søndag 31. januar 2021

Januar oppsummering 2021


Det har vært en  iskaldt slutt på januar, flere dager med temperaturer ned til -18 grader

 Spionen som kom inn fra kulden av John Le Carre, 1001 bøker.

Jacobsen Roy "Mannen som elsket Sibir"  en fantastisk eventyrer. Som var en blanding av Lars Monsen og Carl von Linne. Fritz Dörries var 22 år i Øst- Sibir som eventyrer og naturvitenskapsmann. 6

Anne Grete Preus " Stråets lengde" selvbiografisk bok som ikke ble ferdig.
Hun ble en kjent musiker, låtskriver men fikk et alt for kort liv. 1957- 2019
Absolutt en personlig bok.

 Marta Breen "Hvordan bli FeministVeldig bra! Mye klokt!

 Maria Kjos Fonn "Heroin Chic" en sterk bok alle som har barn og ungdom eller som jobber med den gruppen, bør lese denne boka.


Sangboka og Diktlesersirkelen "Januar med tema: Kjærlighet": Anne Grete Preus ble mitt valg, hun skriver vakker poesi.


Stein Sørensen "Brønnøya"  En roman med mange detaljer og bok som er innom mange stilarter. Både litt krimaktig, medmenneskelig, vennskap, slektskap, svindel, lege-medisin osv.. 


Lolita av Vladimir Nabokov, 1001 bøker, november temaet: Bok fra det året man er født, jeg er 1955 modell. 


 Tingenes Tilstand av Sandra Lillebø. Om å ha en mor med psykiske problemer

 Den andre kvinnen av svenske Therese Bohman, en bok om kjærlighet, medmenneskelighet og ensomhet.

 En biografi om Josef Elvebakken eneboer og skogsarbeider av Thor Gotaas. En trist, alvorlig med samtidig skrevet i kjent Gotaas stil, med en snert humor.

Turer hver eneste dag, luft må man ha. 
Langs Mjøsa der frostrøyken står og er i ferd å legge seg.
 
Den blå timen er min yndlings tid, til tur.

                                                      
Men, vi koser oss her ved "Innlandshavet" med fyr på peisen og hygge i heimen.
Malerier på veggen er av Geir Kleppan, eldste broren min.
Håper februar kommer med sol og varme.

19 kommentarer:

 1. Fin oppsummering. Fine vinterbilder, men det ser kaldt ut. Brr..
  Har kjøpt/bestillt en ny utgave av Lolita, med bedre skrift, så da skal den leses i år. Brønnøya skal jeg også lese snart.
  Ønsker deg en fin februar:)

  SvarSlett
 2. Uff ja det har vært utrolig kaldt, men vakkert har det vært.
  Ønsker deg en fin februar også :-)

  SvarSlett
 3. For noen nydelige vinterbilder! Her i Bergen er det ikke så kaldt, men i dag har snøen lavet ned. Var akkurat ute å tok en runde rundt huset, for å sparke litt i fluffet som har hauget seg opp.
  Fin leseliste, jeg har benyttet meg av flere tips fra deg i januar, har blant annet Den andre kvinnen liggende klar i sofaen.
  Lykke til med lesingen i februar, håper du kommer over noen godbiter!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så fint at vi kan inspirere hverandre :)

   Slett
 4. Elsker minusgradebildene dine! Jeg er definitivt et vintermenneske og har lite å gjøre langs en vestlandsfjord i februar. Reiserestriksjoner er noe skiiit, men jeg får forholde meg til dem jeg også. Nesten så jeg misunner deg kulden, været, naturen :-)
  Prøvde å gå inn på Lolita-linken din i innlegget, men fikk den ikke til å fungere. Er deg meg? Jeg likte Lolita, på et vis, selv om jeg ikke likte Humbert i det hele tatt... Rart hvilke bøker som blir klassikere etterhvert.
  Som du vet er jeg glad i Le Carré selv om han begynner å bli littegranne utdatert etterhvert nå som spenningen med den kalde krigen har lagt seg og Trump overtok scenen i 4 ulidelig lange år. Jammen godt det er "fred" i nyhetsbildet igjen. Jeg var skiiite lei hele fyren.
  Ny måned, nye muligeter. Ta mange bilder. Og post dem for oss andre ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker på en måte det vakre landskapet når det er kaldt, men når det er så kalt i dagevis blir man litt lei av å fyre.
   Takk for at du sa ifra at linken ikke fungerte, det gjør den nå etter at jeg har sett på det. Jeg likte heller ikke Humbert som person, men det var nok meningen. Det som kanskje er mer merkelig er alle romanens som er skrevet med Lolita som inspirasjon. Eks Darling river av Sara Stridsberg osv..
   Ha en fin mandag!

   Slett
  2. Der fungerte linken og jeg fikk lest. Er enig med deg når det gjelder vurderingen av boka.
   Lolita-komplekset kom jeg nettopp over i debutromanen til Eline Lund Fjæren - Ung jente, voksen mann. Ikke så stort aldersgap, men dog. Tomas Espedal er mer på linje med Humbert en periode av livet sitt, dersom man skal tro ryktene om at Imot Naturen er selvbiografisk. Noe den sannsynligvis er. Dette er nok et tema vi må slite med til Dovre faller, tenker jeg. I flere andre samfunn er dette helt normalt, men jeg får håpe det heller går andre veien - at småjentene får bli kvinner og velge selv.

   Forstår man kan bli lei av å fyre, men her fyrer jeg selv om jeg ikke må. Bare fordi ;-) Du får sende noen minusgrader vestover!

