tirsdag 18. juni 2024

Monica Goksøyr "Slemme jenter"


Sju noveller om jenter.

En barndomsvenn har forsvunnet, hvor har Mai sin gode venn Nan/Fillip fra barndommen blitt av?

Mai jobba som sosionom, og det har gått fire dager, hvor er du? Samtidig hører vi om den tidligere narkomanen som har vært rusfri i 8 år har blitt fratatt hunden sin Bella, omsorgs svikt mener dyrebeskyttelsen. Mai og Nan er fra Asia, oppvokst i ei bygd på Vestlandet. De fant Nan etter mange dager.....

Alle hoved-personen som omtales har Asiatisk bakgrunn. Svært spesielt, men som vi skjønner så føler de på utenforskapet i bygda. De blir aldri 100% godkjente på lik linje med norske nordmenn. 

Som f.eks.: Lotte som har en mor som er Asiat og Malin er barnebarnet til skipsrederen med mange skip. Moren vasker kontorene også skjer det et uhell, var Lotte sin skyld? 

Historien om Bea, den kule jenta som alltid var sprudlende, vakker og glad.  Moren vet at datteren er lesbisk, men hun misliker at hun går kledd som en gutt. Bea likte å kysse meg når andre så oss, så en dag går det opp for henne hvorfor hun er slik, Bea er en doper.

 Mia som har fått seg ny jobb som klagesalgbehandler er fantastisk morsom. Her kan man virkelig kjenne på byråkratiet og mange rare jobber. Mia tar et valg og oppsøker en oppsagt kvinne som hadde jobben før henne. Historien om Kaia er trist, men hun må hjem til bestefaren begravelse og der møter hun Øystein. Den siste historien om Sigrid som møter Emil på en fest, er et typisk eksempel på hvor fort man kan falle ned i dop helvete. 

 Dette var en utrolig flott novellesamling. Forfatteren skildrer mange kvinne-skjebner fra ulike steder og betraktet fra ulike miljøer, psykisk gode beskrivelser av ulike situasjoner unge jenter kan havne i.  

 Monica Goksøyr har selv røtter fra Thailand, oppvokst på øya Runde på Sunnmøre. 

 Vinner av Tarjei Vesaas Debutantpris 2023.  Kan absolutt anbefales! 

Utgitt på Gyldendal 2023


4 kommentarer:

 1. Denne skulle jeg kjøpe i julepresang til datteren min. Den var utsolgt, og da ble det Da vi var yngre av Oliver Lovrenski istedenfor. Den sistnevnte synes hun var sånn passelig. Men fint å få påminnelse om boken Slemme jenter. Har satt meg i lånekø.

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper datteren din liker denne. Jeg følte med disse jentene i boka som alle var asiater. Jeg har tre adoptivbarn, fra Colombia og det var ikke enkelt å vokse opp på bygda i Norge. Så skjønner hva forfatteren mener. :)

   Slett
 2. Har nettopp avsluttet boken om "Pa Salt" - i serien om "De syv søstrene". Artig å få hele historien.
  Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også lest alle bøkene om likte godt Pa Salt. (ikke verst av sønnen å få den ferdig). Det var en litt uventet vending og fin slutt, en godt komponert og fin serie. :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!