fredag 27. januar 2017

Renberg Tore "Du er så lys"
Renberg skuffer ikke på lydbok!

Boka er i utgitt på nynorsk, men det merker man ikke så mye til når som jeg valgte lydbok, der Renberg selv leser på Stavanger dialekt. Herlig å høre han lese, det er en fryd. Han har en spesiell slang og ord som egner seg best på lydbok, og ikke forglemme hans engelske uttrykk, det blir så troverdig.

Boka handler om kjernefamilien med far, Jørgen som forteller. Han er gift med Vibeke og de har to sønner. Han forteller historien om hva som skjedde våren og sommeren 2014, da de fikk nye naboer i Hogne-huset.
Jørgen beskrives som fin fyr, han jobber som miljøarbeider, i bolig for ungdom som sliter.  Det virker som han gjør en flott jobb. Historien om Finn blir man beveget over å høre. Jørgen har et stort hjerte for de unge som ikke har det så bra, og ser når folk sliter. Ellers lever Jørgen sitt stille liv med fotball som fritidsinteresse og da spesielt et engelsk lag ved navn West-Ham.

Det flytter inn en familie i nabohuset og mannen Steinar, en sosial, livlig og hyggelig person kommer og hilser på dem. De blir raskt venner og når Jørgen sin venn blir syk, blir Steinar med til London for å se fotballkamp.
Det ble litt annerledes enn Jørgen hadde forventet da Steinar ikke møter opp på kampen?
Hvorfor tok han med Steinar som han knapt kjente til London? Han er ikke interessert i fotball, kan ingenting om det heller.
Han er lege men oppfører seg litt unormalt.  Den historien han forteller om hvorfor han ikke kom til kampen, er lite troverdig og vi skjønner at har en annen agenda enn Jørgen for å være på tur til London, eller hva er det?

Etterhvert begynner Jørgen og Vibeke og lure på hvem disse naboene er og hva driver de med?
De blir skikkelig stressa og sønnen deres Eyolf som har blitt med dem på hyttetur?
Dette utvikler seg og blir en god beskrivelse av hvordan man lar fantasien få utvikle seg, blir mareritt aktige og gjør ting man ikke kan stå inne for i ettertid.  Spennende som en triller....
Jeg tenker mitt om hva som er i vente, men tok grundig feil.........

Renberg har komponert denne boka veldig spesielt. Han starter opp og vi blir dradd inn i storryen. Han forteller alltid i sine bøker veldig nøye om folkene som er med i historiene, men når han begynner å beskrive hele slekta blir dette et dødpunkt i romanen, litt kjedelig. Jeg vil så gjerne vite mer om Steinar og sitter på pinebenken litt lenge, synes jeg en liten stund før det braker løs .....

Boka sin andre del, er veldig oppklarende og er til å gråte over. Den er i dagbokstil og Steinar sin historie  blir fortalt.  3 del er nå og man ser tilbake og fremover.

Handlingen sier så mye om hvor lite som skal til av litt godhet og det å bli sett. Uten å røpe hva som skjedde blir dette en annen slutt en det man trodde. Hvor mye løgn og spinn kan man klare, skriver Steinar?

Reflekter og flott roman!

En veldig bra bok!

Nominert til Bokbloggerprisen 2016

Produsert av: LBF   LYDBOKFORLAGET
Først utgitt: 23.09.2016
Spilletid: 06:33:22
Målform: Nynorsk

Lånt på biblioteket

Noen linker til andre som har lest boka:
BokBloggBerit, Rose -Marie, Tine, MedBokogpalett, Artemisias

5 kommentarer:

 1. Så flott at du likte denne, det er det nok mange som har gjort siden den har havnet på kortlisten. Hos meg falt den ikke helt i smak. Jeg likte det psykologiske aspektet som preget begynnelsen, men det forsvant jo etterhvert. Mange såre følelser blir også skildret på en forbilledlig måte, men det var noe med slutten jeg ikke likte. Er enig med deg at det var fint å høre denne på lydbok. Takk for linking Ingun!

  SvarSlett
 2. Enig med deg; dette er virkelig ei originalt sammensatt og god bok! Har sett at mange ble skuffet over slutten, men jeg syntes den var briljant fra ende til annen. Vel verdt en plass på kortlista :o)

  SvarSlett
 3. Høres spennende ut! God søndagskveld ønskes av Tove

  SvarSlett
 4. Jeg likte også denne boka godt, selv om jeg var litt ambivalent til at vi fikk kvittert ut absolutt alle spørsmål på slutten. Jeg klarte egentlig aldri å bestemme meg for om jeg likte dette eller ikke. :-) Takk for link!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!