onsdag 20. mai 2020

"La meg være i fred om Kirsten Flagstad sitt liv" av Eve-Marie Lund


Det er i år 125 år siden Kirsten Flagstad ble født på Hamar 12. juni 1895 – død 1962
Norges største, verdenskjent opera-stjerne (sopran) og 
Norges første kvinnelige Operasjef. 


Hun ble født på her i dette huset som nå er Kirsten Flagstad museum. Huset er et av Hamars eldste hus, fra 1849.Det er litt morsomt for huset vårt er fra samme år.

Kirsten var mye på turneer og hun bodde flere steder i Norge. Hun hadde røttene sine et sted - og som sitt sted valgte hun fødebyen Hamar.

         
Den unge Kirsten Flagstad Hun var bare 18 år debuterte hun på Nationalteateret med operaen "Tiefland" Hun ble en internasjonal superstjerne ute i den store verden, særlig i USA, Tyskland og England.

Dette har vært en informativ og grundig bok om Kirsten Flagstad sitt liv. Hun var en spesiell dame, med en stor stemme og ble en stor superkjendis, spesielt i USA, England og Tyskland. At hun var så stor ute i den store verden viste jeg egentlig, men ante ikke SÅ stor! Kanskje fordi opera aldri har vært noe jeg har vært så opptatt av.
1935-1941, Kirsten får kontrakt med Metropolitan i New York, - der blir hun virkelig stjerne og publikum strømmer til operaen. Hun synger og driver rovdrift på stemmen og mister hørselen på det ene øret i to år. Et enormt stort press, men har sine metoder og  øver ikke med de andre, går rett inn på scenen og gjør det hun skal. 


Kirsten Flagstad ble født på Hamar, men vokste opp på Vinderen i Oslo med svært musikalske foreldre og med spesiell musikalsk slekt.  Moren Maja var pianist/ repetitør og faren Michael var fiolinist og orkesterleder. Kirsten var opptatt av sang og hadde 8 år gammel allerede et stort repertoar. Hun hadde absolutt gehør. 
Kirsten hadde bestemt seg, hun skulle bli lege, ikke slite seg ut som musiker slik foreldrene gjorde. 


Moren, Maya ble kalt hele Norges operamamma, hun var streng og ville lære datteren både klaver og sang. Sluntret hun unna klaverøvelsene ble det bjørkeris.  Kirsten ville helst bare synge, ikke spille klaver. 10 år gammel får hun sang-partituret til Lohengrin av Wagner i fødselsdagspresang. Moren lærte henne ståldisiplin og skrøt aldri av henne. Alle de fire barna i familien Flagstad ble musikere.

Kirsten hadde et vanskelig forhold til datteren Else, me noen ganger var de gode venner, som her! Kirsten var en kvinne som var mer interessert i å tolke rollekarakteren hun skulle skildre enn menneskene rundt seg. Hun var veldig sjenert og slet med det hele livet.

Kirsten bruker fritiden og slappet av ved å legge kabal og strikke, det roet henne. Etter forestillingene, ble det et ritual for henne å drikke for å slappe av og roe ned, (kanskje litt vell mye). Derfor tok hun ikke imot noen i garderoben etter forestillingen, det mislikte mange, særlig i USA. 
I 1936 blir hun kåret til «Århundrets stjerne» i London, masse konserter.
I 1937 holder hun konsert på Frogner stadion, til stor jubel.


Sonja Henie og Kirsten Flagstad to kvinner som var superstjerner i USA. 
De fikk det  tøft i Norge etter krigen, mange bunnløse anklager.
.
Krigen bryter ut i Norge, men mannen hennes Henry sier at hun skal holde seg i USA.  Hun synger mange gratis konserter, også konserter til inntekt for Norgeshjelpen i USA og legger om repertoaret «Jeg vil synge overalt hvor norske sanger kan bringe håp og lykke», sa hun og dro spesielt til steder der nordmenn hadde bosatt seg og sang for dem.

Kirsten ville hjem og kom hjem i april/mai 1941. Henry, forretningsmannen var medlem i NS, barna hans får han til å melde seg ut. De er i motstandsbevegelse og Henry støtter motstands-bevegelsen  økonomisk (slik at flyktningene fikk mat, klær og transport ut av landet). Den 17. juni 1941 melder han seg ut av NS. 
Det var for seint, en gang NS mann- alltid NS mann ble stempelet. De mente han hadde jobbet for nazistene som krigsprofitør.

Dette NS medlemskapet til Henry satte mange kjepper i hjulene for Kirsten. Henry ble arrestert som krigsprofitør. Og Kirsten ble upopulær på grunn av at hun reiste hjem til et okkupert land. Det ble litt av et surrealistisk oppgjør etter krigen, men bobestyrer Sunfør, som beslaglagte Henry og Kirstens formue.  Kirstens sitt pass ble også beslaglagt av mannen som aldri hadde hørt om Kirsten Flagstad. Det tok (1 og ½ år)  før hun fikk passet igjen i påvente av landssvikersaken. Henry dør 13. mai 1945 av kreft, Kirsten får ikke ta farvel med sin mann. Han ble frifunnet i 1949.

