tirsdag 26. november 2013

Flatland Helga " Det finnes ingen helhet"


 Tommheten, savnet, smertene, uvisheten, tankene og livet etter å ha mistet noen! 


Fire gutter fra den lille bygda drar til Afganistan. Tre av de dør av en bilbombe og boka handler om de som sitter igjen og om han som kom tilbake og ble oversett. Vi møter legen Ragnhild som er den samlende personen og den som måtte ut å trøste og var midt oppi dette da det skjedde i 2009.  Hun er den alle må snakke med, men er allikevel den mest ensomme i bygda. Hun er innflytter, men har bodd der i over tyve år og har bare katten til trøst etter at Karin ble mer og mer fjern.

Det har nå gått fem år og i Aftenposten er det et bilde av de tre omkomne guttene. Tarjei, Trygve og Kristian. Dette blir bindelettet og fremdriften i romanen, på hvordan de ulike personene kommer inn i fortellingen. Vakkert komponert!

De som er de andre fortellerne i boka  er foreldrene til den døde Tarjei, Karin og Hallvard.
Kari er også innflytter og har blitt gårdskone på gården. Hun følte seg fanget der og hun og Hallvard hadde ikke det helt gode liv isammen. Kari drikker veldig mye og er i zombiland i to år, før hun går tilbake til jobben som bibliotekar i bygda. .....etterhvert skjer det div som jeg ikke vil si noe om.....
Hallvard var  så overbevist om at Tarjei, hans øyensten skulle komme hjem og overta gården. Han havnet på psykiatrisk sykehus en stund da han ikke kunne skjøtte gården mer. Datteren Julie, den eldste av de to barne kommer hjem og overtar driften sammen med kjæresten Mats.

Bjørn er den fjerde og tristeste skjebnen, tross alt. Han lå syk når de andre kjørte på en landmine i Afganistan og kom derfor hjem. Man det var bare det tre som døde som ble helter der de kom hjem i kister. Han sitter igjen med skyld følesen over hvorfor han overlevde, og hvorfor de andre døde?
Den fjerde som ikke ofret seg, han sitter igjen og er den enste mannen i bygda født 1984. Alle de andre er døde, han er ekstremt ensom. Hans sjalusi på de som døde, alle tankene. Men det gikk bra med Bjørn, han treffer ei jente......

Slutten på boka er jeg litt usikker på hva hun mener med: Selvfølgelig er det verdt det!
 Nei! det er jeg ikke enig i at unge menn drar avsted for å kjempe i et annet land og dø. Om det er det hun mener eller er det om livet sitt hun mener, alle ting hun har ofret på sin veg for å være bygdas lege og gode hjelper. Hennes ensomhet og savnet etter mann, barn og den trygge kjernefamilien. Ja, da skjønner jeg det.

En vanvittig nydelig bok!
Ta frem lommetørkle først som sist, dette rører deg langt inni sjelen.
Topp karakter på terningen til denne boka

Oppleser er 4 ulike personer som leser hver sin rolle i boka. Dette gjør den enda mer interessant og fengende når de trer så tydelig frem.

Spilletid 7.29.31 utgitt på lydbokforlaget 2013

Dette er den siste boka i trilogien. De to andre har jeg ikke fått med meg, men det skal jeg .
Det er:  Bli hvist du kan, Reis om du må 2010 og
Alle vil hjem, ingen vil tilbake fra 2011.
Hun er regnet blant de unge norske fremandstormene forfattere i Norge i dag.

En verdig nominert bok til Brageprisen 2013, men slik ble det ikke!

5 kommentarer:

 1. Høres ut som en aktuell bok! Du er veldig flink til å presentere bøker , du burde få en Bokhandlerpris, du også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en tankevekker av en bok. Hvorfor drar unge folk frivillig ut i krigen? Jeg hadde blitt sprø om noen av mine barn evt nær familie hadde funnet på noe slikt.

   Slett
 2. Har lagt igjen en liten kommentar på Art for Art´s sake- innlegget ditt. Av en eller annen grunn hadde jeg oversett det!

  SvarSlett
 3. Tror ikke dette er en bok jeg vil lese nå. Jeg er egentlig veldig uenig i at våre unge menn og kvinner skal dra til slike urolige land. Tror faktisk ikke vi kommer noen vei i Afganistan. Det er så mange som har forsøkt opp gjennom årene å legge forholdene til rette for en utvikling, til liten nytte. Det er vel ikke slik man bør si i dag, men jeg gjør det likevel. Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Som du ser over, mener jeg det samme. Hva har de der å gjøre i år etter år når det ikke hjelper?
   Men egentlig handler ikke boka om dette men reaksjonene til foreldre og venner som mister noen. Om det er iulykker eller annet har vi ulike reajksjonsmønstre.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!