lørdag 25. juli 2015

Lee Harper "Drep ikke en sangfugl"  En vidunderlig vakker historie fra Alabama

Denne boka kom ut i 1960 og den ble kjempepopulær. Den har blitt oversatt til 40 språk og solgt i over 30millioner eks, boka har også mottatt mange priser.
Nå har det gått 55år og hun kommer med oppfølgeren  snart, derfor må jeg høre lydboka først, så får vi håpe at det blir en suksess hennes oppfølger som skal hete "Sett ut en vaktpost". Gleder meg voldsomt til den nå! Den lanseres 24 august og er faktisk skrevet før "drep ikke en sangfugl" og er omgitt med mye hemmelighetskremmeri. Boka handler vistnok om de samme personene, men et par tiår seinere.


Om denne boka:
Vi er i Alabama på 1930 tallet, rettere sagt i 1935

Scout er ei jente på 8 år og hun er forteller stemmen. Hun og broren Jem på 13 år vokser opp sammen med faren Atticus som er advokat eller, sakfører het det den gangen.Moren er død, men de har den svarte huskhjelpen Calpurnia. Hun er en forståelsesfull og en sterk kvinne og setter alt i riktig perspektiv på en pedagogisk og fin måte
Faren skal være forsvarer for en svart person Tom, som påståes å ha voldtatt ei hvit ungkvinne. Dette er en meget spesiell sak og Atticus blir kalt negerelsker som vil føre en slik sak. Scout og Jem blir involvert i saken og sniker seg inn på tilhørerbenken under rettsaken.

Boka er litt belærende på en måte, men på en vakker måte. Den viser tidsbildet så flott. Scout og broren synnes de voksne har mye rart fore og de skjønner ikke helt slutningene som blir tatt. Vi hører om religionens betyding og holdninger i forhold til oppdragelser osv.
Det viktigste og mest fantastiske er å høre hvordan barna leker, hvordan de utfordrer hverandre og skremmer hverandre opp med historier. Historien om naboen som bor i Radlyhuset er et flott eksempel, med Bo som de hadde en liten kontakt med, uten å treffe han, hmmm...

Vi får et innblikk i skolesystemet, hvordan de rike, fattige og fargede har det i hverdagen og hvordan de ser på skolen og det å kunne lese, skrive og tolke. Scout som egentlig heter Jean Louise er nok en veslevoksen ung pike, og litt storkjeftet og påståelig ovenfor lærerinnen......
Dill, vennen som kommer hver sommer, herlig fortalt om vennskap.

Rettsaken ble ikke slik de trodde og det var nok et nederlag for alle, så rettferdighet finnes det?
Dette synes barna er forferdelig og de opplever en litt ekkel episode i slutten av boka som ikke er noe hyggelig, men det gikk bra.

Det jeg likte aller best med boka var miljøet som ble skildret, hvordan man oppførte seg ovenfor hverandre i 1935 og menneskeverd et og stemningen mellom mennesker og følelsene de har. Som da huset til fru Maudy brenner og asaliene hennes osv Person skildringene er fantastisk god beskrevet, nesten så jeg jeg blir venner med dem og er i deres verden når man hører på.

En bok man blir glad av å tenke tilbake på. Det er en roman beregnet på voksne, men egner seg for alle.

Spilletid 11.38 min
Opplest av Bodil Vidnes- Kopperud, veldig bra
Takk for lydfil fra Lydbokforlaget

 

3 kommentarer:

 1. Kjempefin omtale! Jeg har lest den for en stund siden, og likt den godt, men jeg må innrømme at jeg ikke husket den da jeg begynte å lese din omtale. Så at Harper Lee fikk mye plass i bokhandlerne i London, så hun er i vinden for tiden :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Imponerende at en bok fra 1960 har blitt så i vinden igjen, den var veldig søt og ufarliggjorde raseskille og anderledes folk på en fin måte.

   Slett
 2. Jeg skal på biblioteket i dag, da skal jeg låne den. Tror jeg har lest den for mange år siden, men er ikke sikker. Vil også sette meg opp på venteliste for den nye.
  Jeg har også nettopp lest en gammel bok - kjempefin! Den må du bare lese hvis du ikke har gjort det: "Mildred Pierce" av James M. Cain. Den ble først utgitt i USA i 1941!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!