torsdag 21. april 2022

"Korsveien" av Jonathan Franzen


En skikkelig god oppvekstroman, med handling fra 70 tallet i USA 

Det tok litt lang tid før jeg synes denne romanen tok av, og jeg vurderte å avslutte, for denne boka som startet med en prest, det kunne ikke være noe for meg, en religiøs bok? Nei, noen ganger kan man ta så feil, dette er langt ifra noen religiøs bok, men en oppvekstroman fra USA på 70tallet. Eller rettere sagt en amerikansk generasjonsroman, hvor vi blir kjent med faren Pastor Russ og moren Marion, og deres fire barn. Handlingsforløpet i boka starter ved adventstider og vi følger denne dysfunksjonelle familien ganske kronologisk i litt over to år. Synsvinkelen veksler mellom de ulike familie medlemmene.

Vi er utenfor Chicago, året er 1971. Pastor Russ Hildebrandt lever et kjedelig og gledesløst ekteskap med sin kone Marion. Russ er mer opptatt av Mrs. Frances Cottrell, som jobber som frivillig. Han føler at han har blitt degradert som pastor og har skaffet seg flere uvenner, blant annet hans unge kollega. 

Marion føler at livet er kjedelig og sliter med vekta og at søsteren Sherley har gått bort uten at hun fikk arve henne. Hun går til psykolog, og vi skjønner at hun har lurt unna noe fra sin søster som ingen vet om. Vi hører om hennes fortid før hun giftet seg med Russ, og hvor attraktiv hun var den gang da. Og mange av opplevelser hun hadde da som ikke var helt bra, og som stadig plager henne. 

Eldste sønnen deres Clement som blir kalt Clem går på universitetet. Han har en kjæreste Sharon, men plutselig en dag avviser han henne og sjokkerer hele familien over et valg han har tatt, og reiser hjem til jul. Hans valg kommer som et sjokk, og moren ber han reise tilbake til studiene og tenke seg om. Han reiser og det viser seg at han opplever mye.

Clem og Becky hadde et godt søsken forhold til hverandre, men det endres etter hvert og spesielt i denne førjulstiden, som er starten på fortellingen. 

Da Becky gikk på Vg. skole var hun ofte hos tante Sherley. Tanta døde av kreft og Becky følte seg ensom etter tapet. Hun arvet mye penger etter tanten og nå når hun har blitt 18 år kan hun velge hvilken College hun selv ønsker å søke på. Hun vil vekk hjemmefra. Becky har aldri vært opptatt av religion før, men ble med i Korsveien. Hun synes det var spennende å treffe andre mennesker og drive med drama-øvelser. Sakte, men sikkert blir hun religiøs og forelsker seg i en rocke musikker. Hun blir med på leir og ser faren sin med helt andre øyner, hun klarer ikke leger å respektere faren sin. 

Perry, tenårings-sønnen røyker hasj og selger dop på ungdomsskolen. Han er flink med elektronikk og han mange drømmer. Han blir sjokkert over at Becky vet at han røyker hasj på rommet sitt. Han skal skjerpe seg og skal bli et bedre menneske, men liker å dope seg. Moren forteller han om sine opplevelser og det synes han er belastende. Han prøver å ta skjen i en annen hånd, mens moren flipper ut, som han sier. Men, han er ikke det spor bedre…….

Minste sønnen, Judson på 9 år er ganske grei og innfinner seg i det meste, midt i dette kaoset av en familie som er en ganske komplisert familie. 

Her skjer det mye mer i en tykk bok. Det innebærer mange fine historier om hvordan det gikk med dem videre de neste to årene. Noe som endte i fine reiseskildringer til sør Amerika, Europa, og om familiekonflikter, tro, sjalusi og gjenforening.

En bok som virkelig skildrer tiden på 70 tallet veldig godt, noe jeg husker veldig godt, for på den tiden var jeg selv også ungdom på.  Dette er en ganske mange gjenkjennelig historie, mange parallelle hendelser som stemmer så godt fra den tiden. Den er til tider veldig humoristisk og har en innsiktsfull og fascinerende dybdebeskrivelser i familiens hendelser, både psykisk og emosjonelt. Utrolig godt beskrevet, og gode beskrivelser og detaljer. 

