onsdag 11. januar 2023

Ekman Kerstin "Hendelser ved vann"

                                                

En fantastisk nydelig fortelling, selv om hovedtemaet handler om en kriminell handling

En bil stopper utenfor Annie Raft sitt hus, klokken er fire om natten og hun hører at to bildører åpnes. Det er datteren Mia, 23 år som kommer hjem om natten. Dagen etter forteller Mia, moren at vi skulle egentlig overnatte i Nirsbuan, men det ble for kald. Hvem er vi spør moren? Det var Johan Brandberg og meg, svarer Mia. Annie kvekker til, for hun husker navnet han fra for 18 år siden, hun hadde sett han da, og kjente han umiddelbart igjen med en gang. Dette sa hun ikke til Mia. Hun sa bare vær forsiktig. 

Så får vi høre om historien og livet til Annie og bygda for 18 år siden. Hun og datteren Mia kommer til Svartvattenet på St. Hansaften, tidlig på 70 tallet. De skulle bo i et kollektiv sammen med kjæresten til Annie, Dan. Annie var lærerinne og skulle undervise barna i kollektivet. Vi er i nord Sverige rett ved norske-grensa, nærmeste by i Norge er Namsos. 

Annie og Mia skulle bli møtt av kjæresten Dan, men han kom ikke så Annie og Mia på seks år, begynner å vandre etter et kartet Dan hadde gitt dem. De roter seg vekk og havner på et myrlendt område ved Svartvattnet. Der ser de et lite telt og de går for å spørre dem i teltet etter vegen. Der ligger det to døde unge mennesker, ei jente og en gutt. Det ble masse oppstyr, og de underligste ting skjedde. Under avhørene var det flere som prøvde å redde sitt eget skinn og ingen fortalte hele sannheten om hvor de hadde vært.

Det skulle gå 18 år før mordet ble oppklart, og underveis i boka fortelles de herlig bygdesladder-historier og hvor mistenksomme alle i bygda var til kollektivet. Det er en fantastisk bra historie, for meg som var unge den gangen kjenner jeg meg helt igjen, veldig bra samfunnsanalyse over småstedet.  Dette var en gang et lite tettsted ved vannet, men pga alt det som skjedde der, har det nå blitt en død landsby. 

Ekman, er en dyktig forfatter til å beskrive naturen, folk og omgivelsene folkene befinner seg i. Dette danner fine, raske og enkle bilder i hodet mitt om hvordan vi så ut, var kledd og tidsånden som var på 70 tallet. Veldig morsomt å høre om tankene man hadde om kollektiv, hvordan man kunne leve gammeldags og drive med dyr osv.  

Et litt stort persongalleri, men etter hvert faller alt på plass. Jeg holdt nesten på å gi opp i starten, men med en såpass tykk bok skjønner man at det er mange involverte personer, så det var bare å holde ut. Her blir det ikke spart på om man er distrikts-lege, bonde eller noe annet. Alle måtte inn til harde forhør og ekteskap sklir fra hverandre. For hvem kan man stole på? Stakkars Johan, som haiket av gårde og ble uglesett i bygda, kunne det være han??? 

Vi skjønner allerede i starten at Annie har forelsket seg hodestups, forlater jobben sin og blir med på drømmen til Dan. Han er en fyr som bare smir der jernet er varmt og er en slask type, som satte Annie i en veldig vanskelig situasjon. Mange rare, og spennende situasjoner handler boka om og jeg hadde mine anelser om hvem morderen kunne være, men der tok jeg feil.    

En utrolig fin og spennende bok, selv om den er krim. historien som ligger bak, og alt det andre, det psykiske, skildringene av folk, miljø og natur som er så fantastisk godt beskrevet!

Jeg har lest deler av boka 544s, så fikk jeg den som lydbok hos Book Bites, spilletid 16 t, 25 min. 

Originaltittel "Händelser ved vatten", fra 1993. Det året ble boka kåret til beste kriminalroman i Sverige. Fikk August-prisen og Nordisk Råds pris 1994. 