   Slett
  3. Helt enig med deg i at dette er ikke noe som går over. Jeg husker jeg tenkte det samme når jeg leste Imot naturen av Espeland, jeg synes den var ekkel.
   Hvorfor er det ingen/få som skriver om unge menn og voksne kvinner?

   Slett
  4. Per Marius Weidner-Olsen skrev om voksne kvinne som bedrev utilbørlige tilnærmelser/grenseoverskridende adferd/overgrep mor barn/unge gutter. Boka hans handler ikke bare om det, men det også. Hovedpersonen ble utsatt for overgrep fra både kvinner og menn.

   Elles har vel Vigdis Hjorth skrevet Snakk til meg, om moden kvinne og ung mann. Men han var over lavalderen, så da er det jo ikke overgrep per se. Hun var på Cuba og han ville til Vesten. Litt annen problemstilling.

   Ellers har ikke jeg heller kommet over noe særlig med litteratur om voksne vinner og unge gutter- Det er nok mer tabu, eller ses på på en annen måte når det beskrives, som en form for "opplæring".

   Slett
  5. Weider -Olsen boka er ikke det den boka som ble stoppet? Jeg har lest Vigdis Hjort sin bok fra Cuba tror den het "Snakk til meg".
   Ja, det kan være at det er en form for opplæring i bokform, særlig fra gammel tid, men jeg kjenner jo kvinner som liker unge menn i det virkelige livet.
   Så tematikken er ikke ukjent. :)

   Slett
  6. Ja, den boka ble stoppet, i den forstand at forlaget sa opp avtalen med forfatteren fordi han ikke hadde fortalt om at han tidligere hadde en dom for sedelighetsforbrytelse (som er ferdig sonet). De utgavene som var ute i handelen var jo ute, og jeg lånte boka på biblioteket. Forfatteren fikk rettighetene og har nå gitt ut boka på eget forlag, som heter November.
   Han ble også nominert til Brageprisen.

   Jeg tenkte ikke på opplæring i bokform, en at det har blitt snakket om/skrevet om at gutter/menn har sett på det som en slags opplæring. Synes jeg husker at Weidner-Olsen også var innom den problemstillingen i boka si. Hovedpersonen som voksen reflekterer over akkurat det når han ser seg tilbake som barn/ungdom og ble utsatt for overgrep.
   Jeg synes boka var verdt å lese.

   Tematikk unge menn/voksne kvinner er ikke ukjent. Vi har hatt en bølge med MILFs og Cougars. Men det er noe annet når det gjelder voksne parter, enn når det er unge under den seksuell lavalder og over, synes jeg. Det er en juridisk forskjell, selv om det selvsagt kan skje overgreps-forhold selv om man er over 16.

   Kom på en bok til: Doris Lessing har skrevet en novellesamling som heter Bestemødrene. I tittelnovellen handler det om eldre kvinner/unge menn- de begjærer og forelsker seg i sønnene til hverandre, og lever det ut. Lenge siden jeg leste den, husker jeg synes det var temmelig spesielt.

   Ja, da har du lest den jeg mente av Vigdis Hjorth. Fra Cuba, ja. Trist historie..

   Slett
  7. The Reader av Schlink er ung mann/ eldre kvinne. Verdt både å lese og se filmen. Manndomsprøven med Dustin Hofmann er vel basert på en bok.

   Slett
  8. The Reader har jeg lest og sett filmen, veldig bra. Ja, ung mann og voksne kvinne var det der, det er sant. Manndomsprøven har jeg sett, men husker ikke.

   Slett
 5. Det er utrolig hvor mange bøker du kommer igjennom på en måned!Takk for at du deler og inspirerer! :)
  Her i Bergen er det også snø og kulde nå, og sol! Deilig å kjenne snø under føttene. Og så lenge det er minusgrader holder snøen seg hvit og fin. Alt er så lyst :) Og pga. pandemien er det nesten ikke folk ute. Spesielt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har jo noen av dem som lydbøker og da går det fort med noen bøker på verkstedet, der jeg holder på å jobbe sakte men sikkert.
   Utstillingen som jeg hadde i Kunstbanken skal jeg vise på Galleri Fjordheim, ved Mjøsbrua, Biri fra 8 mai-juni.
   Så nå driver jeg å tolker flere kvinner som skal erstatte de jeg solgte på Hamar.
   Ha en fin uke, her er det litt mildere i dag , bare 13 kalde grader.

   Slett
 6. Fin oppsummering. Har kun lest LeCarre og Nabokov av "dine". Bestilte den Andre kvinnen på biblioteket etter å ha lest din omtale.
  Håper du har gode dager i verkstedet :)
  Og ja, fine bilder :)

  SvarSlett
 7. Et spesielt tema dere tar opp denne gang.
  Er det 11 bøker du har vært gjennom denne måneden?! Jeg leste vel tre tror jeg.
  Vakre bilder fra ditt område, det er jo så fint ved Mjøsa. Men nå er det i kaldeste laget også her vi bor. Minus 18 forrige morgenen, nå er det vel minus 12. Du ser vel noen fugler? Jeg har skrevet om fuglenes fargesyn på bloggen. Det er spennende.
  Gode turer ønskes deg av Tove/fargeneforteller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, morsomt at man kan diskutere litt. det blir mange lydbøker når man sitter å jobber og på kveldene er det ikke noe spennende på tv, så da kan man lese.
   Ja, det utrolig vakkert for tiden, jeg går tur hver dag og tar bilder. Skal ta en titt på fugleinnlegget dit!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!