fredag 23. april 2021

Sveas sønn av Lena Andersson


En berettelse fra det svenske folkehjemmet, gjennom tre generasjoner!

Denne boka handler om Ragnar Johanson, født i 1932 og via han ønsker forfatteren og fortelle om noen helt vanlige mennesker, som går inn i den moderne tiden. Ragnar vil leve et liv som ikke ligner på foreldrenes liv, hvor mor står på kjøkkenet og baker, sylter og skal ta vare på alt som i det gamle bondesamfunnet. Han nærmest forakter moren og elsker ferdigmat, ferdigsupper, sauser, vaskemaskiner osv.

Faren som tok sitt eget liv slik som Hemingway, han drev et transportfirma (eller vognmann som det het) og Ragnar ville ikke overta. Han ville lære seg et håndverk og bli til noe.  Moren til Ragnar, Svea opplevde at faren hennes emigrerte til Amerika, og savnet han. Hun hørte aldri noe mer fra han og trodde han var død. 

Ragnar, utdannet seg som formgivningslærer. Gifter seg med Elisabeth og de fikk to barn. Han vil at barna skal lære seg å stole på seg selv, og å ta egne valg. Han ønsket å gi den alle muligheter, bli sterke egne mennesker. Erik hopper raskt av farens krav, men han driver fram Elsa, hun skal bli en stjerne skiløper, noe hun selv ikke er så opptatt av. Ragnar vil hun skal bli en ener og støtter og driver henne, men og er hun ikke litt for tjukk? Hun vil helst lese bøker og se filmer.

Har Ragnar mistet noe, eller klarer han ikke følge med på utviklingen, kan man spørre seg om. Han får tilbud om å bli studieveileder på skolen han jobber ved. Rektoren synes han er dyktig til å organisere og systematisere, men den jobben takker han nei til. Han vil være sløydlærer. Lære de unge til å bruke og kjenne de ulike tre-materialene i hendene. Han elsker jobben sin og å lage vakre ting.

Til jul har han laget to bord, kona Elisabeth hadde ønsket seg to småbord i stua. Hun blir ikke lykkelig for å få to bord i flammebjørk, de var for høye og lys, hun ville ha slike som alle andre hadde. Julaften ble ødelagt, slik det ble året før, da han fikk et alt for dyr klokke av Elisabeth, han ville ikke gå med slikt jåleri på armen. 

Elisabeth og Ragnar skiller seg, etter at han har truffet en ny kvinne som setter pris på han, for hvem han er. Moren, Svea er i sjokk over hva sønnen har gjort.

Svea og Ragnar er svært knyttet til hverandre tross alt, hun fyller 80 år.  Det er fest, hvor folk tolker historier og hendelser så ulikt. Svea har nylig hatt besøk av familie fra Amerika. Faren hennes døde ikke i Amerika, men giftet seg på nytt og fikk barn. Han fikk aldri svar på brevene sine hjem han sendte hjem og begynte livet på nytt.

Ringen blir på en måte lukket og vi skjønner at her er det store sprekker i det svenske folkehemmet. Tidene endres, men det er først når Elsa skal disputere sin doktorgrad at det går opp for Ragnar at verden går videre. Der moren var en forhistorisk figur, har han blitt den som ikke kan følge med i den nye tiden.

En veldig klok, morsom og historie om tre generasjoner som er tolket veldig godt, skrevet på en samfunnskritisk og levende måte. 

En absolutt fin fortelling, humoristisk og med mye snertne kommentarer, så mitt smil var ofte ikke så langt vekk. (Kanskje fordi jeg kjenner igjen typene i boka) 

Lydbok fra storytel, spilletid 6 t. og 7min. på svensk. Utgitt på norsk i 2018


22 kommentarer:

 1. Har hørt Lena Andersson snakke om bøkene sine, og lest et par. Denne høres interessant ut, rart hvordan alderdom sniker seg inn i "alt" jeg leser om dagen. Takk for supert lesetips, og riktig god helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker litt bøker som forteller om utviklingen i samfunnet og hvordan vi takler den.
   Ser at du hører på lydboka Lewis, den har jeg hørt halv veis så har den blitt liggende. Den skal jeg ta fram igjen, der er det mange linker til andre bøker han har skrevet. Særlig til boka Blanche og Marie (som er Marie Curie) den er så fin.
   Ha en fin lørdag, nå skal jeg ta på meg kjole, hatt og høye heler å gå i bursdagsselskap, hvor dette er angitt som dagens kostyme.:)

   Slett
 2. Jeg har bare prøvd meg på en bok av Lena Andersson og den falt jeg ikke for. Men denne hørtes virkelig bra ut, så jeg må kanskje prøve igjen. (Den jeg ikke likte var Rettsstridig forføyning)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt verd å prøve, om man liker historiske fortellinger om vår nære fortid. :)

   Slett
 3. Tack för smakbiten! Har läst annat men inte denna av Lena Andersson.

  SvarSlett
 4. Känner igen boken men har inte läst den. Har någon annan bok av Lena Andersson i bokhyllan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har hørt den på svensk og den var bra!

   Slett
 5. Tack för smakebiten har läst en bok av författaren och den gillade jag inte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Alle forfattere kan skrive dårlige bøker, men ikke dropp dem på grunn av ei bok?

   Slett
 6. Jag har funderat på att läsa den här, men eftersom jag verkligen inte gillade den enda boken jag läst av Lena Andersson har det tagit emot. Får se om jag ändå gör det.

  SvarSlett
 7. Jag har läst ett par av Anderssons böcker, dock inte denna. Tror den är läsvärd. Tack för smakbit

  SvarSlett
 8. Er det den samme Lena A som skrev bøkene om ulykkelig kjærlighet?
  Da må jeg lese denne også. Jeg opplevde henne som en forfatter med innsikt og godt språk.
  Håper du har en fin søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har ikke lest dem, men hun har blitt rost opp i skyene av mange. Jeg likte boka :)

   Slett
 9. Läst Egenmäktigt förfarande av författaren, sen har det inte blivit fler. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har jeg ikke hørt om, hun skriver veldig bra!

   Slett
 10. Lena Andersson är väldigt bra både när hon skriver och talar. tyckte dock snäppet bättre om Dottern än Sveas son. tack för smakebiten

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, dottern har jeg på lista, gleder meg til den.

   Slett
 11. Jeg er nettopp ferdig med en helt annen type bok av Tana French. Hun er jo egentlig en thriller-forfatter, men dette er en veldig spesiell bok - "Den mørke almen" og den har 573 sider. Den ble utgitt i 2018, men kom ut på norsk på Cappelen Damm i 2020. The Times skriver at den er umulig å legge fra seg, og Publishers Weekly skriver "Edgar-vinner French på sitt beste". Her er det mye å lære om mennesker både på godt og vondt! Den kryper under huden. Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tipset Tove, jeg ser hun har gitt ut mange bøker. Ha en fin uke, nå skinner sola, men det er kald vind!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!