mandag 17. juni 2019

Stridsberg Sara "Drømmefakultetet"




 

Whooooo, for en bok!

Sara Stridsberg sin tekst må man se visuelt, men å høre Petronella Barker lese er en fantastisk opplevelse, som må nytes! Så denne gangen ble det begge det også dobbelt opp, bok og lytting.
Med en gang man setter på denne lydboka er man i et annet univers, man glemmer alt og konsentrer seg kun om å følge fortellingen, den er så gripende og uvanlig at man glemmer tid og sted (jeg har stått og malt hus, så tiden fløy avgårde). 

Valerie Solanas har vært en virkelig kvinne som har levd, hun er den boka handler om, men det er ikke en biografisk bok om hennes liv, den bygger kun på litt fakta som stemmer med Wikipedia. Alt annet er fiksjon. 
Drømmefakultetet er en litterær fantasi over hennes liv. Hun var kjent for to ting:
Manifestet Scum (Society for Cutting Up Men) og for å ha prøvd å drepe Andy Warhol. Hun regnes for et ikon i Usa.

Valerine vokste opp i New Jersey, hun ble voldtatt av faren sin som barn. Hun gikk på High School, og tok eksamen i psykologi ved universitetet i Maryland. Hun forsørget seg i studietiden med å ta ekstra arbeid ved psykologisk fakultets dyrelaboratorium, som det skrives mye om i boka. Hun arbeidet etter eksamen som forsker i psykologi ved Universitetet i Minnesota. 
Så gikk alt litt galt for henne, med dop.  prostituert. Prøvde å leve av å skrive, sa hun var forfatter. Men samtidig som man er narkoman og prostituert gjorde henne og barneopplevelsen dette til en ekstrem feminist. Hun hatet menn, men levde av dem, hun var en outsider i samfunnet.


En helt ekstrem, spennende, vond og fantastisk flott skrevet bok.
DEN MÅ BARE LESES og /eller LYTTES TIL!

Komposisjonen av boka er fantastisk fengende, og hvordan den veksler mellom dialoger og fortellertekst er genialt.

Jeg må innrømme at tårene rant og jeg var skikkelig beveget under siste del av boka, der vi hører om Valerine sine siste dager på fattigherberget i San Fransisco i 1988 En fantastisk bok jeg aldri skal glemme. Denne vil jeg prøve å få kjøpt, for må jeg ha!

Sara Stridsberg fikk Nordisk Råds litteraturpris 2007 for denne Bok.

Jeg skulle nok ha lest Drømmefakultetet før jeg leste/lyttet til Darling River, for i starten tenkte jeg bare på Lo hovedpersonen fra Darling River(se under). Men, når jeg kom et stykke ut i lydboka, startet jeg på nytt og sa til meg selv, dette er ikke Lo, men Valerine 

Jeg har lest andre bøker av henne:
Beckomberga, Oda til min familie, utgitt 2014. En delvis selv-biografisk roman. 
"Drømmefakultetet", 2006, - 2019

Jeg skulle nok ha lest Drømmefakultetet før jeg leste til Darling River rett før. I  starten tenkte jeg bare på Lo hovedpersonen fra Darling River(se under). Men, når jeg kom et stykke ut i lydboka, startet jeg på nytt og sa til meg selv, dette er ikke Lo, men Valerine og en helt annen fortelling.

Utgitt på svensk 2006
På Norsk 2008, Aschehoug, 
oversatt av Monica Aasprong
351 sider lånt på biblioteket og 
Lest av Petronella Barker, fantastisk bra.

8 kommentarer:

  1. Jeg har denne på vent, eller jeg begynte på den men det stoppet litt opp ca 100 sider ut.Skal ta den frem igjen i løpet av sommeren og kanskje jeg gjør som deg,litt på lyd og mest på papir 😊 Ha en fin uke, Ingun.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nbefaler deg å høre på Petronella Barker sin fine opplesning, det er så bra!
      Ha en fin uke du også!

      Slett
  2. Det er et nederlag å gi tapt før en har begynt, men jeg har "sloss" litt med Stridsberg før :)

    SvarSlett
    Svar
    1. denne må du prøve deg på, hva med lydbokutgaven?

      Slett
  3. Svar
    1. Dette er en bok jeg ble helt oppslukt av!
      Totalt!

      Slett
  4. Takk for tips om god bok, igjen! :) Det er nok ikke så dumt å se og lese selv, og så i tillegg høre en annens stemme formidle den samme teksten. Da får man både i pose og sekk! :)

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!