fredag 29. mai 2020

"De som er elsket" av Victoria Hislop
Hellas sin historie fra krigen og politiske situasjoner som befolkningen har lidd under!

Bestemoren Kyrias Koralis har overtatt ansvaret for de fire barnebarna sine etter at sønnen, som er sjømann har slått seg ned i Amerika og moren til barna har kommet på en psykiatrisk klinikk etter at huset hennes falt sammen.

Themis er 14 år når Tyskerne okkuperer Hellas i 1940, hun er hovedpersonen i boka som vi følger fra ung jente gjennom livet, til hun blir en gammel bestemor.
De fire barna har blitt ungdommer når krigen bryter ut i Athen og bestemoren er megler mellom de fire barna som er så splittet i sin oppfatning av politikk, styre og krig.
Themis får en god venninne på skolen Fotanie, de elsker å jobbe med skolearbeid og er skoleflinke. Det er krig, fattigdom og folk sulter i Athen. Venninnen slutter å komme på skolen og en dag ser Themis den røde kåpen hennes liggende på gata, utsultet og død. Themis orker ikke å gå på skolen mer etter at hun fant venninnen død, hun jobber på suppekjøkkenet og synes det er viktigere enn å gå på skolen. Folk sulter, det er hungersnød i Hellas!

Brødrene Thaanasis og Panos er på hver sin side av krigen. Taanasis støtter tyskerne og Panos hjelper motstandsfolkene, det er skikkelig mye krangling og provosering av meninger mellom de to brødrene.
Panos og Themis er venner og står for det samme på venstresiden. Panos drar ut for å kjempe for kommunistene og kommer skadet hjem, drar ut igjen….

Margarita, store søstera har alltid vært en plageånd ovenfor Themis, hun har rotet i morens saker og vet om alle smykkene. Margarita forelsket seg i en tysker og er så forelsket. Hun står i en klesbutikk under krigen og kler seg moteriktig og er ei fjong dame. Etter krigen jobber hun for å tjene penger og drar til Berlin for å treffe kjæresten etter krigen…

Themis får jobb på apoteket, men apoteker-sønnen er påtrengende, noe hun misliker. Hun slutter seg til den kommunistiske hæren, får våpenopplæring og skjønner først da hva hun har gjort. Voldsomme ting hun opplever, med harde vandringer, nedslagning av landsbyer og folk, fryktelig!

Som soldat forelsker hun seg og får et forhold til en overordnet, en kaptein som imponerer henne, hun blir gravid, noe hun ikke skjønner før hun er fange på den fryktelige øya Makronisos. Det blir forferdelig!
Themis blir venninne med Aliki, når barnet hennes bare gråter. Aliki har mistet sitt barn, ved at de har tatt det fra henne som straff. Aliki har melk i brystet og kan stagge babyen. Hun skjønner etterhvert at de har flere ting felles....

Når Themis kommer hjem til bestemor kjenner hun ikke igjen Themis, men det går fort over. Eldste broren Taanasis har kommet hjem hard skadet, med et stygt skadet ansikt og kropp. Han er ikke glad for at hun kommer hjem, og med en unge!

Resten av boka handler om livet som går videre, på leting etter Aliki sin sønn. Etterhvert finner hun kjærligheten og tryggheten til en viss grad sammen med en god mann, men hennes opplevelser kan ingen ta ifra en.

Den splittede familien går inn i en ny tid, hvor hennes barn reiser ut og lever sine liv og hun og broren blir forsonet gjennom barna, på en fin måte, etterhvert!

Jeg synes historien om søsknene og forholdet mellom dem er mest spennende i denne bok. Krigens hendelser er litt ramset opp og litt tomme og upersonlig, litt mye overfladisk historiske begivenheter på hverandre i rask rekkefølge og lite innlevelse i personene. Men så kommer det noen ganger sekvenser som er veldig bra, med flotte innlevelser som danner fine bilder i mitt hode.

Originaltittel: Those Who Are Loved , 2019
Norsk 2019, Vigmostad & Bjørke
551 sider +annet

Victoria Hislop er en flink forteller, som får en til å drømme litt om sydlige land:
Soloppgang- fra Kypros - den var bra!
Postkort fra Hellas, på rundtur i Hellas, inspirerende!
Tråden, historisk fra Hellas, fin!
Hjemkomsten, inspirerende, fra borgerkrigen i Spania, fin!
Øya, den likte jeg ikke så veldig godt, noe jeg husker mange gjorde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!