Etterkrigstiden var nok tøff, hun ble møtt med protest opprop, stinkbomber og ord som Nazi- sangerinne.  Hun tok seg nær av det, men kunne ingenting gjøre. Hun holder to store veldedighet- konserter for  foreldreløse jødiske barn, i England og fikk positiv omtale, det hjelper.  Hun holdt etter hvert mange veldedighetskonserter, hvor overskuddet gikk til ulike formål.  

Kirsten Flagstad ble utnevnt som Norges første operasjef! 


I 1958, Den Norske Opera opprettes og det ble åpningskonsert  i Hamar, 2 nov 1958, i Kirsten sin fødeby. Hovedscenen i Oslo med kongen tilstede skjedde 16. februar 1959.

Kroppen skranter, hun var mye syk og får diagnosen kreft. Kirsten er optimistisk og er på operaen så ofte som mulig, og reiser rundt for å se, så mye som mulig av Operaforestillinger. Men, 3.desember 1962 dør hun (67 år). Gravlagt på Vestre gravlund, for seg selv.

Det er naturlig for meg å få henne med i min Hommage til... utstillling! 
Så får jeg se om jeg klarer å få laget et smykke til henne!
En spesiell og spennende kvinne.

Utgitt på Arneberg Forlag 2008
sider 520, sort - hvitt bildene er fra boka. 
Kilde: kjøpt selv

12 kommentarer:

 1. Det er kjekt å lære lokale helter bedre å kjenne, skjønner godt at du er stolt av Kirsten Flagstad. Veldig kjekt å lese dine ord om operasangeren, jeg elsker opera, og skulle gjerne hørt henne, men det er nok for sent.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har faktisk sett Lonhering på Operaen i Oslo for noen år siden.(Men ikke med Kirsten Flagstad!)
   Litt av en dame! Tenk hun var datidens superkjendis!
   Også fikk hun så mye kritikk etter krigen som kanskje har knekt andre, men hun sto på sitt som uskyldig og holdt gratiskonsert så det holdt. Jeg er imponert over den dama! En veldig god biografi!

   Slett
 2. Ja, hun er vel en av våre mest kjente skikkelser i utlandet. En fantastisk sangstemme!
  Takk for hyggelig kommentar hos meg. Du sang jo også på 17. mai, og det er så hyggelig. Fint å høre at du hadde en flott dag. Vi var i Åsgårsdstrand, der en annen stor nordmann bodde - Edvard Munch. Våre to sønner bor der, og vi hadde en veldig fin dag.
  Du så vel at Mjøsa og Skibladner var med i min 17. mai blogg? Fine mai-dager ønskes deg av Tove/fargeneforteller.

  SvarSlett
 3. Jeg visste heller ikke at hun var så stor i utlandet. Morsomt å lese om henne. Tøff dame! Spent på å se ditt Flagstadsmykke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Rart egentlig at jeg ikke viste mer om henne, men nå har jeg blitt klokere. Utrolig å jobbe så mye gratis som hun gjorde, men hun hadde jo tjente masse penger ute i verden.
   Ja, hvordan jeg skal lage et smykke til henne, det vet jeg ikke helt enda :)

   Slett
 4. Åsgårdstrand er et vakkert sted har vært utenfor Munch sitt hus, en gang. Ja, Kirsten Flagstad var større enn jeg viste. Jeg har enda ikke vært inne på museet. Skammer meg over det, men når det åpner skal jeg sykle bort en tur å se.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da må du besøke oss når vi er i vår leilighet i Åsgårdstrand, så skal vi vise deg rundt!
   Hilsen Tove/fargeneforteller

   Slett
  2. Takk for tilbudet Tove, det er ikke ofte jeg er nedover der, men plutselig kan det jo bli! :)

   Slett
 5. Kirsten Flagstad var den store sangstjernen jeg vokste opp med :) Far hysjet alltid på oss da hun skulle synge i Ønskekonserten. Det var stort å ha en verdensberømt sangerinne fra vesle Norge. Jeg har i min bokhylle en barnebok om Kirsten Flagstad "Jenta som ville synge" som kom ut i serien "Historien om" på Gyldendal for noen år siden, men denne du presenterer nå, har jeg ikke lest. Den kommer på min etterhvert ganske så lange liste over bøker jeg må lese.
  Takk for tips om boka "Elg i solnedgang" som kommentar på bloggen min. Har skaffet meg den og planlegger et innlegg på bloggen nå :)

  SvarSlett
  Svar

  1. Jeg har enda ikke fått sett på boka, men fint at det ble en bok som kan hjelpe deg videre. Håper du finner ut av hvem som malte bildet etterhvert! :)

   Slett
 6. - og jeg gleder meg til å se ditt smykke til Kirsten Flagstad! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Uff, ja nå må jeg jo laget et. Det er vanskelig, men jeg skal prøve.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!