fredag 13. januar 2017

Isakstuen Monica "Vær snill mot dyrene"


Ekteskapet går i oppløsning, en vanskelig og rå hverdag starter for Karen

Denne boka handler slett ikke om dyr, men skilsmissen som hun opplever. Hvordan hun opplever sin datter som ser at hun blir sint på mannen sin og bryter med barnefaren, når Anna er tre år. Hun begynner å sammenligne hvordan dyr er knyttet til ungene sine og det er mors forholdet til barnet som hun vil ha frem.

Voldsomt sterkt hvordan hun tenker på skilsmissen som en metemark som blir delt i to, katter som ofrer alt for sine små i noen uker også forlater dem..

De hadde det perfekte forhold hvor alt gikk på skinner, de klarte alt, med oppussing av hus, hage, orden i huset, venner på middag og ferieturer. Men så en dag klarte ikke Karen mer.
Frustrasjonen over alle som ikke forsto at nå var det over, og familieterapeuten måtte inn og hjelpe dem i barnefordelingssaken og fordelingen av Anna.

Det er min datter sier Karen. Jeg har født henne...
Barnet er mitt, jeg er hennes mor hevder hun, men slik er det ikke i det moderne samfunn. Delt bosted er det beste for barnet, ble de enige om på papiret, men hjernen hennes mente noe annet. Skal barnet mitt farte som en pakke mellom oss, spør hun seg selv. Ja, det er bare tilvenning sier alle rundt henne, men er det nå det? Forskningen mener...

Hun føler frustrasjon over å være mor den ene uken og den neste uka er Anna hos faren.
Hva gjorde de nå?
Hva spiser de i dag?
Hva var hun da når Anna ikke var hos henne, er jeg ingen eller er jeg mamma...?
Er jeg en fortapt kvinne som har forlatt min mann?
Det er så mye hun tror hun har gjort galt, for hun har alltid vært den stødige , flinke, altoppofrende snille og lydhøre kona. Marerittene over ikke å være en god mor. Skyldfølelsen, det var hun som gikk. Ingen mor vil skade eller hate barna sine sier Karen, men jeg strekker ikke til.....

Moren hennes som ikke har forståelsen for bruddet, men selv ble skilt for 25 år siden. Hun sender stadig onde piler og strenge formaninger til henne. Moren til Karen opplever jeg som svært spesiell, sær og lite tolle rang overfor Karen og hennes situasjon, noe som gjør dette ekstra vondt!

Mormoren var Karen så glad i og gleden hun opplever når hun ser at Anna ligner på mormor, det var noe ved øynene. Mormoren dør og Karen rydder opp etter henne og minnes henne. Mormor som elsket julen og å samle familien rundt seg.
Karen selv setter selv i en ruin av et ekteskap og ser ikke gleden i livet, bare lengselen etter lykken annen hver uke. Dette blir ekstra vanskelig ved juletider. Boka handler mye om jul og hvor vanskelig det kan være å bryte ut av det tradisjonelle, faste, ritualene som vi driver med i den forbindelse. Karen feirer sin første jul uten Anna, men sammen med moren. De to...og det blir tøft for Karen, men heldigvis har Anna fødselsdag 5. juledag og da skal de hygge seg.

Boka har et kort og kjappt språk og Anna Bache-Wiig leser veldig følsomt, nydelig!
Hun får ekstra ros for den opplesningen av meg! Den engasjerer, med sin rapphet i noe av tekstene og de litt lange øyeblikk hun tar pauser får en til å dvele ved det hun akkurat leste, TOPP!

Monica Isakstuen vant Brageprisen 2016 for «Vær snill med dyrene».
Produsert av:  LYDBOKFORLAGET, Lese eksemplar
Først utgitt: 20.12.2016 Spilletid: 02:43:01
Målform: Bokmål


Andre som har lest boka: Beathes, Groskro, Ellikken, Rose-Marie, Artemisia

8 kommentarer:

 1. Flott omtale Ingun! Jeg har også lest denne, men likte den ikke så godt som mange andre. Tror det ble for dagligdags for min smak. Jeg trodde også at boken handlet om dyr en stund, og vurderte den ikke av den grunn :) Ønsker deg en fin lørdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke fått med meg at du har lest den.
   Prøv lydbok utgaven? Det var fantastisk bra lest!

   Slett
 2. Så artig at du også likte denne. Den er jo veldig bra. Takk for link.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg trodde også den skulle handle om dyr, men skjønte fort at det ikke stemte helt. veldig bra!

   Slett
 3. Synes du leser/hører på mange bøker med triste temaer. Håper du kan anbefale en virkelig morsom bok - hvis det finnes!? God helg ønskes av Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja det finnes mange fine bøker. Har du feks lest Hoem bøkene, hans siste serie. Den som ligger øverst på populære innlegg nå. Fanatstisk bra!
   Det er mange triste og såre bøker som har kommet ut i år, slik blir det når jeg prøver å få med meg årets bøker.
   Jeg kan også anbefale en flott bok, som er biografisk samtidig med at man får lært mye nytt om folk, kulturer osv: https:
   //kleppanrova.blogspot.no/2016/12/figueiredo-ivo-de-en-fremmed-ved-mitt.html

   Slett
 4. Fin omtale! Jeg blir glad hver gang noen trekker frem denne boka!

  Her om dagen leste jeg en kronikk i Klassekampen om hvorfor denne boka vant Brageprisen, og ikke Vigdis Hjorths "Arv og miljø". Kronikøren (jurymedlem i Bragepriskomiteen) etterlot ingen tvil om hvilken bok han mente var best og han begrunnet det overbevisende. Alt vel så langt. Men så fikk jeg nesten teen i halsen, for han avsluttet med at boka nok ville ha stor apell til alenemødre ...

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!