lørdag 18. oktober 2014

Murakami Haruki "FargeløseTsukuru Tazaki og hans pilegrimsår"


Hva skjer når man blir utestengt fra vennekretsen?

Tazaki Tsukuru har blitt 36 år og bor i Tokyo. Han er en ensom skjel med få venner og jobber som ingeniør og er en skikkelig  jernbanenerd. Han var en gang med i en vennegruppe på videregående skole  som besto av tre gutter og to jenter, dette var i hjembyen Nagoya. De hadde et flott og fint fellesskap, men det er 16 år siden det plutselig tok slutt . De vendte han ryggen og ville ikke ha kontakt med han mer. Tazaki hadde på den tiden flyttet til Tokyo for å utdanne seg som jernbane ingeniør. Hvorfor snudde de ryggen til han?

Han tok seg voldsomt nær av dette og holdt nærmest på å dø av sorg, tristhet, ensomhet, depresjon og utmagring etter at dette skjedde. Han gikk fra å være ungdom til å bli en voksen mann i kropp og skinn. For etter et halvt år i enorm ensomhet og destruktiv livsførsel fant han ut at han måtte begynne å trene med å svømme. Der møtte han Haida, en ung gutt som også likte å svømme. De ble gode venner og hadde et fint venne forhold til han plutselig forsvant en dag. Hvor ble han av?

Nå er det gått 16 år siden vennen hjemme i Nagoya snudde ryggen til han, men det ligger fremdeles i bakhodet hans og  kjæresten hans Sara lurer egentlig på hva som skjedde når de fire vennene hans snudde ryggen til han. Dette blir noe  av fortellingen i boka, han reiser hjem og tar kontakt og nøster opp hva som var grunnen. Dette vil jeg ikke si for mye om, for det er handlingen i boka
Kan røpe at han drar blant annet til Finland....

Tazaki hadde fire gode venner og disse fem vennene gjorde alt for hverandre og felleskapet og ble skikkelig sammensveiset og alle hadde farge i navnene sin bortsett fra han. Hans navn betyr bare "å lage ting" som passer veldig bra på han. De andre heter kort ramset opp Aka, som betyr rød og han var en skoleflink gutt som ender opp med eget firma. Ao som betyr blå var den store rugbystjerna og atleten som ender som bilselger av bilen Lexus. Shiro er hvit den vakre og uskyldige piken. Kuro  - svart den utadvente og livlige jenta som bor i Finland.

Fargene henviser til tittelen på boka, et morsomt og finurlig trekk. Dette er en litt anderledes bok fra  Murakami, uten masse magi og merkelig ting. Den handler om mellom menneskelig relasjoner og det å våge å slippe noen innpå seg.
Hva har oppvekst, foreldres relasjoner og venner  som mobber eller snur ryggen til deg å si for hvordan man utvikler seg. Hvordan man takler sine medmennesker videre i livet og om å bygge gode relasjoner og være åpen mot sine medmennesker.

En fantastisk flott bok som var så uventet, fordi man forventet masse magi som i IQ84. Murakami skildrer alle personene så spesielt og vakkert at man blir helt bergtatt av fortellingen. Hans forteller teknikk, skildring av personer, sted, tid, påkledning, sinnsstemning osv er fantastisk.
 Det har gått noen dager nå siden jeg var ferdig med boka og persongalleriet hans har svirret rundt i hodet på meg å fått meg til å se litt anerledes på folk jeg snakker med og omverdenen.

Konklusjonene er at denne boka er fantastisk og det var noen litt merkelig historier som kom frem i denne boka også.
Les den..........anbefales på det varmeste.


Om forfatteren:
Det har vært taust fra denne forfatteren i tre år. Hele verden har gått i spenning på når neste bok kommer ut. Det siste han skrev av bøker var trilogien IQ84.  Murakami  har en enorm tilhengerskare og er en stor stjerne og svært populær i hele verden, men han har ikke nevnt et ord om boka før den plutselig ble lanser i Japan, i april. Nå er den allerede på norsk. Fantastisk!Duc Mai - The leser fantastisk bra, hans stemme passer til fortellingen.
Oversatt av Ika Kaminka og Magne Tørring
Lydboka varer i 10 timer og 12 minutter.
Utgitt på Lydbokforlaget.no

Takk til Lydbokforlaget for leser/lytter eksemplar!

4 kommentarer:

 1. Denne har jeg i hyllen, men har bestemt meg for å ha lest alle de norske forfatterne før jeg leser denne. Likte 1Q84 godt, så etter å ha lest din flotte omtale gleder jeg meg veldig :) Håper du har en fin helg!

  SvarSlett
 2. Denne ser jeg frem til å lese, og jeg skal nok smette den i mellom alle de norske 2014-bøkene jeg driver og leser før tiden mtp Bokloggerprisen neste år… Så derfor skummet jeg bare fort, og fikk med meg at du i alle fall likte boka godt.:)

  SvarSlett
 3. Jeg skal nå også bare satse på de norske ut år, jeg har en bunke liggende og det ser ut som så mye spennende!
  Men, har noen lange gamle som jeg tar som avveksling innimellom.

  SvarSlett
 4. Tusen takk for at du gjør meg oppmerksom på denne forfatteren. At boka og personene ikke blir glemt med det samme du er ferdig å lese, er vel den beste kvalitetstegnet på en bok :)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!