fredag 22. desember 2017

Omre Arthur "Smuglere"

Dette er en fabelaktig godt skrevet roman, man skjønner at den er blitt en klassiker!

Litt om:
Arthur Omre (f.1887-1967) var bare 15 år gammel da han fikk hyre på en seilbåt og forliste i 1904, han ble plukket opp av en russisk båt og satt i land i Arkhangelsk. Han var med på en botanisk ekspedisjon til Novaja Semlja. Sjømannslivet kjenner han.
Han gikk i land og tok teknisk skole, med eksamen 1908, og arbeidet 4år som konstruktør i USA. Han flyttet tilbake til Norge i 1914 og jobbet som ingeniør i Oslo.
Startet eget entreprenørfirma og gikk konkurs 1922. Etter det gikk det dårlig for han og i 12 år hadde han en kriminell karriere, med flere dommer for smugling, vold mot politiet, svindel og tyveri. Han slapp ut av fengselet i 1935, etter å ha sonet halvannet år. Han skrev denne boka under pseudonymet Arthur Omre.

Romanen:
Romanen starter med, hans entreprenørfirma har gått konkurs og alt er helt håpløst. Han bor på et lagerrom i 2.etg og må selge møblene sine for å betale husleia. Han har to dresser og 120 kr i lomma "Bare jeg får meg en jobb" er det eneste han er opptatt av. Det er harde tider og mange om jobbene. Det er brennevinsforbudet i Norge (fra 1916-1927) og hans eneste mulighet blir smugling, noe han egentlig ikke vil, men….

Dette eskalerer og han skaffer seg båt etter å ha tjent mange penger og starter stort. Båtlivet, havnelivet og skildringene av været til sjøs og folk er fantastisk bra. Dette er så godt beskrevet, at man skjønner han har vært til sjøs og truffet mange merkelige typer. Dette er en spennende og intens bok om livet som smugler. Det er historien om hvor lenge går det før man blir tatt, når blir neste gang? Dette er siste store tokt, så gir jeg meg. Hvordan skal jeg klare meg igjennom dette og uten dette?

Boka er fortellingen om tiden med brennevinsforbudet og det er mange morsomme historier om hvordan han klarte å komme seg unna politi og tollere ved å gi dem gode varer. En nydelig historie om da han hjelper de to småguttene i robåten som prøver å tjene penger, det er skikkelig mye fattigdom som beskrives kort og konsist.

Kjærlighet, ensomheten og lengselen etter trygghet i livet er et viktig tema i boka som skildres veldig virkningsfullt.

Boka Flukten kom ut i 1956, i denne klarte han å rømme flere ganger. Det var ikke de samme sikkerhets regler den gangen skjønner man, det er en bok fra en annen tid. Men veldig bra!

Artur Omre har faktisk utgitt 14 romaner, masse noveller og oversatt bøker av Ernest Hemingway og John Steinbeck.

Denne lydboka ble innlest av Anders Ribu, han har en stemme som passer fantastisk til denne boka.
Spilletid 5t 15 minutter
Gyldendal 1935 
Norsk lyd og blindeskrift 1991
Egen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!