torsdag 14. mai 2020

Bjørnekvinnen av Karolina Ramqvist




 En imponerende bok om å være en kvinnelig forfatter om impulser, jobbe,barn osv. 
Jeg har leste en flott roman fra denne forfatteren før: «Den hvite byen». Jeg tenkte at jeg ville ha med meg denne også, men hadde ikke satt meg inn i hva slags type roman dette var!
Jeg starter og blir litt forvirret, for hun skriver om hvordan hun strever med og skriver en bok om, hva da?
Jeg strevet med å skjønne hva hun egentlig drev og skrev om. Var det hennes/forfatterens liv med, barnevogner, datteren i Paris og en historie om en kvinne fra 1500 tallet, jeg ble mer forvirret, for jeg trodde det var en vanlig roman.
Så gikk jeg gikk på datamaskinen for og f finne ut av hvem Marguerite de La Rocque , var.  Ok, når jeg skjønte hoved tråene i hennes historie, da var jeg i gang og skjønte hvor hun ville og at det var en metaroman! 
Så startet på nytt og da var jeg med!

Marguerite de La Rocque (1515-1542) var en fransk adelskvinne som i 1542 ble med på en ekspedisjon til Nord- Amerika, Canada.  Det er tre skip som forlater Frankrike, 15. april 1542. Underveis skjer det en skandale og Marguerite og hennes tjenestepike ble satt i land på en øy, med gevær og litt proviant. Der føder Marguerite et barn, Marguerite overlever der ved å gå på jakt. Omsider finner noen fiskere henne og hun vender tilbake til Frankrike.

Forfatteren har blitt grepet av denne historien og vil gjerne finn ut av hva som skjedde, drar til Frankrike sammen med sin datter og minnes sin tid som ung i Frankrike, minnes de historiene hun har lest om og vi får vite ganske mye om henne om hennes jobb som forfatter.(en kvinnes beretning) Forfatteren er egentlig hovedpersonen i boka. Samtidig som vi følger hennes spor som hun prøver å finne sannheten om Marguerite. Mange tråder å forholde seg til. 

Dette var ingen enkel bok å følge med i for det var så mange lange navn, forfatterens kronglete ferd og Marguerite ferd og liv på øya. Forfatteren forteller også om tre svært ulike publikasjoner med tre ulike synspunkter av hva som egentlig skjedde med Marguerite.  Forfatterens jobb med å tolke dette på sin ferd til Frankrike, for å se, tolke og skjønne noe av hva som kan ha vært riktig.

Hva denne boka handlet om er like mye et studium i hvordan det har vært og er å være en kvinnelige forfatter. Dronning Marguerite av Navarre skrev ned hennes historie i novelleform når Marguerite kom tilbake i 1544. Hun ville fortelle sannheten, ønsket å bli trodd, hvordan hun skrev og formidlet det fra et sitt kvinnesyn. For å vise hvordan Marguerite klarte å drepe dyr, stelle barnet og overleve. Hun fremstilte kvinnen som en sterk kvinne som kunne alt, kanskje det var målet hennes å skrive denne biografiske fortellingen om henne i 1544.

De to andre forfatterne er menn og deres tolkninger beskrives helt annerledes, uten innlevelse i hvordan Marguerite opplevde det to år lange oppholdet på øya. Nøktern og kaldt skildrer Andre Theve verden som en oppdagelse reisende og hevder at Jean-Francois Rocque de Roberval var onkelen til Marguerite, mens Fracois de Belleforest sier de var bror og søster.  Begge disse to mannlige forfatterne skrev om dette 30 år etter at dette skjedde, da både Roberval og Marguerite var døde.

Hva jeg synes om boka!
Den er umulig å skrive om. Men jeg sitter igjen med mange flotte bilder i hodet av hvordan livet til forfatteren er (slik mitt ofte er) roter meg vekk og henger meg opp i små detaljer.
Boka formidler et kvinnesyn på alle ting vi kvinner må ta hånd om hushold, familieliv, barn, osv. om samtidig som man er utøvende kunstner. Alt som svirrer i hodet og sporer oss av, hvordan vi tross dette klarer å holde konsentrasjonen. Researchprosessen av Marguerite, ligner på den måten jeg selv det siste året har jobbet med mot min utstilling hvor jeg skal hedre ulike kvinner. Man leter etter tegn, fakta og spor fakta og lager sin versjon av det.

