lørdag 18. juli 2015

Carranza Maite " Baobatreets frukt"Uff, som kvinner må lide..........jeg blir forbannet på tradisjoner, tro og mannfolk!


En fantastisk flott bok som tar for seg tematikken om å være fra Gambia og de strenge ritualene som er innen familien og tradisjonene. Kvinner som ikke har noe ytringsfrihet og er bare mannens slave, redskap på kjøkkenet og i senga. De blir omskjært som småjenter og sydd igjen uten bedøvels, tradisjon,  tradisjon uff, uff, fy søren for et helvete de unge kvinnene eller jentene er igjennom ...... En bok jeg synes har vært vanskelig å lese, veldig sterkt stoff og jeg har blitt så forbanna på mannfolkene i boka at jeg kastet den fra meg ved flere anledninger.  Boka tar for seg en utrolig viktig tematikk, hva skjer med kvinnene og særlig når de flytter til andre land og tradisjoner!

Fra boka:
Lola er en kvinnelig barnelege på 39 år som har flytter til en bydelen Matoro utenfor Barcelona, til ny jobb og leilighet. Hun vil starte på nytt siden hun har blitt forlatt av sin samboer som hun har hatt de siste 7 årene. Livet oppleves som det har gått i fra henne og hun føler seg snytt for barnet hun fjernet i  en abort for 5-6 år siden. Hun er rastløs, rotløs og litt forvirret helt til Binta kommer som pasient.

Binta er ei ung jente på 14 som kommer til henne på legekontoret og har voldsomme underlivs smerter, der er det første gang Lola ser en omskåret ungpike og hun blir sjokkert. Dette blir framdriften i boka hvor vi hører om moren Aminata, som ikke kan lese og som er rundt 30 år med fire barn og liker seg i Spania på en måte, men savner familien i Gambia.
Spennende å høre om det Gambiske folket og hvordan de lever. Snakk om å være i middelalderen ang skikker, tro og ritualer. Tenk at det er hundre og femti millioner kvinner som  får fjernet klitoris og de store og små kjønnsleppene, rene amputasjonen. Da de gifter seg tar mannen et barberblad og snitter henne opp så han kan ligge med henne, oyyyyyy for noen smerter som kvinner skal tåle.

Det står at dette har vært gjort i 4000år og at de har funnet mumier i Egypt som er omskåret. Var virkelig den sterke Kleopatra omskåret?
Binta er 14 år og forelsket i Eric som er hvit og driter i alle skikker og familien. Alt hun vil er å være Spansk, få seg en utdannelse og bli til noe, hun er en oppvakt og skoleflink ung jente....

Faren til Binta har kjøpt billetter til Gambia, men moren Aminata får ikke vite dette, hun får vite dette via sin søster på tlf fra Gambia. Hun forteller også at han skal ned for å hente seg kone nr 2, en 17åring ved navn Jatu. Skal han noe mer alle er så hemmlighetsfulle......?

Binta vil ikke at søsteren Fatou på 6 år skal være med for "å bli renset", hun skal ikke lide slik hun lider så hun tar affære og .....jeg kan ikke røpe alt, les boka selv.

Moren er analfabet og ganske så hjelpesløs i samfunnet, men med en oppvakt datter på 14 får hun ordet mye. En imponerende trass og stolthet viser begge disse kvinnene ovenfor mannen, noe som egentlig er helt uhørt.
Vi kommer tett innpå hvordan moren og bestemoren Rama har levd og blitt behandlet i Gambia. En vakkert komponert bok som er spennende ved vekslende forteller i hvert kapittel.
Forfatteren har jobbet utrolig godt og lenge med dette stoffet noe som tydelig kommer frem bakerst i boka hvor hun beskriver hvordan hun har klart å finne ut av alt dette.
Flott!

En fantastisk flott, ekkel, spennende og interessant bok, anbefales!
En av de beste bøkene jeg har lest i år, iallefall som har engasjert meg voldsomt under lesingen!
Jeg skjønner at denne boka har vært en bestselger i Spania.

Tine har  lest denne boka og omtalen hennes fenget meg til å gå og låne den på biblioteket.

Boka er på ca 411 sider,
Utgitt: 2013 på spansk, norsk 2015

Her litt fakta fra ei av sidene i boka, hva synes vi om Imamenes rolle?

6 kommentarer:

 1. Så kjekt at jeg fikk lokket deg til å lese denne boken. Det er en sterk historie, og siden den er skrevet så troverdig, blir vi sinte av å lese den. Ingen kvinner eller jenter skal behøve å ha det sånn. Takk for fine ord :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Romanen er skrevet så trovedig og bra, håper mange finner frem denne boka på biblioteket eller butikken og leser den. Vi vill ikke ha det slik, men samtidig er det slik mange steder ute i verden, det vet vi jo.
   Men, jeg var ikke klar over at det var imamene som kunne tolke Koranen slik han selv ønsket. For i følge Koranen er det forbudt.

   Slett
 2. Takk for boktips.
  Eg veit ikkje om eg tole å lese den. Det er så forferdelege skikkar i mange land.
  Kvinner er null verdt.
  Takk for gratulasjon hos meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er skremmende grusom, men det verste er at når man ser jenter på Afrikanske jenter og tenker: Stakkars deg er du et offer?

   Slett
 3. Denne boka må jeg rett og slett lese! Takk for tipset, Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det tenker jeg er en bok du vil like

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!