mandag 18. januar 2021

Anne Grete Preus i Diktlesersirkelen

 

Denne måneden er det "Kjærlighet" som er temaet i Anitas Diktlesersirkel.

Anne Grete Preus har jeg valgt meg denne gangen, hun  skrev mye vakker poesi om kjærlighet, den vanskelige og gode kjærligheten. Jeg har valgt ut tre av hennes dikt som er blitt tonesatt av henne selv, og som sikkert mange kjenner igjen.(1957 - 2019)

Et sted å feste blikket fra 2013. ( jeg måtte ta bilder, for teksten ble bare rot, forskjøv seg, på nettet)


VÆR HOS MEG, fra 2013


RO MEG OVER fra plata lav sol i høy himmel 1989

                                                     

Denne sangboka Anne Grete Preus har hun skrevet, den utkom i 2007 og dekker hennes liv fra hun var lite jente og begynte å skrive sanger og spille de fra hun var 12 år. Hvilken band hun har spilt i og sammen med. Denne boka er en mer biografisk historie om hennes liv som musiker enn biografien som kom ut i 2020. som omhandlet hennes oppvekst, ungdomstid og forhold til foreldre, musikk, osv.

Her forteller hun kronologisk om livet som musiker fra starten med Veslefrikk og Can Can, hennes møte med Jens Bjørneboe på Club 7 og hans tekster som betydde så mye for henne og plata Fullmåne som var hennes første solo plate. Hvordan hun etter dette slet med å komme videre med å skrive tekster og hvordan  lille Kaia som avslørte at hun skrev Ro meg over, mange ganger i boka si og teksten Fryd ligger å venter på deg, som kanskje har blitt en av hennes mest kjente låter.

1991 hvor hun begynner å bli svært anerkjent og begynner å kunne leve det gode liv, med reiser og innspillingen av "Høsten kommer tidsnok".  Med så mye vakker poesi!

1994 hvor hun koser seg og jobber med "Millimeter" på Sri Lanka, hvor heldig hun er som kan sitte der i varmen og skrive. Brevene hun har fått av Tone Bjørnebo om en tillatelse gjør henne lykkelig. Etter Millimeter fikk hun enorm respons, noe hun følte pressende i lille Oslo. Hun reiste vekk, leste bøker og så mye film for å komme unna, for alle ville ha en bit av henne.

Det tok henne fem år fra Vrimmel til Alfabet kom ut. Alfabet ble plata som betydde mye for henne personlig, de tekstene og musikken skrev hun mens hun bodde hun i leiligheten sin i Paris. Hvorfor blir noen sanger publikumsfavoritter under hun seg over...

"Når dagen roper" er en plate hvor inntrykkene fra hennes reise og opphold i Kambodsja (2001) er inspirasjonen. Den handler om å være tilstede i sitt eget liv. gripe det og forsøke å besvare de spørsmål livet stiller.

2007 da hun jobber med løse Tråder er hun i hytta si i Paris. Hun liker å være ensom, da får hun koblet av og tenkt. Da kan hun jobbe fritt og nyte dagene.

Boka er full av tekster, masse bilder fra den tiden hun forteller om samt noter til en del av sangene sine.

Boka utkom i 2007 på Gyldendal. 256 sider.

  

10 kommentarer:

 1. For et inspirerende innlegg! Jeg var på konsert med Anne Grete Preus i Håkonshallen, like før hun døde, det gjorde inntrykk. Har alltid likt sangene hennes, men ikke tenkt over hvem hun egentlig var. Denne boken må jeg se nærmere på :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne var ganske annerledes enn den ufullførte biografien hennes som jeg først leste. Morsomt å se alle bildene av henne og bandet. Vi var jo nesten jevngammel og jeg kjente noen av de folka fra Veslefrikk. Også brevet fra Tone Bjørneboe sitt brev var morsomt å se. Hun var venninne/jobba sammen med moren min. Traff henne flere ganger hjemme på Nesøya.

   Slett
 2. Så gøy at du ble mer interessert i AG Preus etter å ha lest de ufullførste memoarene. For en
  dame! Fine dikt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, imponerende egentlig. Noen ganger har nok musikken hennes overskygget hvor mange fine dikt hun egentlig har skrevet. Fin, flott dame som jeg nå har fått noen ideer rundt, så får man se om det blir et Hommage smykke til henne. Noen ganger går det fort, andre ganger sliter jeg med det over måneder.

   Slett
  2. Jeg kommer til Biri for å se på smykkene dine. Spent på om det vil være en homage til AG Preus der. Gleder meg til å se A Lindgren smykket.

   Slett
  3. Det er ikke får 8 mai at den utstillingen åpner, håper at alt har gitt seg til da og at alt går normalt.

   Slett
 3. Så fint et innlegg og samtidig en god oppsummering av Anne Grethe Preus sitt musikalske og poetiske liv. Som deg har jeg hørt mye på musikken hennes opp gjennom, og har likt tekstene hennes veldig godt. Også den plata med dikt av Bjørneboe hørte jeg mye på.

  Noen artister er så utrolig gode på tekst. Anne Grethe var en av dem.
  Tenkte også det i helga da jeg så "Hver gang vi møtes", og Maria Mena skulle hedres. For noen utrolige tekster hun har. Selv om en del var omgjort og oversatt til norsk, så var likevel essensen der.. Hun er også en av dem som får sagt vanskelige ting på en så god måte.

  Av de du har lagt ut her, så er vel "Ro meg over" den jeg kjenner best av disse, hørt massevis av ganger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er enig i hun er dyktig og Maria Mena også :)

   Slett
 4. Så nydelige dikt du har funnet. Jeg har til forskjell fra dere ikke lyttet så mye til Anne Grethe Preuss, men har til gjengjeld trykket denne sangen til mitt bryst: Det snør himmelsk korrekturlakk - Over feilstavet sommer... Når himmelen faller ned :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja, den sangen synes jeg også er veldig bra! Hun var en flott kvinne, med sterke meninger og stort pågangsmot. :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!