tirsdag 11. juni 2019

Woolf Virginia "De dro til fyret"


 En fin leseropplevelse av Virginia Woolf sin bok

Hovedpersonene i denne boka er Her og fru Ramsay og deres 8 barna. De er i sommerhuset sitt på Isle of sky i Skottland. Der tilbringer de hele sommeren med tjenerskap og med stadig nye venner som kommer på besøk. Handlingen er lagt til perioden 1910 og 1920.

Jeg synes den virket utrolig gammeldags og kjedelig til å begynne med. Men når jeg skjønte hva Woolf ville ha frem i historien og jeg kommer inn i fortellingen, da ble det ganske interessant å følge med på hva som skjedde. Tanken slo meg at hmm her var det egentlig ganske mye selvbiografisk stoff, fra V. Wolf.
Da gikk det opp for megat hele boka egentlig ikke har en konkret historie den vil fortelle, men at det samholdet, refleksjonen og hvordan folk tenker og oppfører seg ovenfor hverandre som er essensen. Hvordan de tenker, statusen i  samfunnet, drømmer og fordømmer de har ovenfor hverandre. Alt dette kommer som en tankestrøm, som hopper litt hit og litt dit.

Boka er inndelt i tre avsnitt, det første heter Vinduet, det er ca halve boka.   Der blir vi kjent med familien, hører om de åtte barna. Særlig James som maser om at de skal ut på fyret, han er sur på faren og er en skikkelig mammadalt.
Gjestene Lily Brisco, ugift, maler og en moderne kvinne, hun liker den konservative Fru Ramsay, men kommer ofte i konflikt med henne. En av de andre gjestene William Bankes, beskriver hun hvor eksentrisk han er og alle vanene hans, men er han noe for henne den enkemannen som hele tiden sier jeg, jeg, jeg, han tenker bare på seg selv...
.
Scenen rundt middagsbordet, er fortreffelig. Fru Ramsay Hun beundret sønnene som dyktige gutter, hun kunne stole på dem, noe hun ikke kan med døtrene. Vi hører om det lekre fruktfatet, det perfekte fat, så tar  hennes egen datter Rose en pære og ødelegger det hele, hufffff!
Døtrene som skal giftes bort og jag etter den perfekte status.
Mange følelser blusser opp, under diskusjon av politikk, litteratur og forfattere. 
Fin refleksjon av Fru Ramsay, hun gikk opp på rommet sitt og roet seg, for hun måtte få orden på alt og står og stirrer på treet i vinden, hun føler seg som treet. Vertinnen, moren, omsorgspersonen, som hele tiden må støtte sin mann og alle som trenger henne., hun er som et fyrtårn. 

Del 2. Da her det gått ti år og huset har forfalt, det har vært krig og sønnen Andrew har død under krigen. Datteren Pru har dødd under en fødsel. Fru Ramsay har død og Ramsay har blitt enkemann.

Fyret er siste kapittel. James, Cam og faren skal ut på tur til fyret. De kommer seg seint avgårde og James og Cam er midt i tenårene og i skikkelig opposisjon til faren, de nærmest hater han. Mannen som har så sterke meninger og vil styre alt i livet deres. De to har lovet hverandre å holde sammen mot faren. Cam, hun får plutselig se faren med litt andre øyner der ute på havet, han er egentlig ingen tyrann.
Lily får endelig malt sitt bilde...

Dette er en bok som jeg skrev øverst begynte på tre ganger før jeg kom i gang, men det angrer jeg ikke på. En vakker, sikkert modig skrevet roman den gang den kom ut, men egentlig like aktuell den dag i dag. Hvordan vi ser på hverandre, tolker hverandre, vi har ulike måter å være på og herske på, og oppfører oss på ovenfor ulike mennesker vi omgås.

En bok det tok lang tid å lese, det var så mange nyanser/beskrivelser/hendelser jeg ikke ville hoppe over. Denne vil nok surre rundt i hodet en stund.

Absolutt en nydelig bok, jeg vil lese mer av Woolf! 

Om du lurer på hvorfor jeg har tatt fram denne boka: 
Jeg prøver å sette meg inn i hvordan jeg skal visualisere Herbjørg Wassmo. En dag hørte jeg på en iPod, hvor hun ble intervjuet.  Herbjørg elsket å lese Virginia Woolf når hun satt fast i noe. Det var spennende tenkte jeg, som ikke har lest så mye av henne, kun Mrs. Dalloway, sett filmen The Hours og skummet H. Hagerup sin biografi. 
Valget falt på denne, siden handlingen er fra Skottland, der jeg akkurat hadde vært når jeg begynte på boka. 


Utgitt av Bokklubben, 1993
utgitt første gang 1947, på norsk 1948
199 sider
Lånt på biblioteket

4 kommentarer:

 1. Nå minnet du meg på at jeg skulle ta for meg forfatterskapet til Virginia Woolf,men jeg kommer liksom ikke i gang. Ditt fine innlegg om denne gjorde at jeg fikk lyst til å lese den ganske snart. Har begynt å hamstre bøkene hennes og har flere biografier om henne så det er egentlig bare å komme i gang. Tusen takk for "puffet"

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet at jeg har startet på å lese henne tidligere også, men ble ikke helt betatt. Denne gangen gikk jeg mer inn for å komme inn i hva hun ønsket å fortelle.
   Jeg husker fra biografien jeg leste så mistet hun eller på en eller annen måte ble hun foreldreløs, og følte seg utenfor fellesskapet. Det var nok knaggen jeg måtte gripe tak i for å komme igang. Del 1 var veldig stillestående, men ble en fin helhetlig opplevelse.
   Jeg lånte en bok til av henne på biblioteket"Et eget rom", spent på den.
   Lykke til!

   Slett
 2. Stusset over tittelen til boka, for har jeg ikke lest denne? Jo da, måtte sjekke vet du. Noen utgaver opererer med Til Fyret, og den har jeg lest- og jeg likte den veldig godt da jeg leste den i 2013.
  Innlegget mitt her: https://artemisiasverden.blogspot.com/2013/06/med-dden-i-parentes-til-fyret-av.html#more

  SvarSlett
  Svar
  1. Det stemmer at den utgaven jeg hadde er en litt mer gammeldags oversettelse. Det har kommet en mer moderne som heter bare Til fyret, det er den du har lest. Men boka er den samme. Den jeg leste var absolutt litt gammeldags/dansk-aktig i språket, men det gikk greit!
   Jeg skal lese mer av henne.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!