onsdag 6. januar 2021

John Le Carre, Spionen som kom inn fra Kulden, 1963. 1001 bøker

En spions liv

John Le Carre, The Spy Who Came in from the Cold - Spionen som kom inn fra Kulden, 1963. Den har jeg lest som første bok i 1001 bøker sirkelen, med tema: bok utgitt fra 1961- til enden på lista.

Jeg valgte denne boka fordi John Le Carre døde nylig (12 desember -20) og jeg hadde aldri lest noe av han og ville finne ut mer om hva han skrev. Denne boka ble en bestselger når den kom, i land etter land. Den hadde et realistisk og avslørende bilde av tiden og maktspillet. Denne boka ble hans store gjennombrudd.

Boka handler om spionasje før og etter krigen. Hovedpersonen er Alec Leamas, en 50 år gammel britisk agent. Han opplevde flere mislykte oppdrag i Berlin, han er sliten, trøtt av yrket som agent og vil inn i den kalde krigens underjordiske front, som spionen som kom inn fra kulden. 

Han kommer til London og der sender Pitt han på flere ulike jobber i ulike yrker hvor han får prøvd seg. Alec drikker for mye, er sur, urenslig og møkkete. Han får etter hvert en jobb på et bibliotek der han treffer Liz. Hun i begynnelse av tyveårene og er kommunist. Hun faller for Alec og de innleder et forhold. Hun tar hånd om han når han blir syk og hjelper han på mange måter.

Alec slår ned kolonialhandleren og havner i fengsel i noen måneder. Han vil ikke ha kontakt med Liz mer, hun skjønner ikke helt hvorfor. Snøballen begynner skikkelig å rulle og det blir ganske spennende når han kommer ut fra fengselet og vi skjønner at han har blitt skygget og vært under oppsikt hele tiden.

Jeg røper ikke mer hva som skjedde med han og Liz, men det ble alvor når de skulle over Berlin muren fra Vest Berlin til bake til Øst Berlin. Du kan lese mer om romanen her.

Jeg ble ikke så veldig begeistret, det var tematikken i boka som ikke helt fanget meg helt, men spennende nok til tider. Tematikken ble litt for gammeldags for meg, men skjønner at den slo an når den kom ut.

Forfatteren John le Carre, het egentlig David Cornwell, opprinnelig lærer ved Eton. Seinere britisk diplomat i Vest-Tyskland, noe han slutten med etter at denne boka kom ut og livnærte seg som forfatter.

Utgitt 1963, min bibliotekbok er en bokklubb bok fra 1976, 213 sider


11 kommentarer:

 1. Hei Ingun, jeg ønsker deg et godt og sunt nytt år fra bunnen av hjertet mitt. Jeg er alltid veldig glad for å stikke innom og se hva slags bøker du velger ... bøker er en av de vakreste gledene menneskeheten har produsert ... jeg har alltid en bok eller lydbok på gang .
  Klem fra meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig å høre. Håper du har det fint i Tyskland og at dere har snø. Her var det -18 grader i dag, det er kaldt nok!
   Godt nyttår forresten!

   Slett
 2. Jeg har lest le Carré siden 80-tallet, og han var nok mer aktuell da enn nå. Han var en av mine favorittforfattere, og Piken med Trommestikkene var nok min favoritt den gang da. Kjekt å se disse gamle bøkene bli løftet frem igjen, selv om de ikke faller helt å smak. Le Carré døde nettopp, en kunnskapsrik mann. Omtalen din brakte frem mange gode leseminner :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror kanskje jeg hadde litt for store forventninger, til boka. Har hørt så mye om den også var den til tider blitt litt gammeldags. Flott med lesesirkelen 1001 bøker. Da får gamle bøker nytt liv!

   Slett
 3. Jeg tenker på pappa når jeg ser navnet John le Carrè, for det var hans bøker jeg leste i ungdommen. Har ikke lest noe av ham etter jeg flyttet hjemmefra i 1986, men kanskje jeg skal gjøre som deg, lese en av hans mange titler :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er ganske så redd for å gjenlese disse bøkene som jeg leste så lang tid tilbake. Det var nemlig min fars bøker jeg leste dengang da, og jeg vil gjerne huske dem som spennende og aktuelle - som de var, den gang da :)

   Slett
 4. Jeg husker også bøkene til Le Carrè som spennende. Husker jeg hadde lyst til å bli spion/ hemmelig agent ... :)
  Nattportieren er min favoritt. Det har kommet noen bra filmatiseringer også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja!!! Nattportieren - The Night Manager - er fantastisk bra filmatisert med Tom Hiddleton i hovedrollen. Den miniserien er definitivt verd et gjensyn!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!