søndag 3. mai 2020

Hviskende skygger av Jan- Philipp Sendker
Her møter vi en annen og ukjent side av Kina.

Dette er første bok i Kina- trilogien. 
Paul Leibovitz,(ca. 50 år) er hovedpersonen som har bosatt seg på øya Lamma, i Hong Kong. Han er født i Tyskland (slik forfatteren selv er), så flyttet familien til Amerika og Paul har bodd og arbeidet etter det ca. 30 år i Hong Kong. Han var gift og de hadde sønnen Justin.
Sønnen Justin fikk kreft, han døde 8 år gammel og Paul synes livet raste sammen. Han forlot byen og har nå bodd tre år på den stille øya, som man må ha ferge for å komme ut til.  Dit flyttet han etter at sønnen døde og ekteskapet gikk i oppløsning.  Han solgte alt han eide og kjøpte et hus der ute (det virker som om det er et utfartssted) Han elsker øya, liker ensomheten, naturen og stillheten der.

Paul har ikke mange venner og omgås ikke mange, men en dag han er på tur, sitter og slapper av på et utfartssted, der treffer han Elizabeth. Hun er en frustrert amerikansk dame som tar kontakt men han. Hun forteller at hun er på jakt etter sønnen som har vært borte et døgn, hun er forkommen, hysterisk og utslitt.
Paul tar kontakt med Elizabeth og mannen Richard Owen, seinere. Det viser seg at de er noen rike forretningsfolk som har fabrikk i Kina, mektige og rike mennesker. Paul har en kamerat som er politietterforsker i Kina, han tar kontakt med han. Han forteller at sønnen har blitt funnet død. Paul begynner og undre seg over hva som har skjedd. Han og kameraten Jiang, politietterforskeren havner i Kinas underverden av makt og kriminalitet. Spennende!
Her ble jeg litt sjokket over kvinnesynet, det var skremmende og det var ganske så typisk hvordan menn uttrykker sin rikdom og gjør alt for å bli sett. Macho- kultur. 

Vi får et fint historisk innblikk over hva som skjedde med vennen Jiang og andre enkelte mennesker under kulturrevolusjonen. Det var veldig bra, spennende å høre om og man kan skjønne hvorfor noen prøvde å ta igjen med skitne knep. Det fortelles også mye om kinesisk utvikling, det høres ut som en eksplosjon i bygg og anleggsverden. 
Utrolig vakkert om mat og tilberedning av den, og om det Kinesisk tankesettet.

Den underliggende tematikken er Paul sin "dyrking" av sorgen over sønnen, tapet og sorgen over han er gjennomgangstema. Han vil leve i sølibat og ønsker seg  ikke noen kvinne. Men Christine blir han mer og mer knyttet til....

Dette er en bok man kan si dekker/rører i sammen krim, historiske fakta, romantikk, sorg og tap osv. Ok, jeg likte den kombinasjonen av alt dette, fordi det blir fortalt med en god stemme og med fine intervaller i spenningskurvene.  Den er godt skrevet og har mange fine scener i seg, noen voldsomme, -andre vakre.   
Jeg hiver meg over bok to i serien!

Lest av Axel Aubert, han leser veldig bra og stemmen passer til boka.
spilletid 10t 30 min
Kom ut på Cappelen Dam 2015
Kilde: Storytel

Kina- trilogien:
2. Ensomhetens språk, 2018
3. Ved natten ende, 2019

Andre bøker jeg har lest av forfatteren:
Kunsten å høre hjerteslag, 2013, Burma trilogien, bok1
Kunsten å være den man er, 2014, Burma trilogien 2
Kunsten å følge hjertet 2020, Burma trilogien nr. 3

17 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten! Läst Konsten att höra hjärtslag av författaren, dock inte riktigt min typ av bok verkade det som.

  SvarSlett
 2. Spennende omtale, denne fikk jeg lyst å høre. Jeg leste Kunsten å høre hjerteslag i 2014, og likte den sånn passe (4`er) Liker blandingen av krim og roman, så dette kan bli bra.
  Ha en fortsatt fin søndag Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt!
   Morsomt å høre om historiene fra Kina, det landet har forandret seg mye siden jeg var der for 15 år siden. Men, vi så jo hvordan høyhusene vokste opp og byene ekspanderte.

   Slett
 3. Jag har läst den här trilogin, tyckte mycket om den! Men andra böcker som Konsten att höra hjärtslag passade inte mig av någon anledning.

  SvarSlett
 4. Jag har läst Sendker men inte kommit till hans Kina-böcker ännu. Tack för smakbit, trevlig söndag

  SvarSlett
 5. Kina och Burma - intressanta miljöer. har ännu inte läst något av den här författaren. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 6. Jag har läst alla Sendkers böcker som har kommit på svenska hittills och gillar dem alla. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 7. Spennende. Jeg har som jeg sa til deg tidligere den andre boka i serien. Bør man lese denne først, eller er de såpass uavhengige mon tro at jeg kan gå rett på toern?
  Kunsten å høre hjerteslag leste jeg for noen år siden, likte den ganske/passe godt da jeg leste den, men husker ikke noe av den nå.
  Fin søndag til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den første boka handler om Paul (tidligere journalist) og hans liv så langt. Jeg har begynt på bok to og det er en tydelig oppfølger av bok 1. Det står at de kan leses uavhengige av hverandre pga av tematikken, men vi jeg hadde nok startet på den første først som er om korrupsjon i Kina.
   Fin søndag til deg også!

   Slett
 8. Verkar intressant och lite annorlunda? Tack för smakbiten, ha en fin kväll!

  SvarSlett
 9. Tack för smakbiten! Har fortfarande inte läst något av författaren.Det kanske är dags nu.

  SvarSlett
 10. Takk for anbefaling... jeg leste ikke.
  spennende emne. Takk.
  God søndag kveld for deg.

  SvarSlett
 11. Ukjent bok, men den virker spennende. Tror du den er for noen som ikke liker romantikk så godt? Er det en stor del av boka?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, i denne boka er det ikke mye romantikk. Ikke annet en at de hygger seg med mat og er venner.
   Det er korrupsjonen i Kina som er tematikken.
   Ha en fin dag!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!