mandag 22. juli 2013

Oksanen Sofi "Da duene forsvant"


Fasinerende bok både menneskelig, historisk, men også med en stor fortellerglede på høyt nivå.

Handlingen er fra Estland og handler om perioden fra 1941-45 som er sentral i fortellingen, men det som skjer mye i begynnelsen av 1960 i Estland er like så interessant og spennende fortalt historisk. Jeg vet ikke så mye om Estland og at landet ble okkupert av Sovjetunionen har jeg nok fått med meg, men at de var frie i bare 5dager viste jeg ikke.
Kort fortalt: I 1941 jages sovjettmakten ut av landet og tyskerne okkuperer. Tre år seinere gjenerobrer sovjetstyrkene makten. og på 60 tallet er kommunistregimet fast etablert med sine kontrollører og overvåker, dette er bakrammen i fortellingen.

Vi møter i boka tre personer, som vi blir kjent med, det er :
Motstandsmannen Roland som  kjemper for et fritt og uavhengig Estland, det er hans som jeg personen i boka. Han er den erke typiske landsens gutt.
Fetteren Edgard som  er kammelon og skifter identitet og lojalitet uten å nøle, han snur virkelig "kappen etter vinden" som det heter. Han er den feigen som egentlig ikke vil kjempe og er uegnet for kamp. Han er egentlig en stor egoist og kjører bare sitt løp og ønsker å være sin lykkesmed. Etter krigen på 60tallet bytter han til og med navn og blir kamerat Parts.
Juudit er ulykkelig gift med Edgard. Hun trodde nok at det var den store kjærligheten hun traff og at de skulle ha det bra da de i all hast giftet seg. Han, Edgard var ikke opptatt av å gi henne noe kjærlighet og hun fortvilet over ikke å bli med barn, siden Edgard ikke vil fulbyrde ekteskapet på den måten.at hun kan bli gravid. Mens han  skjuler at ikke  alt funker bra i ekteskapet, fortviler Juudit.
Under den tyske okkupasjonen forelsker hun seg i en tysk offiser og det er jo farlige forbindelser. Hun har bånd til den idealistiske Poland, men mer kan man ikke røpe her og nå........det må du lese selv.

Denne fantastiske historien om okkupasjon, motstandfolk og forræderi er helt utrolig bra bygd opp.
Komposisjonen av boka som hopper fra 40 tallet til 60 tallet er bare så bra gjort. Det hente jeg falt ut, men da var det bare å høre en gang til hva som egentlig skjedde (fint med lydbok). 
I boka hører vi om at det gjort mye modige og svikefulle valg, som man nesten ikke kan tenke seg at man turde. 

En spenningsroman man må ta av seg hatten for. 
Topp, Topp , Topp lesing anbefales på det varmeste! 
Hun skal jeg lese mer av!

Utkom i 2012 Les av Anders Ribu
8 cd plater

OM HENNE:
Sofi født 1977 oppvokst i Finland med finsk far og estisk mor
Debuterte 2003 med "Stalins kyr" som ble nominert til Runebergprisen 2005
"Utrenskning"utkom 2008, i fikk mang priser: Finlandiaprisen, Runebergprisen, Nordisk råd Litteraturpris for 2010 og Prix Femina Etranger i Frankrike

2 kommentarer:

 1. Du har selvsagt ikke tid til mer enn alt det spennende du allerede holder på med.
  Men skulle du mangle oppdrag, skulle du kanskje melde deg som bokanmelder!?
  Jeg begynte å rydde på loftet før ferien, og du verden hva jeg fant, blant annet mange gamle bøker.
  En av dem har jeg lest nå, utgitt i 1984, skrevet av Catherine Cookson, og boken heter Hamilton. Jeg leste den på engelsk, og vet ikke om den er oversatt.
  En så trist, humoristisk og vakker bok at den vil forbli i hode og sinn lenge. Jeg gråt flere ganger. Hilsen Tove

  SvarSlett
 2. Jeg tror nok ikke jeg skal starte å anmelde bøker, men det er kjekt å skrive om det på bloggen. Da er det så enkelt å ta en rep. og mimre. Og særlig når noen spør meg om hva handlet den om...osv
  Boka du nevner har jeg aldri hørt om, men den høres fin ut!
  Ha en fortsatt fin sommerkveld.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!