onsdag 5. januar 2022

Modiano Patrick "Ungdomstid"Atter en bok fra Paris skrevet i typisk Modiano stil.

Louis og Odile er gift, de blir begge snart 35 år gamle, med barn og stort sommerhus. De har i 12 år drevet Feriehjemmet Sunny Home for barn. Nå har de avsluttet det og flyttet dit permanent, vekk fra Paris og til drømmestedet sitt på permanent tid. Kanskje de åpner en restaurant nede ved taubanen en dag?

Nå har de tatt i bruk hele huset selv og ungene fryder seg. Dette paret skulle man tro var fra overklassen, men det var de absolutt ikke for ca. femten år siden, når de traff hverandre.

Det er deres møte i Paris som boka handler om, med historier fra begynnelsen på 1960 tallet. Begge kommer fra ikke helt enkle oppvekstmiljøer, eller kall det en litt traumatisk oppvekst.

Odile vokste opp hos bestemoren, og fant først ut som voksen hvem foreldrene var, det var ingen solskinnshistorie. Hun var blitt 19 år og drømte om å få synge inn ei plate, hun fikk sunget inn et prøveeksemplar også døde mannen hun hadde kontakten med. Hun prøvde seg hos mange plateutgivere, svært vanskelig, men en dag fikk hun napp. Men, ikke til det hun trodde det var.....

Louis møter vi når han kommer ut fra militære etter å ha vært der i to år. Han har den siste tiden møtt mannen Brozier. Han møter Louis også den dagen han ble dimittert fra verneplikten. Brozier er en merkelig mann i 40 årene, med Tyrolerhatt og jobber i bilbransjen. Det viser seg at han var svært opptatt av faren til Louis, han var en kjent storhet på velodromen som sykelist, i Frankrike. Louis ble foreldreløs når foreldrene døde i en bilulykke. 

Brozier driver med litt av hvert og som vi skjønner har han mange svin på skogen. Han skaffer Louie jobb og en dag treffer han Odile, litt forkommen på en jernbanekafe. Vi hører om hvordan de jobber for Brozier, på turer til England og hvor livet ellers lar dem drive seg til. De har ingen konkrete mål eller utdannelser. Som vi skjønner så kom de seg vekk fra de fattige og mørke strøkene i Paris til et solfylt og fritt liv i sitt eget huset i fjellsiden. 

En typisk Modiano bok, hvor stemningene fra Paris sine fattige gater og usle livet har store kontraster med de rikes liv. Eller si det på en annen måte, ved de godene man har eller klarer å skaffe seg om man er sleip nok til å utnytte alle smutthull. Men en dag blir det for mye av Brozier sin fortid som kommer fram og han må flykte til Sør Amerika. 


Dette er overhode ingen spennings roman, men skildrer livet på 60 tallet, på en troverdig og fin måte som jeg liker. Kampen om å finne seg selv, bli den man ønsker å bli og leve det livet man fått. 

Til flere bøker av Modiano (link til Wikipedia) jeg får med meg av denne forfatteren, desto mer skjønner jeg av hans skrivekunst. Man kommer inn i en stemning og blir der. Dette er min femte Modiano bok. 

Orginaltittel : Une Jeunesse, 1981
Innlest av Anders Ribu spilletid  4t 54 min på Storytel 


20 kommentarer:

 1. Mange hilsener til deg på tre kongers dag. Jeg ønsker deg alt godt for det nye året, måtte mange av dine drømmer og ønsker gå i oppfyllelse.
  Når jeg ser på boken din ... tenker jeg umiddelbart på turen til Paris med datteren min og et av barnebarna ... jentetur.
  La oss håpe at fra i år blir mulighetene for treff og reiser normale igjen.
  Klem fra meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk i like måte, ønsker deg et godt nytt år også.
   Her er det kald - 12grader i dag, menn flott solskinn, en skikkelig vinterdag. :)

