søndag 30. juni 2019

Christensen Lars Saabye "Byens spor , Maj"
Bok nr. 2 om familien Kristoffersen på Fagerborg i Oslo.

Den første boka, "Byens spor" handlet om etterkrigstiden og 1948, der vi blir kjent med familien, Ewald, Maj og barna Jesper og Stine. Nå har det gått 8 år og mye har endret seg. Faren Ewald døde i første boka og Maj ble enke, med to barn. 

Boka starter med at Maj fyller 40år, noe hun ikke har lyst til å feire, men slik går ikke u-påaktet hen i Kirkeveien.... skjønne omtanker har barna og vennen om Maj.
Moren Maj får jobb på Dek-Rek som kontordame, det er samme sted der faren jobbet. Hun er en kreativ kvinne som setter i gang med viltre ideer i reklamebyrået, morsomt!

Jesper har blitt 15 år og er forelsket og blir kjæreste med Trude. Vennen Jostein drømmer om å bli rik, oppgir læretiden som slakter for å fortsette skolegangen. Han får tilbud om å være med på en reklameannonse og det går nesten til hodet på denne litt naive gutten. Litt av en type!

Jesper sin klasse skal ha skolefest, de opplever et sjokk da Elisabeth gjør noe uventet, som skaker alle. Hennes far Henry Vilder blir Josteins venn og arbeidsgiver. Fru Vilder havnet på vidvanke, dvs. på Vinderen psykiatriske Klinikk.

Maj drar til Roma, en uke med Enzo Zanetti, pianolæreren. Hun kommer alene hjem og føler seg ensom og har dårlig samvittighet til alle for hun har jugd om hvorfor hun er borte. Men ryktene sprer seg og hun sitter igjen med konsekvensene, folkesnakket og fortvilelsen.

Mange morsomme episoder, eks da Jesper og Jostein var med faren til Jostein til København, på smugletur....litt av en tur! 
Det er sommer og Jesper er i sterk opposisjon til moren da de er i Hurdal på ferie, et skikkelig gammeldags ungdomsopprør.

Jesper er en forvirret ung mann og skjønner seg ikke helt på jenter.  Han spiller piano og det er det eneste han har lyst til, men så skader han armen og seinere blir Jesper jult opp. Han føler seg forfulgt og vil vekk fra Oslo.  Han drar på hyrekontoret og drar etterhvert til sjøs, skjønner vi etterhvert.

Det blir iallfall en bok til om Stine, gleder meg!
Ufattelig mange morsomme situasjoner og hendelser, så folkelig om ungdomstiden og livet. Fantastiske skildringer av byen Oslo og livet der, bostandard, folkeliv, osv. 
En fin skildring av livet på slutten av 50 tallet, med holdningene som endres og suget etter å oppleve noe nytt i livet, ny musikk, nye folk, nye steder, for unge mennesker....

Utrolig bra serie!

Boka kom ut på Cappelen Damm 2018
540 sider
Kilde: Biblioteket

2 kommentarer:

  1. Denne serien har jeg ikke lest, men det kan hende jeg plukker den opp en dag. Den virker litt fristende God juli til deg.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er en skikkelig fin, rolig og historisk hyggelig roman. Den har ikke de helt store spenning-kurvene, men er veldig morsom og har mye humor i seg. Man sitter med et glis rundt munnen og hygger seg.

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!