onsdag 20. januar 2021

Brønnøya av Stein Sørensen

      

    

Brønnøya er en bilfri øy utenfor Nesøya i Asker . 

Jeg trodde boka skulle handle om Brønnøya, øya hvor jeg har vært så mye. Jeg bodde på Nesøya, like ved kabel-ferjested i (barn/ungdomstid). Men nei, Brønnøya var bare den utløsende faktoren for hva innholdet i boka handlet om og hva som skjedde der en natt. 

Dette er mai 2020. Jon Holm Matsen var på hytta til kjæresten Tone på Brønnøya. Han hørte skrik og bråk fra naboen. Hva skjedde? Han gikk for å ta noen bilder og rotet seg inn i noe kratt og tok noen bilder i mai natta. Var han vitne til et mord?

Det viser seg at det er Realitystjernen Maria Ruge som er drept på festen på Brønnøya. Men, alt dette bygger Jon opp en frykt som han tror har noe med hans foreldre og fortid å gjøre. Jon sine foreldre døde for 19 år siden i en bilulykke og da ble han millionarving. Faren hadde ikke rent mel i posen og kom dette opp ble det problemer for Jon. Han har en god venn som han kan betro seg til og det er barndomsvenninnen Beate, de to kan snakke om alt. De driver sammen en stiftelse med mye av pengene Jon arvet. Nå ble de ganske stressa for Jon og Beate har skjønt at den hemmeligheten de har om faren må ikke avsløres av politiet.  Det hoper seg opp med tenkte senarioer for Jon og Beate.

 Stadig vekk tar forfatteren oss med tilbake i tid og vi får innsikt i Jon sin oppvekst. Hvor mor er stadig sengeliggende og sliter psykisk. August er onkel David sin sønn fra første ekteskap han flytter hjem til faren 14 år gammel. August er en svært spesiell gutt, men sære interesser og drømmen er å bli patolog. Det var en barndom og ungdomstid med mye utforskning på mange felt sammen med ulike ungdommer. En veldig stor del av boka.

 August og Jon ble uvenner for 20 år siden da de begge bodde sammen og studerte medisin, uvennskapet handlet naturligvis om en kvinne, Lene. Nå vurderer Jon om han skal oppsøke fetter August, han er nå retts-patolog. Jon vil spørre han om når Maria døde. Vi får høre om hvorfor de ble uvenner og historien om hvorfor, hva skjedde?

Om kvinnen som de studerer den natta på patologisk avd. Kvinnen som de ikke klarer og finner identiteten til. Hun var tatovert over hele kroppen og har født minst et barn, hvor er barnet? Alle har sine meninger om hva tatoveringene betyr. Så dukker William opp, en gammel uvenn som har studert kunsthistorie som kan fortelle om tegnene hennes, og mange andre snodige historier.

 Dette er en bok om skyldfølelse, oppvekst, studietid og identitet. Om farlige forbindelser, hvitvasking av penger, arv og vanskelige familierelasjoner. 

NB:  Leser du boka må du for all del lese alt, huske å lese de 30 siste sidene i boka med liten skrift, for de sidene er veldig viktige for at du skal skjønne helheten i historien. Lytter du til den som lydbok får du med deg alle notene og alt i liten skrift. Derfor anbefaler jeg absolutt lydboka.

 Jeg synes boka hadde med litt for mange detaljer, for utbrodert til tider. Jeg tror at boka hadde vært like så god uten alle disse utbroderingene.  Den var til tider spennende og noen kjedelig, med medisinske ord og utrykk som ikke interessert meg så veldig.

 Boka utgitt På Kolon Forlag, 2020, leseeksemplar fra forlaget.

Lydbok fra Lydbokforlaget, lytteeksemplar.16t og 16 min lest av Kyrre Hagen Bakke. Veldig bra lest!

Andre som har lest den Tine

15 kommentarer:

 1. Flott omtale Ingun, vi ser ut som vi har lest på samme måte. Enig i anbefalingen din om å bruke lydbok, da slipper en å true seg selv til å lese alle notene :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mannen min leste boka og han hadde ikke fått med seg slutten, for han leste ikke de tretti siste sidene.

   Slett
 2. Leste Tine sin omtale og ble fristet. Enda mer fristet nå selv med dine forbehold. Digger fotnoter :)Venter på den på biblioteket. Så jeg rekker å lese hans debut 4 først.
  Er du fra Asker? Dekker Mjøsa nærheten til havet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har bodd i Asker, på Nesøya til jeg flyttet hjemmefra som 17 åring. Så hjemmet mitt var der til 2010 da mamma døde. Den gang vi flyttet dit var det bondelandet, med kuer på hovedgården osv,(fra 5. kl) Nå har det blitt et status sted å bo, det er merkelig for meg.
   Jeg traff en mann fra Hamar og liker meg kjempegodt her. Jeg savner saltvann av og til om sommeren ellers ikke. :)

   Slett
  2. Saltvannlengsel om sommeren .. poetisk - og sant.
   Jeg bodde i Asker som ung (Hallenskog) før Asker ble utbygd, trendy og dyrt. Gleder meg til å lese om Brønnøya :)

   Slett
 3. Har bestilt boka på biblioteket, så jeg er spent på hvordan jeg liker den etter omtalen fra deg. Skal huske de siste sidene!

  SvarSlett
 4. Jeg skal lese denne, men har fått med forbeholdene som både du og noen anmeldelere har påpekt, at den for lang og detaljert blant annet. Det er greit å vite så kan man heller skumme litt når det blir kjedelig. Men ikke hoppe over fotnotene;) Det er ingen fare, de bruker jeg å lese som regel uansett bok.

  SvarSlett
 5. Jeg er helt enig med deg, en bok må leses fra start til slutt ... i alle fall hvis du vil bedømme den.
  Jeg er for tiden sammen med tyske forfattere :-)
  Ha det gøy å lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende, kommer de bøkene hans på norsk?

   Slett
 6. Først tenkte jeg at denne boka har jeg ikke hørt om, men så skjønte jeg at jeg nettopp har lest om den. Nå har jeg lest ferdig bøkene jeg fikk til jul, så da er det på tide å få noe nytt å lese. Kanskje jeg skal prøve lydbok, nå som jeg sitter mye og broderer på bunaden til barnebarnet.Jeg er redd jeg ikke skal klare å konsentrere meg om en lydbok. Tankene har så lett for å vandre. Når jeg har boken i hånden og ordene kommer inn gjennom øynene, er det lettere å gå tilbake hvis jeg plutselig oppdager at jeg har "sporet av" :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg elsker lydbøker. Du kan jo laste ned appen BookBites, det er en bibliotek app, gratis. Der er det både lydbøker og e- bøker. Jeg bruker ofte den.

   Slett
 7. Jeg må også lese bøker, ikke lytte til opplesing.
  Jeg har nettopp lest en bok jeg lånte på biblioteket. Det står at det er en krim, men det er mer en spennende historiebok fra Øst-Europa og etterkrigstiden. Den heter "Blindtunnel" og er skrevet av Tove Alsterdal. Den kan anbefales. God helg ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips, denne kjenner jeg ikke til. Å lytte til bøker er en treningssak, det tok meg lang tid å venne meg til det den gang jeg startet med det. God søndag!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!