søndag 13. desember 2020

"Min kinesiske farmor" av Lars Saabye Christensen


Forfatteren sitter ved farens sykeseng og vil vite mer om farmor.

Lars sitter og går igjennom brev, bilder og offentlig dokumenter, han vil så gjerne skrive en bok om farmoren. Lars sin far ligger på sykehuset, han skal snart feire sin 90 årsdag, Mogens Christensen er hans navn. Lars skjønner at han må få vite litt mer om besteforeldrenes år i Østen, mens han enda kan få vite noe om sin bestemor og bestefaren fra faren der han sitter ved hans side på sykeleie i 2009. Klarer han å stille de riktige spørsmålene. 

Farfaren til Lars på farssiden het Jørgen Christensen (1876 - 1954), han var kaptein i Danmark. En dag ser han en kvinne i hatteforretningen i Ålborg i 1905, han forelsker seg. De giftet seg allerede noen måneder etter sammen år. Farfaren var ansatt i bergings-selskapet Svitzers Bjergings Enterprise, der han var kaptein og styrte båten Prosjektor. Bedriften oppretter et kontor i Hong Kong så farfaren fører dampbåten Prosjektor, til Hong Kong i 1906. Hans nygifte kone, Hulda på 26 år skulle komme etter med passasjerbåt. 

Prosjektor hadde ligget i Taarbækk havn fra mai til september for å gjøres helt klar til den lange turen. (Jeg synes det var så morsomt, for der er jeg kjent. Et vakkert sted utenfor København. Der har jeg vært mye, en venninne av meg bor rett ved havnen.)

Farmoren, Hulda reiste alene hele den lange vegen til Hong Kong, turen tok tre måneder. Hvordan reiste hun? Hva var reiseruten? Hva hadde hun med seg. Det har han ikke funnet helt ut av.....                Da de kom fram til Hong Kong nektet Hulda å bo i huset med nr.13, litt overtroisk var hun nok. De fikk et annet hus og bodde i Hong Kong i seks år og opplevde mye. Hun levde til 1972.  

Faren til Lars Mogens utdannet seg som murer med fagbrev før han tok utdanning som arkitekt. Han traff Norske Grethe Saabye og de giftet seg og fikk Lars i 1953 og bosatte seg i Oslo. Lars har med mye om arkitektur og bystruktur i flere av bøkene sine, nå skjønner jeg hvor han har den interessen sin fra. 

Dette er en veldig nydelig, nær, varm og kjærlig historie om familien hans, oppveksten i Oslo og med mange fine portrett og tidsbilder. Boka avsluttes så vakkert med taxituren hjem med far.

En veldig god bok! 

Les den eller hør den som lydbok som han selv leser. Spilletid 5:56, lånt Book Bites 

Håper Lars Saabye Christensen får skrive mange flere bøker, på tross av sykdom. Han skriver så naturlig, morsomt og godt.

Linket til en smakebit på søndag

16 kommentarer:

 1. den boken skulle jag gärna vilja läsa! tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Verkar intressant. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 3. Kanskje jeg skal lese denne, eller lytte, spennende med forfattere som leser selv. Saabye Christensen har mange flotte refleksjoner i bøkene sine, tviler ikke på at denne også byr på litt av hvert for sjelen :)

  SvarSlett
 4. Denne har jeg tenkt på om jeg skal lese. Jeg har faktisk ikke lest noe av Saabye Christensen (som jeg kan komme på), så det var kanskje på tide :-)
  Ha en riktig fin adventssøndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne boka er fin og kan absolutt anbefales å begynne med!

   Slett
 5. Tack för smakbiten. Jag provade att läsa en bok av honom, men kom inte in i den-

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne er ganske så annerledes enn hans andre bøker. En enkel

   Slett
 6. Jag har läst en bok av författaren, den heter Modellen. Den tyckte jag mycket om. Tyvärr finns inte dnna på svenska, kanske kommer en översättning. Tack för intressant smakbit

  SvarSlett
 7. Jeg begynte på denne, ebok, men den fenget ikke skikkelig.. Men mulig den funker bedre i papir eller lyd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lyd er bra, for det som er så fint er at han leser selv.

   Slett
 8. Låter som en intressant bok!

  SvarSlett
 9. Denne skal jeg lese - eller lytte til deg og høre på den:)

  Ønsker deg en fin søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en rolig fortellende bok, men for meg var den topp!

   Slett
 10. Den blir jag intresserad av. Tack för smakbiten!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!