Detter skal bli en trilogi, så gleder meg til å følge familien Hildebrandt videre. Jeg har storkost meg med familiens oppturer, drømmer og nedturer. Dette er en virkelig god bok, med mye fortellerglede.

Utgitt på Cappelen Damm 2021, org. tittel "Crossroads", 634 sider. Lånt på biblioteket.


21 kommentarer:

 1. Det var litt av en murstein du har kost deg med i det siste. Veldig kjekt å lese omtalen din, jeg har lest Frihet av Franzen, men syntes den var langdryg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne var tilfeldig stilt ut som hutiglånebok rett før påske og da ble det påskeromanen min. Han skriver veldig godt, men kanskje litt vel mange sidebeskrivelser kanskje, for noen. Noe som understreket tidsbildet veldig bra synes jeg, siden det var så gjenkjennbart fra min egen ungdomstid. Frihet skal jeg lese som mursteinen i lesesirkelen 1001 bøker i sommer. :)

   Slett
 2. Franzen er en forfatter jeg har ønsket å "få til". Men jeg avbrøt både Korrigeringer og Frihet. Men fint at du har hatt glede av lesingen. God helg, Ingun :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tok litt tid, men når det er så opptil min ungdomstid er det morsomt å se at det var ganske likt som i USA. Bortsett fra religionen som vi i vår fam aldri har vært opptatt av. Ha en fin helg dere også :)

   Slett
 3. Jeg har også lest Frihet, men ble litt skuffet. Litt langdryg til tider, ja, omstendelig. Jeg leste ferdig en amerikansk roman i går, den var kortere, men lell. Don DeLillo. Reflekterte litt over at jeg sannsynligvis ikke liker amerikanske (USA) romaner så godt. Ikke de nye, det er noe annet med Hemingway (og noen av de gode gamle klassikerne), han skrev jo mye fra Europa, Cuba, andre steder.. Kanskje er det noe med stilen, kanskje er det det bare det at USA aldri egentlig har interessert meg noe særlig.
  Jeg har lest romaner fra USA jeg har likt, men veldig ofte stanger det litt imot..
  Gos søndag til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg likte denne boka, men er egentlig ikke så opptatt av litteratur fra USA. Jeg har ingen drømmer om dra dit. Satt faktisk i går å så flere av Hemingway episodene på tv i går, han var bra. Det som var morsomt med denne romanen var at det var så likt med min ungdomstid, det var så mange fellestrekk.
   Jeg skal lese Frihet til sommeren, men den fant jeg på Storytel, så det blir mest lydbok. :)

   Slett
  2. Hemingway-dokumentaren er veldig bra.:)

   Slett
  3. Jeg mangler bare et par episoder, på midten så har jeg sett alle. Enig, veldig bra

   Slett
 4. Jag har en oläst bok av honom i hyllan, men det är en helt annan. Den är också rejält tjock.

  SvarSlett
  Svar
  1. Han skriver nesten bare tykke bøker. :)

   Slett
 5. haha, Hurtiglån... har vi också men heter 7-dagars

  SvarSlett
  Svar
  1. Her har vi 14 dager, også var det påske så det ble tre uker, så det gikk akkurat. :)

   Slett
 6. Kände inte igen författaren eller boken. Tack för smakbiten. Ha en fortsatt trevlig dag.

  SvarSlett
 7. Inte läst något av författaren, men kollat in någon bok på jobbet, kanske någon gång….Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 8. Denna heter Vägskäl på svenska, och jag har tänkt att kanske läsa den. Har bara läst en bok av författaren tidigare och det var väldigt länge sedan. Tack för smakbit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hva den heter på svensk. Jeg likte den godt :)

   Slett
 9. 634 sidor hurtiglån. jag har inte läst något av Jonathan Franzen. hans Frihet har jag dock i hyllan. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 10. Snabblån på en sån bok kan nog upplevas en aning stressigt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke når man har den i tre uker, for det var påske :)

   Slett
 11. Det var en riktig tegelsten men det brukar väl författaren skriva?
  Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror han bare skriver mursteiner, men egentlig liker jeg det. Da kan jeg leve meg mer inn i historien ;)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!