fredag 17. juli 2020

Duggpunkt ved daggry av Britt Karin Larsen
En sterk roman om alkohol, ensomhet og søken etter det gode liv!

Dette var en vakker fortelling om ei kvinne som sliter med alkohol, hvordan hun strever med å komme seg vekk og til nye ukjente steder og prøver å finne nye miljøer. Britt Karin klare på en fantastisk stille og fin måte å fortelle hvordan de som har et slikt problem lett "«senser»" det hos andre, og hvor vanskelig det er å bli kjent med noen uten å ty til alkohol. Hennes drømmer, opplevelser og andres lignende historier.

Dette er en sår, og utrolig godt fortalt historie om hvordan alkohol kan bli din verste fiende. Hvordan menn og samfunnet ser spesielt og dømmende på kvinner med alkohol problemer, man har så alt for lett å tenke at det bare rammes menn. Hvordan menn ser og bruker kvinnelige alkoholikere.

Hvorfor drikker man seg full? Ikke bare full, men fra sans og samling. Hvorfor drikker man og blir alkoholiker, er det tidlige opplevelser man vil slukke eller er det arv eller miljø som har gjort det?
Det finnes det ikke svar på.
Noen kan hygge seg med et glass vin, eller tre og slutte, mens andre ikke kan stoppe og drikke.
Hvordan tørrlagte alkoholikere kan holde seg vekk i årevis for så å ta seg en fest også er man på kjøret igjen.

Vi vanlige mennesker skjønner ikke hvordan en tørrlagt alkoholiker ikke kan ta seg en pils, eller et glass vin, jeg viste faktisk ikke at de var så hardt. Hva som blir konsekvensene og hvordan man blir stigmatisert i samfunnet om man ikke får medisinen sin dagen etter. Mange ser med frykt og forakt på mennesker som åpent sier nei takk til alkohol, og er de ærlige og sier at de er tørrlagte alkoholikere rygger folk unna.

Hvor ensom man kan føle seg og hvordan mennesker rundt en aldri aksepterer at man sliter med alkohol og abstinenser. Hvordan familien ser på en som drikker og hvor lite som skal til for at man er der igjen, både følelsesmessig, ovenfor barna og alt det økonomiske rundt det. Hvor ensom man er med sitt problem, avrusning og i hjelpeapparatet.

Jeg viste faktisk ikke alt om dette problemet. Det var en informativ, litt vond historie å høre, men samtidig utrolig tanke vekkende historier som fortelles.
Britt Karin Larsen er en utrolig god forteller, så sanselig, sår og intens at denne boka grep meg langt ned i hjerte røttene.

Denne bør alle lese!

Utgitt i 2001
Spilletid 12 timer, på Storytel

Lest flott av Kjersti Borchgrevink Maagerø 

5 kommentarer:

 1. Høres ut som en sterk bok fra et interessant perspektiv. Som barn av en alkoholiker husker jeg godt hvor rammet man blir og hvor mange negative konsekvenser foreldrenes misbruk fører til. Men selvsagt har de som er på andre siden sine egne opplevelser og vonde følelser pga eget misbruk. Tusen takk for godt lesetips,Ingun 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da vet du kanskje en del om dette. Men, denne lydboka er bra, opplysende, rørende og nydelig lest. Britt Karin er en fantastisk forfatter, det er hun som har blant annet har skrevet om Taterne og folket på Finnskogen. Utrolig dyktig!

   Slett
  2. Joda og nettopp derfor er det ekstra interessant å lese om hvordan det er for den andre part så denne boken vil jeg lese. Har hørt mye fint om forfatteren men ikke lest noe av henne før.

   Slett
 2. Denne noterer meg meg, til høstens leseliste, takk for supert tips Ingun!

  SvarSlett
 3. Jeg tror nok at du vil like denne Tine :)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!