søndag 6. desember 2020

Jan Guillou, Slutten på historien, bok 10.


  

Bok nr. 10 og siste boka om familien Lauritzen i serien "Det store århundre" - Brobyggerne 

Dette har vært litt av en reise gjennom hele 1900 tallet. Det startet med brødrene Lauritz, Oscar og Sverre født på Osterøy utenfor Bergen. Hvordan de kom seg ut i verden fikk utdannelse og bosatte seg i ulike land. Historiene i disse første bøkene var de som fanget mest interesse hos meg, og imponerte på en spesiell måte.

Guttene har blitt menn og fedre, slekten utvides i to av brødrene. Sverre var homoseksuell og fikk ikke avkom, men desto mer arvet alle etter han. Disse bøkene bygger mer på   historiske fakta hvordan samfunnet endret seg.

2. verdenskrig spillet familien på mange vis.  Alle de fem siste bøkene har Eric som hovedperson. Slekten og historiene om dem fortelles som sidesprang. Disse bøkene er mer kronologiske i henhold til hva som har skjedd ute i verden og Eric har blitt satt inn som hovedpersonen i mange av sakene. 

Den siste boka: Harald som ble SS- offiser kommer tilbake fra sitt eksil i Argentina, der han har vært i nesten femti år. Han tar kontakt med Eric Letang, tantebarnet sitt som er advokat. Harald har noen papirer på noen eiendommer i Tyskland. Det er ikke hvilken som helt eiendommer det dreier seg om.... Dette er et av gjennomgangs temaene i boka.

Eric sin mor dro til Bahamas sammen med halvbroren til Eric, Axel for 20 år siden. Harald møter de på flyplassen og der sitter Axel, skadet i en rullestol neddopet og må på sykehuset. Moren kommer i sommerklær, de har tydeligvis rømt, forlatt alt. Eric lar moren flytte inn i leiligheten hos han og Katarina. De arvet jo den store leiligheten etter onkel Sverre, så de har plass nok. Men, det tar på og bo sammen.

Eric sin sønn Erkki, som han fikk med Gertrud, hun som ble skutt. Sønnen er ikke politisk interessert, han er proff ishockey spiller og det er også sønnen Calle til Katarina, de er proffe i USA og Canada. Litt vel mye ishockey snakk, etter min smak.  

Katarina sitter på stortinget for sosialdemokratene. Eric har et hat til avisene, særlig, Ekspressen. De er et par som stadig er i avisa og det vinkles mot, det er slitsomt. Det blir veldig mye avisstoff, der Eric hisser seg opp. Fordi hans advokat firma har mange store saker som det er viet mye plass til i avisa og i boka. F.eks.: om jenta "Nordtelje-flickan" som kom med mange historier om overgrep og kannibalisme. Om incest, bistandspenger, innvandring, korrupsjon, Palmedrapet osv. Veldig mye advokat historier 

Fine fortellinger om da Eric og Katarina dro til Oslo, det var morsomt å høre. Turen deres i Frankrike var også et fint avbrekk. Zanzibarturen der drømte jeg meg helt vekk og kjente meg helt igjen fra jeg var der, det er alltid morsomt.

Jeg likte også godt å høre om alle de svenske kvinnelige forfatterne som Helene drev og jobbet med. Hun disputerte over Emilie Flygare - Carlén , en forfatter jeg aldri har hørt om.

Guillou skriver bra, men man blir litt trøtt av at Eric havner midt oppi alt hele tiden. Bortsett fra det har jeg likt serien, men nå er den slutt også må du selv finne ut om familien fikk skade erstatning og arvet og om alle ble fornøyd. Totalt sett, det er en fin historie, imponerende arbeid som ligger bak og historisk spennende også!

Storytel spilletid 16t 32 min, lest av Tomas Bolme på Svensk.

 

Linker til de andre bøker i serien, "Det store århundre" som jeg har omtalt:

1.  "Brobyggerne" utgitt 2011. Fantastisk bra! Mest om Lauritz og Oscar

2. "Dandy"2012. En bok jeg synes var veldig bra om Sverre, og kunstnermiljøet i London

3.  "Mellom rødt og svart"2013. Den var til tider litt kjedelig, fortalte om tiden før 2. verdenskrig, OK, grei.

4."Ikke vil se" 2014, Lauritz og Ingeborg flytter til Sverige og om de fire barna. Fin-Bra.

5. "Blå stjerne" 2015. Bra, informativ om spionasje, svik og tilhørighet og Johanne som hjelper jødene ut av Norge. 4

6. "Ekte amerikanske jeans" utgitt2016, Eric, Oscar sitt barnebarn er hovedpersonen her, boka handler om 50 tallet. 5
7. "1968" utgitt 2017 Hovedperson Eric som ung.  om 60 tallet  + familiekart
8. "De som dreper drømmer sover aldri" utgitt 2018, Eric og Gertrud.-70 tallet 4
9. "Den andre dødssynden" utgitt 2019, Eric er fortsatt hovedpersonen, 80 -tallet 4 
10. "Slutten på historien" utgitt 2020, - 90 tallet.

 


11 kommentarer:

 1. Jag började på den här serien och tyckte den var OK, men någonstans på vägen gav jag upp. Den första boken liknade ju på vissa sätt Gunnar Staalesens århundradetrilogi som var mycket bättre...

  SvarSlett
 2. Brobyggarna har jag läst, men fastnade inte riktigt för den, så fler har det inte blivit.

  SvarSlett
 3. Jag började entusiastiskt med bok nummer ett och sen tog det slut. Jag gillade inte Guillos sätt att skriva. Inget att göra åt. Just nu njuter jag av hans goda kunskaper i Alla mot Alla-tävlingen på femman. Tack för smakbit

  SvarSlett
 4. Bok nr en var veldig bra, men han ble litt høyttravende!

  SvarSlett
 5. Jag läste nyligen den åttonde delen, så jag har två delar kvar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ønsker deg lykke til med de siste bøkene. :-)

   Slett
 6. ack för smakbiten! Har ingen lust att läsa serien. Tycker inte om Guillous sätt att skriva.

  SvarSlett
 7. For en flott oppsummering av hele serien! Jeg elsket den første og de påfølgende bøkene, men det ble vanskeligere og vanskeligere å skille karakterene fra hverandre. Den siste boken presset jeg meg gjennom, så det vil være dumt å ikke få med seg den aller siste i serien.
  Takk for at du minnet meg på dette, håper jeg finner den på bookbites, så får jeg den på øret :)

  SvarSlett
 8. Jeg fant denne på svensk hos storytel. Ja, det er greit å få med seg den siste også, når man har lest de 9 første.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!