tirsdag 15. mars 2016

Ramqvist Karolina "Den hvite byen"                                                              En kvinne som krever sin rett.

Dette er en roman som fanget min interesse fra første side, og den ble lest i et jafs med en gang. Den er ikke tykk, men har et heftig budskap. Unge kvinner som lar seg sjarmere av menn fra den kriminelle verden. Uten at dette er en krimbok, men en roman om en kvinne og hennes spedbarn og valg hun må ta.

Karin ser vinteren begynner å slippe taket, men rundt det store huset er det bare stillheten, snøen og utsikten hun har. Hennes utsikter er ikke så bra, for hun har gitt opp å gjøre rent, bry seg om hvordan hun ser ut. Det eneste som betyr noe er den varmen og omsorgen hun kan gi til spedbarnet sitt, Dream
John har forlatt henne, han etterlot seg alt fra barberutstyr til medisiner i en voldsom fart. Det var han som ville ha et barn med Karin, hun ville være fri. De har et stort hus og har tydeligvis levd et liv i sus og dus, med mye dyre klær, reiser osv.

Hun sitter i huset sitt som bare er et kaos og hvor regningene og brevene blir lagt vekk. En dag kommer namsmannen på døra og forteller at om ni dager blir huset stengt, med ny lås og utpantning. Ikke bare huset, men bilen hennes også. Hvor skal hun og Dream gjøre av seg?

Hennes gode venninne Therese og alle vennene har vendt henne ryggen, de kan ikke hjelpe henne sier de....
De har sine grunner til at de ikke kan og Therese lever .......kan ikke røpe mer om innholdet.

En nydelig, sanselig beretning om en mors fortvillelse og hvor lite som skal til for at man kan tråkke feil, når man er forelsket av sjarme, popularitet, penger og status symboler blir de viktige elementene i livet.

Tittelen på boka, har en tydelig dobbelt betydning. Vinteren som er et helvete og kalt med flotte naturskildringer, men også noe annet som er hvitt og river. 
Vi er i det kriminelle miljøet i Stockholm.

Jeg likte boka kjempegodt, spennende og veldig godt skrevet! 
Anbefales! 


Utkom på svensk 2015  
på norsk i mars 2016, 174 s 
Oversatt av: Inge Ulrik Gundersen
Utgitt av Gyldendal, takk for leseeksemplar


Karolina Ramqvist ( f.1976) hun har skrevet flere romaner og denne er en frittstående bok etter 
Kjæresten utgitt 2009 som ble nominert til Sveriges Radios romanpris.

Karolina Ramqvist fikk for denne boka:

Per Olov Enquist-prisen for 2015 
Juryen begrunner sitt valg slik:
"Karolina Ramqvist har en unik og sterk posisjon i svensk samtidslitteratur. Den hvite byen, som er en frittstående fortsettelse av Kjæresten, er et portrett av en kvinne som fremstilles krystallklart og djervt. En fortelling om utsatthet, og avhengighet, fri for sentimentalitet og moralisme."


.

6 kommentarer:

 1. Denne hørtes fin ut.
  Ha en god helg og påske som snart er for døra.
  Hilsen Kari, som drar til fjells i påska

  SvarSlett
 2. Kanskje denne bør lånes på biblioteket når påsken er over. Nå har jeg lånt mange som skal leses i påsken. Herlig å sette seg i sofakroken med en god bok etter skituren!
  Jeg ønsker deg og dine en god og gul påske med mye sol! Med fargesprakende hilsener fra Tove

  SvarSlett
 3. Så bra at du tipset meg om omtalen din, den hadde jeg ikke sett. Ser at vi er enige om at boken er kjempebra, tror jeg må lese Kjæresten også :O)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er den beste boka jeg har lest på lenge!

   Slett
 4. Høres virkelig spennende ut, budskapet og hvilke valg hun må ta! Denne må jeg lese :)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!