onsdag 3. juli 2013

Jungersen Christian "Du forsvinner"       En bok som får deg til å tenke over livet og tilfeldigheter.

Mia og Fredrik er et voksent ektepar på ferietur på Mallorca med deres 16 år gamle sønn Niklas.
De har leid bil og Fredrik kjører som en gal og vil ikke stoppe. Mia sitter der livredd og skjønner ingenting. Tilslutt stopper han og hun begynner å kjefte på han, da faller han sammen i et epeleptisk anfall og blir fraktet til sykehuset. Der får de vite at han har en svulst i hjernen.
En forferdelig situasjon, men de kommer seg hjem og blir møtt av fam og venner på flyplassen. Fredrik oppfører seg helt normalt, helt til vennen/kollegaen Laus sier at han må holde seg borte fra jobben som rektor på en privatskole til de vet noe mer om situasjonen og fått avklart den. Da eksploderer Fredrik og begynner å sloss med Laus, Mia klarer å ta politigrep på mannen sin og får han roet ned.

 Mia starter  i en støttegruppe, men den dagen Laus ringer og sier at Fredrik har underslått 12 millioner vet hun ikke hvem som er sprø mer!
Alt blir surrealistisk når bankkortene blir kjent ugyldige og man ikke har penger mer.
Takstmannen kommer og ser hva de har av verdier. Grusom konklusjon. Mia skal sitte igjen med 1/4 om hun da ikke har brukt av hans penger til å kjøpe inn gamle klassiske danske moderne møbler(50- 60 talls), som er hennes hobby.

Mia synes de tre siste årene har vært de beste noen sinne med Fredrik. Han har sett henne og de har sammen med Niklas, hatt sine beste år. Fredrik har lekt og engasjert seg i sønnen. Hun får vite at ant, har denne svulsten brukt tre år på å bli såpass stor og at  alt kollapser samtidig blir litt heftig.
masse om endringer av kreft, samtaleterapi osv.... Litt mye!

Men, det som forundrer meg er hvorfor en mann velger en kvinnelig forteller stemme. Mia tenker som en mann noen ganger synes jeg. Hun reflekterer ikke som en kvinne og hennes seksuelle forestillinger er lite kvinnelige tanker. Det er ikke slik vi kvinner tenker, vi ville formulert oss anderledes. Er dette tanker jeg som kvinne har eller er det andre som mener dette også?
Advokaten Bernard blir Mia sin trøst i tankene og i det virkelige liv. Men hvorfor orker hun å høre på hvor glad han er i Lærke , merkelig men svarene ligger nesten bakerst i boka.

Jeg synes Mia har et unaturlig vanskelig forhold til sine svigerforeldre, litt for mye negativt konstruert uten at vi kommer under overflata på hva det handler om.... Jo, svigermoren er psykolog og har "liksom" svar på alt. Skjønner at det må være slitsomt. Det blir litt vell mye sykdomsprat og hvor syk ikke syk Fredrik er og har blitt etter operasjonen.

Boka startet så flott, men jeg ble tvilende til prosjektet som man kan lese over. Jeg må innrømme at slutten tok seg opp, men den var ikke fengende nok i midten. Flott miks i vitenskapelige teorier, spenningen i familiesituasjonen og kjærligheten og tilslutt hvordan boka ender.
Boka har fått kjempeflott omtale over alt, men en svak 5  om det skal kastes terninger på boka fra min side.

For en gang skyld er ikke dette ei lydbok, men en vanlig bok på 430 sider. Utkom på norsk 2013

Jeg synes det er herlig å sitte ned å lese. Har kost meg med fortellingen fra København og områdene som jeg bodde og studere i for mange, mange år siden, men huskes så kjært og drømmer meg tilbake til noen ganger.


.

3 kommentarer:

 1. Jeg er enig med deg i det du skriver om Mia. Merkelig dame.

  SvarSlett
 2. Endelig leser du en bok, ikke hører lydbok! Har du virkelig tid til det?!
  Deilig å drømme seg tilbake!

  Se flere vakre bilder fra Nes Gard på min blogg. Hilsen Tove

  SvarSlett
 3. Jeg har lest boka og jeg stusset også over akkurat det samme som du.. Den begynte bra, og ble rar i midten før det tok seg noe opp på slutten. Men dette er ikke den beste boka jeg har lest og jeg gir terningskast 4...

  Ha en fin sommer og kos deg!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!