Krister, en ganske alminnelig mann, mener han selv!
Krister Larsen er hovedpersonen og fortelleren i boka. Han er elektriker eller "trikker" som de gutta kaller seg i fagmiljøet. Krister er fra Drammen og har høy arbeidsmoral som elektriker og er ikke redd for å ta i et takk for å hjelper folk som elektriker. Det ender noen ganger at han skal bare gjøre"en liten fille jobb" hos noen også blir det at han fikser andres slurv, for han er en skikkelig petimeter og skal ha alt slik han mener det skal være.
En dag får han prolaps i ryggen og må gå sjukemeldt, noe han ikke er vant til. På Nav klarer de å få han til å jobbe med å undervise utlendinger i hverdags-norsk, noe han selv mener at han ikke er kompetent til. Jeg er ingen pedagog hevder han, men det var en prekær situasjon og han hadde så mye realkompetanse, så dette ville gå bra hevdet sjefen, Inga Sanden.
Han vet som regel løsninger i alle situasjoner, noe ikke folk rund han ser og skjønner. For de skjønner ikke hvordan systemet fungerer, men det gjør han og når får hjelp av Magomed til å sette opp pergolaen og ser hvor mye det betyr for han og hvor glad og snakkesalig han blir, så må han jo ha rett, men det mener ikke Inga Sanden som sier han har utnytter folk til svart arbeid.
Om han var motivert til å være lærer? I starten var han det, men når Inga ikke fikk han på julebordet og han trødde litt feil, da ble hans venn legen Fyrst god å ha. Han hjelper han med tabletter, som han har gjemt i verktøykassa slik at ikke kona Marianne skjønner noe. Det er jo ikke like greit når han en dag skal stå og undervise i arbeidsmiljøloven og samtidig trenger snekker til pergolaen han skal sette opp, det går dårlig.
Det er forfatteren som leser boka på drammens dialekt. Det er en fryd å høre han les, for det blir som en lang tale. Krister forteller historien som en "strem of consciousness", det går i et sett. Hans tankevirksomhet forflytter seg raskt fra et tema og penser innpå noe annet som fortsetter en stund, før han er tilbake og nye avsporinger og morsomme historier dukker opp.
Så kan man diskutere om han er usympatisk. Han fremstår i begynnelsen av boka som sympatisk. Han sliter med ryggen og har det ikke lett, han har jobba seg frem her i livet og fikk til slutt Marianne, nå kona som kammeraten Ole Martin var så "kin på", han som bare flytter papir penger.
Seinere i boka får vi et litt annet inntrykk av mannen, da han går dypere inn i fortellingene. Han sier, jeg er ikke voldelig, slår bare i nødverge for jeg er ikke dum heller, bare uheldig. Han måtte sitte inne en gang og der gikk han i terapi for å lære aggresjons mestring, for noe tull, sier han. Han er stadig i konflikt med de fleste, men skjønner ikke selv at han er grunnen. Han gjør ting som er helt sprøtt og blir provosert av det minste som skjer rundt han...
Han vil bare fremstå som den kjekke, sterke og danseglade elektriker. Tabletter og alkohol er heller ikke ting som går sammen og som han stadig bruker. Han kaster rundt seg med fremmedord som ofte er feil og viser stadig til evolusjonen og understreker hvordan fysiologien funker, for han har lest boka om hjernen.
Ole Petter, som er hans barndomsvenn er gift med gullfuglen og de er naboer. Ole Petter er eiendomsmegler og tjener mye, mens Krister vil imponere han hele tiden. Byggingen av en pergola, slik han og Marianne så i Roma står sentralt i boka.
Sønnen Andreas har vært i slåsskamp på skolen, han og Marianne må møte kontaktlærer, avdelingslederer, helse-søster og rektor på møte. Det er virkelig morsomt å høre hans betraktninger. Hvordan han konkretiserer og harselerer med pedagoger osv.
Som lærer og kontaktlærer, humra og lo jeg mange ganger for han tar folk på kornet, imponerende i både hvordan de sitter, står, handler og prater sammen. Hvordan de tolker og tar sine slutninger etter møte med og om foreldrene. Det er usedvanlig bra og morsomt, for meg som har opplevd dette både som lærer og mor mange ganger.
Krister har ikke selvinnsikt, alle andre har feil, men ikke han. Fortellingene om Monica og Vanja viser en annen side av Krister. Marianne forguder han på en måte, han er glad i henne. Men, han kan ikke akseptere at når det er hun som fikk han til å få timer hos Yvonne, kan hun ikke være sjalu........dette var noen smakebiter fra boka.
En meget spesiell bok!
EN FANTASTISK LYTTEROPPLEVELSE!
Den var nominert til Brageprisen 2016, men vant ikke. Han fikk P2-lytternes romanpris
EN FANTASTISK LYTTEROPPLEVELSE!
Den var nominert til Brageprisen 2016, men vant ikke. Han fikk P2-lytternes romanpris
Utgitt av LYDBOKFORLAGET
Først utgitt: 15.12.2016
Spilletid: 09t og 17min
ISBN Lydfil: 9788242164506
Målform: Bokmål
Leseeksemplar
Spilletid: 09t og 17min
ISBN Lydfil: 9788242164506
Målform: Bokmål
Leseeksemplar
Andre som har lest boka er mange eks: Rose-Marie, Tine, Artemisias,
Kjekt å høre at boken var godt lest, jeg skulle sikkert ha valgt meg lydbokversjonen, for denne slet jeg meg gjennom. Vanlig hverdag med små hverdagslige utfordringer er ikke min sterke side, spesielt ikke når det er "krydret" med mannfolk som bør ta seg kraftig sammen :)
SvarSlettJeg vet ikke om jeg hadde orket å lese denne som bok, men som lydbok var den fantastisk bra. Nå må jeg legge til at jeg kjente en del folk i Drammen,i fra ungdomstiden og de snakka slik som oppleseren/forfatteren. Derfor fasinerte den meg, med noe veldig autentisk!
SlettEnig med deg Ingun! Lydbokutgaven var flott!
SvarSlettDet ga nok absolutt noe helt ekstra å høre denne boka som lydbok. Jeg ble dessuten fascinert over å få liv til å krype inn i hodet på et menneske veldig annerledes enn meg selv, og oppleve hvordan verden ser ut fra et slikt perspektiv. Verden henger jo absolutt sammen for annerledes tenkende også, også for dem vi ikke liker. 😊 Her får vi vite hvordan. Selvrettferdighet er stikkordet. Alt ses gjennom et selvrettferdig filter, som frikjenner hovedpersonen og legger skylden på alle andre.
SvarSlettSå enig!
Slett