Jeg synes derfor at dette var en utrolig spennende lydbok. Vi som kvinner skal klare alt, uten å mukke. Det ligger et politisk kvinnesyn mellom linjene, hvordan vi i dag har det og kvinnene før oss. Jeg har spola den frem og tilbake mange, mange, mange ganger og lyttet og tenkt. Dette er et skikkelig kvinnelig manifest!

En ting er sikkert, denne skal jeg høre en gang til, etter hvert, den gav meg utrolig mye!
Tror aldri noen har vært så nær ved å sette ord på hvordan jeg selv jobber, det ble så nært. Nå prøver jeg å komme igjennom boka om Kirsten Flagstad,(for en fantastisk kvinne som ble utsatt for mye dritt) men sitter og roter meg bort og googler små detaljer og kaster bort mye tid på slike små ting. Dette ble et meta innlegg (om noe heter det!)


Lydbokforlaget 2020
spilletid 7. 34 min
Lest av: Charlotte Grundt, veldig bra!


Andre som har lest boka: Tine

7 kommentarer:

  1. Jeg syntes du har skrevet en fin omtale av boken og jeg er enig med deg, ingen enkel bok å skrive om. Jeg gjorde akkurat som deg-startet på nytt etter litt googling. Skal også lese den på nytt en gang for denne var veldig bra selv om det ikke var en enkel bok å følge med på- jeg leste papirboken.
    Jeg leste Dagbladets anmeldelse av boken i ettertid og det var interressant lesing som jeg anbefaler deg å lese om du ikke har gjort det. Hun trekker paralleller mellom romanens jeg-person og forfatteren,disse assosiasjonene med bevisst å ikke nevne faren til datteren(aka forfatterens egen mann som hadde metoo anklager mot seg) fikk ikke jeg siden jeg ikke visste noe om forfatteren fra før.
    https://www.dagbladet.no/kultur/straffet-pa-ode-oy/72230635

    Om du tenkte at det var mega i form av mye tekst så syntes jeg det er helt passe, personlig liker jeg å lese omtaler med litt "kjøtt på beina" så dette var helt topp! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for fin respons. Jeg mente å skrive meta innlegg, ikke mega. (Det gikk litt fort i svingene her, uff! jeg skulle dra avgårde, tidspress!). Den feilen har jeg rettet opp nå. For det er en metaroman hun har skrevet.
      Jeg skal kikke på linken du viser til.
      Denne boka gav meg utrolig mye og jeg skjønner så godt hvordan hun sliter på en måte med å jobbe, alle tanke bruddene med familien osv, jeg er akkurat der selv.
      Det er noen dager siden jeg ble ferdig med lydboka, for det tok lang tid for å skjønne hva jeg skulle skrive i omtalen av denne boka. I den perioden har den bare vokst og jeg har tenkt, ja, slik er det!
      Har ikke registrert at du har blogget om boka, jeg skal lete!

      Slett
    2. Aha,ja da forstår jeg og innlegget kan godt kalles meta😀 jeg har ikke skrevet om boken men skjønner at det ikke var lett å skrive om den. Jeg syntes du klarte det veldig bra. Selv fikk jeg lyst til å lese de bøkene hun nevnte i boken.

      Slett
  2. Så gøy at det funket til slutt, og at du fikk så mye ut av boken. Takk for lenke, jeg brukte lang tid på å feste meg ved handlingen, men siste halvdel var formidabel, og det var ikke lite jeg googlet etterpå :)

    SvarSlett
    Svar
    1. En meget spesiell bok, veldig annerledes enn bok: den Hvite byen.
      Ha en fin helg!

      Slett
  3. Det er fint å kunne fylle dagene med litteratur mens man holder på med andre ting som ikke krever så mye konsentrasjon! Takk for stadig påfyll av bokforslag! Ønsker deg en god 17. mai!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dere får ha en fin 17 mai i Bergen også Jorun!

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!