30 kommentarer:

 1. Jeg leste Løpe Ulv og likte den svært godt. Når jeg kommer hjem fra tur skal denne lånes på biblioteket. Ekman er fin. Jeg likte tonen i Løpe Ulv. Menneskene og naturen. Det ser ut som denne er av det samme. Godt tips.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne var veldig bra, tonen i denne boka er den samme, men med mye fin tidshistorie fra 70 tallet. Kjenner igjen mye av drømmene og tidsånden. Jeg har en arvet bok av henne i kjeller den skal opp og leses i løpet av våren, det er sikkert. Husker eldste broren min snakket så mye om Ekman og hun måtte jeg lese, nå er jeg der. Ha en fin dag :)

   Slett
 2. Likte Løpe ulv veldig godt så denne fikk jeg lyst til å lese,tusen takk for tips 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og når man ser på alle prisene den fikk rundt 1994, så sier det også ganske mye. Det er en bok jeg virkelig har stor kost meg med i romjula. Da jeg fant den på Bookbites var det fint å få den som lydbok. Kan absolutt anbefales :)

   Slett
 3. Denne høres fin og spennende ut. Kos deg med bøker i gråværet! Men ikke glem farger!
  Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg koser meg og jobber på verkstedet som vanlig. Farger, nei glemmer jeg aldri, vet du? Ha en fin helg Tove :)

   Slett
 4. Denne har jeg lest for flere år siden. Men jeg hadde jo glemt så mye! Takk for at du minner meg om den. Det var mye snakk om den da den kom, og jeg fikk den sikkert til jul eller bursdag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så morsomt at du har lest den, en veldig bra bok og den fikk jo enormt mange priser når den kom ut. Jeg leste løpe Ulv og fikk lyst til å lese mer av henne, for hun skrev så bra. Har arvet en etter mor, som er en trilogi, gleder meg til å starte på den, det får bli til våren :)

   Slett
 5. Den är helt fantastisk, ska bli spännande att se TV-serien.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å kommer denne som tv serie, gleder meg. da må jeg sjekke ut svensk tv etter hvert. :)

   Slett
 6. Tack för smakbiten. Har själv precis börjat lyssna på Löpa varg av samma författarinna.

  SvarSlett
 7. Den här läste jag på 90-talet och tyckte den var mycket bra. Den har precis blivit TV-serie och det första avsnittet las ut i fredags på SVT Play. Ser fram mot att se den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips og jeg er enig med deg at det var en vidunderlig fin bok :)

   Slett
 8. maken bad mig plocka fram boken ur bokhyllan

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er enig med mannen din at den kan man plukke fram igjen :)

   Slett
 9. väldigt bra bok som jag läst flera gånger. lika bra varje gång. nu också film. tror att den också varit radioföljetong. tack för smakebit och påminnelse!

  SvarSlett
 10. Jag ska inte läsa boken men serien börjar idag på Sveriges Televison och jag tror den är riktigt bra. Pernilla August spelar huvudrollen. Tack för smakbit

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for flott tips, da skal jeg sjekke ut det i dag, for jeg har et par svenske kanaler. Svensk tv lager mange fine serier for tv:)

   Slett
 11. Jag har inte läst den här men tv-serien får väldigt fina recensioner så man kanske borde?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det burde du, for bok og film er ikke alltid det samme. :)

   Slett
 12. Denne står i bokhylla, og jeg kjøpte og leste den for mange år siden. Husker jeg synes den var spennende å lese. Tenkte på den da Løpe ulv ble utgitt, at jeg skulle lese den om igjen. Jeg står på venteliste på biblioteket for å låne Løpe ulv, 5 måneder.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leste Løpe ulv og likte den så godt, så jeg måtte lese mer av Ekman. Det angrer jeg ikke på :)

   Slett
 13. Den har jag inte läst, men jag fick Löpa varg av Ekman i julklapp. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 14. Tack för smakebiten jag har inte läst den än.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da må du se den som tv serie på tv STV1 kl 21 i kveld :)

   Slett
 15. Tenk for et sammentreff, denne tv serien om boka Hendelser ved vann, starter i dag kl 21 på svt1. Jeg gleder meg til å se den. Takk til de som tipset meg :)

  SvarSlett
 16. Den läste jag när jag gick på gymnasiet. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes IKKE filmatiseringen av boka er god nok, den veksler og hopper for mye fram og tilbake i historien. Har sett de to første episodene og er skikkelig skuffa......

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!