lørdag 26. oktober 2013

Aarø Selma Lønning "Venstre hånd over høyre skulder"En bok om mennesker som skjuler seg i ensomheten og om hvor lite en kjenner sine nærmeste!

Boka har to forteller stemmer Helen og Elvira. Helene står og sier farvel til sin elsker da han plutselig skjærer ut i gaten og blir påkjørt.

Helen 35 år, vokste opp som enebarn med en mor som alltid drømte om å reise vekk og en far hun ikke snakket med.. Hun drar av gårde (etter artium) og blir borte et helt år uten å kontakte foreldrene . Til  fiskerlandsbyen der hun levde et utsvevende  liv. Hun kommer hjem gravid, men tar abort. Oppholdet skriver hun en roman om, som blir veldig godt mottatt. Drømmen er å få til bok nr 2, men sliter med det og har bare strøjobber for å overleve.

Ti år etter er det handlingen er fra  og da har moren fått Alzheimer og husker ingen ting. Kjenner ikke igjen hverken Helen eller katten.
Simon blir mannen  Helen sitt liv og hans elskerinne. Han er gift og har to barn, hvorav det ene barnet døde  som 8åring av kreft.
Hans kone var den utrolig vakre kvinnen som fikk den ene siden av ansiktet vannsiret, da huset deres brant ned og hun berget datteren Elvira som er en de to hovedpersonene i boka.

16 år gamle Elvira tror hun er skyld i at faren løp ut i vegen da hun plystret etter han og at det var hennes skyld at morens ansikt er skamfert. Hun er ei omtenksom jente, men prøver å provosere sine foreldre som alle på den alderen, og isenesetter ting hun ikke kan fatte konsekvensene av.

En vakker historie om to familier og de blir på et underlig vis flettet inn i hverandre. Men gjennom gangstemaet er at ingen forteller noe til noen og tap. Man mister noe og får ingenting igjen. Elviras mor betror seg bare til en vaskehjelp.

Derfor er det litt merkelig at Helen flytter hjem til faren, rett før hun skal føde.
Hvem er egentlig denne mannen Simon? Er det noen som egentlig kjenner han.

En vakker bok som får en til å reflektere over hvem man snakker med om hva, hvor lite man kjenner sine nærmeste og ensomheten i fellesskapet. Tittelen henspiller på at gjør man det kan man ønske seg noe, men hjelper det?

Lest av Anna Bache-Wiig i 5t 38 min.
Utkom i 2008 på Cappelen Dam

1 kommentar:

  1. Som du "leser"! Kjente titler og forfattere som jeg burde få med meg. Får se om dette blir neste leseprosjekt på meg :)

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!