søndag 30. juni 2024

Line Baugstø "Vi skulle vært løver"

 


En ungdomsbok som omhandler kjønnsidentitet, mobbing osv. …? Egentlig synes jeg den boka passer best å lese for voksne som jobber med barn, eller selv har barn.  En bok som gir god innsikt og viser til metoder man ikke bør ta, og noe man burde følge.  

Malin er fortelleren og har akkurat begynt i 7kl. Hun er ingen ledertype og kan ikke hamle opp med jenter som Sarah og de andre jentene som står på Sarahs side. Malin håper den nye jenta, Leona som også er veldig sjenert, kanskje de to kan bli venninner? Malin prøver så godt hun kan, men det er ikke lett å komme tett inn på Leona, som ikke vil fortelle noe om sitt liv, hun hun har ingen bilder og alt vi får vite i starten er at hun kommer fra et småsted i Nord Norge.

En nydelig opplysende bok som omhandler kroppen, venner, venninner og å om tørre å si ifra. Hva er det med den nye jenta i klassen, som elsker rosa og gult?

Det viser seg at Leona har en hemmelighet. Sarah er frekk og hemmeligheten kommer for en dag, etter gymtimen. Det viser seg at Leona er født i feil kropp, og at nå er rett tiden kommet for å skifte kjønn. Hun og familien har flyttet til Oslo for å gjennomføre denne lange prosessen.  og da er det viktig å bo i nærheten av spesialistene og sykehuset. 

Her mener jeg at skolen bør være godt informert om nye elever som kommer inn i en klasse med kjønnsidentitet. Dette må det være åpenhet om, ellers blir det enda verre å stå fram seinere i livet, mener jeg. Fint at rektor og helsesøster skværer opp etterpå, men hvorfor ikke i forkant. 

Denne problematikken blir fortalt på en fin måte, i etterkant og Malin var ei god jente. Her hører vi om både de pedagogiske dumme valgene og de gode valgene som både skolen og samfunnet rundt gjør. Forsiktig og forklarende åpenhet er som regel alltid det beste. 

Malin og flere venner slår ring rundt Leona og boka slutter godt?

Utgitt 2018, ungdomsbok, Fra Aschehoug 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!