lørdag 16. mai 2020

Klangen av frihet av Toril Brekke
En verdig avslutning på trilogien om Agathe!

Bok 1: "Alle elsker moren din" Vi følger Agathe i en tidsreise fra Oslo på 50 - 60 tallet. Hennes lengsel som barn om å bli sett av mor, pianistmoren. Vi følger Agathes oppvekst, glimt av hva hun ser og opplever frem til hun er ferdig med 7. kl.

Bok 2: "Kobrahjerte" Agathe bor hos besteforeldrene og blir tatt godt hånd om av dem. Moren, Veronika gifter seg med Isak, pianostemmeren, som har vært husvenn og forelsket i moren i mange år. Den lille familien flytter inn i rekkehus på Valle-Hovin, får en bror og opplever en ny verden.
Mor treffer en ny mann da Agathe er 13 år og mor flytter til KBH. Hvorfor er mor slik under Agathe seg over?
Hun blir 16 år gammel og begynner på videregående, på musikklinja ved Nissen Skole.

Så har vi kommet til bok 3:
Agathe har hatt et forhold til en mann som var dobbelt så gammel som henne, han jobber på Nissen så hun vil ikke gå der siste skoleåret. Hun har hørt om den nye skolen, Forsøksgymnaset, som har Summer Hill som inspirasjon. Den boka har hun lest og vil gjerne begynne på Forsøksgym, der treffer hun Mosse og får bli elev. 

Agathe blir oppringt av morens kjæreste i København, han forteller at Veronika har dradd avgårde med en ny mann. Det er sommer og Agathe, 18år og den seks år yngre broren Morten drar til København. Det går ikke slik de hadde forventet. 
De kommer seg hjem, men Morten har fått et sjokk og sliter psykisk. 
Isak, Agathe og Morten bor fortsatt sammen, så Isak tar kontakt med en lege. Legen sier at Morten er rystet og må opp og i aktivitet, han skal ikke ligge og sutre, heldigvis har han kamerater. Morten tror ikke Isak er faren, men hvem er faren min undere han seg over?

Vietnamkrigen herjer og Agathe og vennene er for frihet, feminisme, FNL og prøver å leve med friheten, noe også skolen gir muligheter for.  Hun og vennene engasjerer seg i politikk og er søkende ungdom som vil prøve å leve livet. Agathe spiller mange instrumenter og får venner av alle slag. Vanker mye ute på byen, på Kunstnernes hus, ser filmer, teater osv.

Onkel Jannik dukker opp, han som dro til sjøs. Jannik som var Agathe sin gode venn i barndommen.  Mormor som har ventet på sønnen sin, hun får endelig treffe han etter 13 år. Her går det ikke slik han hadde planlagt, på julaften. Han stiller faren et spørsmål for mye......

Mormor som har fått grått hår, ser plutselig Agate, det var nytt. Dette siste året opplever Agathe mye spennende, treffer mange fine folk og utvikler seg til en voksen, med et mer voksent tankesett.
Hun får også vite hvem faren hennes er, og Morten har truffet sin far. En slutt som var ganske så voldsom, men som gjenspeiler livet slik det er noen ganger.

UTROLIG BRA!

En fantastisk god serie, om tiden som var den gangen, oppførsel, moter og klær, trender, skole- jobb, Forsøks gymnaset, kunstnerdrømmer, drømmer om hva man skal bli, det å være ungdom og vite hvem man er. 
Veldig bra!  

Torill Brekke er født i 1949 og kjenner tydeligvis dette miljøet veldig godt. Jeg ser det for meg. Eldste broren min vanka mye med folk fra det miljøet og husker det godt akkurat slik. (jeg var en del år yngre) 
Alle stedene og tidsbildet, forventningene osv. er veldig kjent for meg.
En skikkelig god romanserie, hvor så mye spennende fra tiden er flettet inn, med kusinen i Frankrike og at familien er som mange familier " utta blank og inni krank".

Lydbokforlaget 2020, spilletid 7 timer, 
Aschehoug

6 kommentarer:

 1. Flott omtale Ingun! Jeg har brukt litt tid på å skrive om denne i dag, nå slang jeg på lenken til din omtale. Hun skriver helt fantastisk, har notert meg at jeg skal lese hele trilogien når den kommer ut i en bok, en gang i fremtiden, men det spørs om jeg greier å glemme den nok til at det blir spennende igjen :) Ha en flott 17-mai i morgen Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig! Bra serie, håper mange finner den like spennende og god som meg.
   Ha en flott 17 mai til deg også Tine!

   Slett
 2. Jeg vil gjerne ønske deg og dine en flott 17. mai! Du skal vel ikke lese i dag?!
  Hilsen fra Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 3. Noterer meg denne, som både du og Tone lovpriser.:) Vel overstått 17.mai til deg.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne er veldig bra, eller jeg kjenner meg så godt igjen i hvordan miljøet og tiden blir beskrevet i fra Oslo, på en veldig god måte!

   !7 mai ble mitt første møte med mange mennesker, med stor lunch hos svigerinnen min. Utrolig herlig å sitte rundt et bort og prate med mange folk.
   Lytte til folk som spiller gitarer, fele og synger. Ja, nå går vi mot gode tider! :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!