søndag 26. juli 2020

Sigrid Undset, Olav Audunssøn i Hestviken.



  

En historisk klassiker


Disse tre lydbøkene fra Storytel er egentlig en bok, Olav Audunssøn i Hestviken, fra 1925.
Dette er en historisk roman som jeg leste som ung. Nå når Storytel kom ut med tre lydbøker fra hver av de to tykke- mursteinene av bøkene, er det er fint sommerprosjekt for meg mens jeg jobber.

Romanen foregår på slutten av 1200-tallet og begynnelsen av 1300-tallet. Der vi følger Ingunn og Olav som vokser opp på samme gård "Fretastein, som ligger ved Mjøsa.. Ingunn er datteren på gården og Olav er fostersønnen. Begge Olav sine foreldre er døde, men han skal arve en stor gård "Hestviken" når han blir voksen. De vet begge at en dag skal de bli gift med hverandre, men som barn er de bare gode venner.
En dag når de er 15-16 år gamle finner Olav ut at han vil ro til Kaupangen på Hamar og få ordnet sverdet sitt og Ingunn blir med. De drar avgårde uten at noen vet det, dette ble en mye lengre og slitsom tur enn det de trodde. Her får de øynene opp for hverandre.

De vil gjerne framskynde bryllupet,  moren til Ingunn dør og faren kort tid etter. Slektningene til Olav er ikke enige i dette bryllupet, det ble gjort i all hast og Olav var ikke myndig. De vil at Olav skal ut å bli kjent med familien sin og å bli voksen. Han må dra....
Olav kommer opp i et slagsmål og dreper en mann, og drar til Danmark der moren kommer fra. Det går mange år og ingen vet hvor Olav er. Ingunn lengter seg syk etter Olav og mye skjer....

Når Olav kommer hjem begår han en fryktelig forbrytelse som han skjuler, det får han skyldfølelse for resten av sitt liv. Ingunn har fått et barn, som hun setter bort.  Hun skammer seg over å ha vært Olav utro og prøver å drukne seg.

Ingunn og Olav flytter til Hestviken, (ved Tønsberg). Der skal de leve lykkelig, men Ingunn er deprimert og den ene sønnen etter den andre dør, en får leve en liten stund. Hun lengter seg ihjel etter Eirik etter å ha vært og sett han. Olav påtar seg farskapet og dikter opp en løgn. Han henter Eirik. det blir en lykke for Ingunn. Hun føder en datter som lever, men har så store smerter at hun blir sengeliggende og svinner hen.
Olav plages av skyld og anger over hva som skjedde i det følelse-kaoset han var i som ung og hva kjærlighet kan skape.

Dette er den første av to bøker og var veldig bra. Minnet meg tematisk mye om Kristin Lavransdatter, men her går Sigrid Undset kanskje mer inn i tankene til personene, hvordan de psykisk reagerer på hva som har skjedd i livet deres. Den blomstrende forvirrende ungdomskjærligheten, ekteskapet, sykdom og sorg og mer. En historisk beretning som er spennende komponert.
Beskrivelsene, natur-skildringene og all detalj rikdommen fra tiden angående klær, mat, hus, gester osv, fantastisk bra! Dette kunne Sigrid Undset.


Olav Andunssøn i Hestviken utgitt 1925:
 1: "Olav Audunssøn gifter seg" spilletid 6t. 43min.
 2: "Ingunn Steinfinnsdatter" spilletid 6t. 55min.
 3:  "Olav Audunssøns lykke" spilletid 10t.21min.

Bok 2 heter: Olav Audunssøn og hans barn, 1927


Linket til smakebit på søndag

10 kommentarer:

  1. Osäker på om jag läst något av författaren men tror inte det. Borde kanske göra det, någon gång....Tack för smakbiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hun er en en Norges mest leste forfattere. Det er 100 år i år siden hun skrev Kristin Lavransdatter, en trilogi som hun i 1928 fikk Nobelprisen for.

      Slett
  2. Tack för smakebiten, inget jag känner igen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne norske klassikeren er verd å lese

      Slett
  3. Undset är intressant författare, skrivit mycket, inte läst denna.

    SvarSlett
  4. Kristin Lavransdotter har jag förstås läst och evt någon av romanerna i den här serien, som jag omedelbart får lust att läsa om. KL har jag läst många gånger. Tack för smakebit och påminnelse!

    SvarSlett
  5. Oh som jag önskar att jag skulle kunna lyssna på böcker. Har provat så många gånger men kan inte hålla koncentrationen! Tankarna far iväg och jag märker snart att jag tappat tråden. Så praktiskt också då man kan göra något annat medan man lyssnar, på så vis kunde jag beta av många fler bra böcker, t.ex denna! Har läst Kristin Lavransdotter. Tack för smakbit

    SvarSlett
  6. Jag läste och älskade Kristi Lavransdotter, men trots att jag också äger de här tre böckerna så har jag inte läst dem.

    SvarSlett
  7. har bara läst Kristin Lavransdotter av författaren. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  8. Tack för smakbiten! Känner ju till författarnamnet, men inte läst något.

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!