   Slett
 2. Jeg vil også lese flere Modiano-bøker, har lest to, som er notert i bloggen. "Gater i mørke" og hans nyeste. Har "Så du ikke går deg bort " i hylla. Kjøpt på salg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest begge de, jeg synes han skriver så fint. Så da ble det min første 1001 bok, med nobelprisvinnere, i nov.temaet :)

   Slett
  2. Ja, han skriver nydelig. Jeg sjekket 1001-lista nå for å se om den jeg har står på lista. Fant ingen Modiano-bok der, ikke den du har lest heller. Står den der? Mener jeg har sett noe av Modiano der da jeg laget egen liste, men finner ikke igjen.. Har gått helt tilbake til debut-året hans. Mulig jeg har blitt helt blind;) Merkelig..

   Slett
  3. Jeg tror jeg har misforstått, fordi jeg satt og kikket i lista over Nobelpris mottakere og hadde nok ikke lest info. teksten godt nok. For jeg ser nå at den skal linkes opp til en av bøkene i 1001 list, det tenkte ikke jeg på. Jeg satt bare å så i Nobelprislista og tenkte at det var bare å lese en av dem. Da ble dette feil og takk for at du gjorde meg oppmerksom på det.
   Så nå har jeg strøken den, og jeg får finne en annen bok. Men hadde fått med meg denne Moderianboka i allefall. Jeg digger bøkene hans og særlig på lyd :)

   Slett
  4. Ok, da er det avklart.:)
   Fort gjort å ikke få med seg alt.
   Finnes heldigvis masse andre gode alternativer i kategoriene. Modiano er uansett ikke bortkastet å lese, heldigvis:)

   Slett
 3. Måtte lete i arkivet mitt og ser at jeg leste denne i 2015. Husker at jeg likte den. Har lest noen bøker av ham jeg også og kunne tenkt meg å lese mer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg digger han, denne kom akkurat ut på lydbok i storytel, med Anders Ribu som leser den så nydelig.

   Slett
 4. Jeg har lagt merke til at du har hørt mye Modiano i det siste. Jeg har ikke lest noe av ham, men det er et godt tips til lytting etter jeg er ferdig med trilogien min :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, liker stilen og veldig bra når Anders Ribu leser. Kom ut akkurat i storytel

   Slett
 5. Hei. Patrick Modiano har eg lest litt av, og likte det godt.

  Men, eg finner ikkje Patrick Modiano på 1001-lista. Ser at Anita og kommenterer det same ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Der er riktig, jeg hadde lest/ tolket litt feil, og trukke det nå. Har skrevet det til deg :)

   Slett
 6. Det er så fint når man finner en forfatter man vil lese mer av. Gjerne alt. Leste denne i mars og hadde glemt det, så tror ikek den traff meg like godt som hos deg. Men jeg vil lese mer av Modiano. Kanskje burde jeg ha lest flere bøker av han før denne - så denne hadde fått samme effekten som da vi leste Analfabeten av Kristof etter triologien.
  Fin helg ønskes deg, Ingun

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får prøve lydutgave med Anders Ribu :)

   Slett
 7. Godt nytt år! Dette er en forfatter jeg ikke har lest noe av! Det er så mye spennende litteratur som venter på å bli lest. I dag har jeg laget et innlegg på bloggen min om alle bøkene jeg fikk til jul. Så jeg har mer enn nok å lese på :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nyttår til deg også:)
   Jeg skal sjekke ut bloggen din

   Slett
 8. Jeg har også problemer med å få lest alt, for jeg leser - hører ikke på bok.
  Jeg fikk nettopp en hel bærepose full av bøker etter opprydding. Pluss at jeg har venteliste på biblioteket. Så får vi se hva jeg får lest. Så får du lytte videre! Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg veksler, både leser og lytter. Akkurat nå leser jeg Lucias siste reise, en spinnvill fortelling av Vetle Lid Larssen. Utrolig morsom, både historisk og kunsthistorisk. :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!