søndag 31. mai 2020

Gullivers reise av Jonathan Swift , 1001 bøker


Etter å ha lest Bjørnekvinnen av Karolina Ramquist som handler om en adelskvinne fra midten av 1500 tallet som blir med på en reise til Canada, hvor hun ble etterlatt på en øy og hva som skjedde der. Alle tekstene og historiene etter hennes opplevelser fikk meg til å tenke på Gullivers reiser. Temaet i 1001 bøker i mai er: En bok utgitt mellom 1700 og 1800.
Det ble Gullivers reiser / Gullivers Travels av Jonathan Swift, utgitt 1726. Disse fortellingene er egentlig skrevet som politisk satire for voksne. Men historiene har i ettertid blitt eventyr for barn og unge og det er slik den har overlevd og blitt en klassiker.
Bøka er full av flotte illustrasjoner  av J.J. Graville.


Den første fortellingen er om da Gulliver kommer til Lilliput etter et havari. 
Han måtte svømme for livet, komme seg trygt i land og sovnet utslitt på stranda.


Gulliver tror han bare drømmer, men når han våkner ligger han bundet fast og rundt han er det fult opp med mennesker som er miniatyrer. Han kvekker til da han ser ned på brystet sitt og ser en mann 15 cm høy stå på brystkassa si, med en spent pil og bue rettet mot ansiktet hans.
Disse små folkene er godt bevæpnet mot inntrengeren


Her ser vi en liten skala over hvor små menneskene og dyrene i Lilliput var.
Utrolige beretninger om hvor mye han spiste og hvor mye stoffer som skulle til for å sy klær til han.
Må nevne at klærne, hatter og hus er perfekte i stil og detaljer som om det skulle vært i England.
Gulliver må overbevise folkene i Lilliput at han vil støtte dem, de er i strid mot en annen stamme.
Her ser vi Gulliver på havet skremmer fienden og tar båtene. 
Det begynner å brenne og han tisser på brannen og får den slukket, men det var jo en uhørt måte å gjøre det på.  Innbyggerne i Lilliput hadde strenge lover og spesielle skikker som måtte overholdes. Han havner i fengsel. Der kommer keiseren for å besøke han.
Det er mye som skjer og disse fortellingen var ganske så morsom og fengende.

Gulliver får sin frihet tilbake etter å ha forlystet mange ved å vise seg, og han har også fått underholdning av linedansere osv.
Han forlater Lilliput og etter en strabasiøs ferd kommer han seg hjem igjen.
Han hadde tatt med noen kuer og sauer som han hadde smuglet med seg i jakkelommen og på bildet så ser vi han vise frem ei ku som bevis.
Han lovet kona og datteren aldri å forlate dem mer. 
I neste historie har han kommet til Brobdingnag, det er til kjempenes land. Der er alle utrolig store og Gulliver blir den bitter lille merkelige mannen. Han blir som folkene i den 1.ste fortellingen.Gulliver blir i kjempenes land en mann som blir vist fram til underholdning. Det er et slitsomt liv og han fraktes fra det ene stedet til det andre. Bondens datter tar hånd om han og passer på han i en dukkeseng.  Dronningen vil ha han og her utspiller det som også utrolig mange morsomme historier.
han ramler i melken, holder på å bli spist av en hund osv. 
Han kommer seg hjem på en fantastisk og morsom måte som jeg ikke røper her.


Dette ble halve boka, det står igjen to fortellinger, men det får bli til en annen gang. 
Utgitt 2017 på Transit 
lest 221
Biblioteket

Linket opp til Elidas "1001 bøker"

2 kommentarer:

  1. Skal si tiden flyr, jeg har helt glemt 1001-bok i mai, hvordan er det mulig. Heldig for meg, som hadde tenkt å lese Gullivers reiser, så har du lest den "for meg" :)
    Kjempefin omtale av boken, med alle de fine bildene!

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!