo også et program derfra for noen uker siden, nrk1, tror jeg. Så du det?
   Ha en fin dag!

   Slett
  3. Ja, jeg så det programmet og storkoste meg, det var så likt slik jeg opplevde det! Veldig bra!

   Slett
 2. Jeg hørte at han var død, men har ikke lest noe av han. Min niese og hennes mann står på venteliste for adopsjon av et barn i fra Columbia. Men det er lang ventetid. Er nok et flott land å reise til, men langt unna vel? Lykke til med utstillingen.. Ha en fin 2 påskedag..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det tar lang tid og de må regne med å være i Colombia en tid også. Men man blir godt tatt vare og fulgt opp av adopsjonsmyndighetene. Ønsker de lykke til!

   Slett
 3. Jeg må si det var modig av dere å hente tre søsken fra Colombia - for et ansvar!
  Takk for spennende info om en stor forfatter.
  Vi kom hjem fra Tenerife i natt der vi har vært med hele familien i påsken. Så var det også full sommer her!
  Og ikke minst - lykke til med utstillingen! Skal den være i Hamar? Hilsen Tove

  SvarSlett
 4. En forfatter vel verdt å minnes! Og ekstra aktuelt for deg som hentet barna dine fra det landet! Det må være en god idé å dra tilbake dit.
  Gratulerer med verdens bokdag i dag!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!