lørdag 13. juni 2020

Perleporten av Kari F.Brænne
Dette er fortsettelsen på eventyr-romanen "Himmelfall" som kom ut i 2015.

 Den romanen handlet om tsardatteren Maria med «Tenk om hun hadde overlevd"!»  Eventyrlig fortelling om hun hadde overlevde massakren i Jekaterinburg i juli 1918. Hele familien ble drept bortsett fra Maria og Lillebroren Aleksej f 1904. De ble skutt på, men over hodet på dem og reddet av vakten Ivan, han hadde bare brukt løskrutt. Han hadde også ordnet en ulykke slik at han fikk de av bilen og vekk fra der de andre skulle begraves.
Himmelfall handlet om hennes fantastiske ferd gjennom Russland, en fengende flott fortelling. 
Denne historien fra Amerika fenget ikke meg på sammen måte, men mye av den 100 år gamle tematikken er skremmende lik den samme vi har i dag, særlig i Amerika med synet på mennesker med mørk hudfarge, raseforskning, metoo, politikk osv.

Denne boka:
Her er det Maria som forteller sin historie fra Amerika fra 1920-30 tallet og Ivan som stadig er på flukt i krig og uroligheter i Europa. Deres historier veksler som fortellerstemme i boka. Det er mest om Maria. Mange eventyr og fine historiske skildringer fra Europas og Amerikas historie i samme tidspunkt. Om kriger, emigrasjon fattigdom, sult, politikk, svart-hvit raseproblematikk, osv.

Maria er ombord i båten som skal frakte henne til Amerika, det er april 1919 og hun skal til det forgjettede land hvor hun kan bli fri og ingen vet hvem hun er. Ombord i båten føder hun barnet som hun avlet med Ivan. Hun får en datter og de kommer seg greit inn i Amerika etter at de har vært igjennom emigrantmottaket og hun har får et nytt enklere navn, Mary Nikkels.
Mary har en fordel, hun kan engelsk, men har ingen penger, ingen hun kjenner og føler seg litt bortkommen og gjør mye rart. Hun har mistet sin adelstittel og alt hun hadde av verdi. 
Hun får seg jobb i en fotobutikk, her er det mye fototeknisk, spennende. Men, hun går lei etterhvert..

Hun tror gresset er grønnere på den andre siden og er ganske så naiv, så jeg blir irritert på henne (der jeg sitter og jobber), men kjærlighet gjør blind og hun har helt sprø og umodne tanker om å komme seg opp og fram. Stadig nye jobber og kommer borti mange rare folk og situasjoner, ja, ja, det er eventyr og underholdene.
Hun drar over alt og en vinter, må hun være i en fjell-landsby til vegene blir kjørbare igjen. Der blir datteren passet, når hun drar vider på nye eventyr for å jobbe på hotell.  Hun utsettes for mye rart, men er også en skikkelig rasist og hun roter seg vekk i Ku Klux Klan folk.
Uff, dette hørtes kjedelig ut, men det er det ikke for det skjer utrolig mye rart.  Det er mange fine historiske beretninger og sidespor av mye om tidsbildet i fra den tidsperioden.

Jeg har kost meg med boka, men det var litt vidløftig til tider. Eks, nei slik gjør man ikke ovenfor barnet sitt osv.  Mary har intelligens, men virker som hun er veldig låst og kan ikke kodene for hvordan man takler situasjoner.
Slutten er slik at det må bli bok nr. tre, det sier seg selv. Håper på det!

Kari Brænne er utdannet billedkunstner og det skinner veldig godt igjennom i hennes betraktninger av hvordan: Se på bilder, skildringer av natur og visuelle situasjoner. Det er veldig bra og løfter boka. Hun lar Mary være fotograf og det er et fint trekk som beskrives veldig bra, både fototeknisk og historisk tradisjoner og fremskritt.
  

Lest av Nina Woxholtt, leser veldig bra!
Spilletid: 18.22
Utgitt på lydbokforlaget 2020  
LeseeksemplarAschehoug 2020,  se en snutt:  https://www.facebook.com/watch/?v=3098632553513452
579 sider, med skjønne små tegninger som illustrasjone.r

Linket opp til Smakebit på søndag

13 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten! Låter som en intressant bok!

  SvarSlett
 2. Verkar vara en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 3. Jeg lot meg besnære av omslaget. Noe nesten magisk. Hva hadde romaner vært om vi mennesker ikke ble blindet av kjærlighet og gjør gale crazy ting ..? :)
  Smart å lytte til lydbøker når du jobber. Når åpner utstillingen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er så enig, vi har vell alle gjort ting som i etterkant var idiotiske.
   Utstillingen åpner 22 august og jeg har kommet lang, har kontroll!

   Slett
 4. Jag tycker om historiska berättelser, allra helst om de har verklighetsförankring. Tack för smakbit!

  SvarSlett
 5. Historiska äventyrsromaner brukar jag kunna gilla, denna kände jag inte till. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 7. Spennende å lese omtalen din. Jeg har vært litt ambivalent til denne, siden det er bygget på "tenk om de hadde overlevd". Får se om jeg kommer til denne etterhvert :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Himmelfall var veldig bra, denne er Maria litt mer ustrukturert. Men det er mye spennende historie som fortelles.

   Slett
 8. Tack för smakebiten den måste jag kolla upp

  SvarSlett
 9. Intressant & glamourös, ska också kolla upp den. Tack för tips! Ha en fin vecka.

  SvarSlett
 10. okänd bok för mig. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 11. Tack för en intressant smakbit! Boken kände jag inte till.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!