torsdag 21. november 2013

Wilde Oscar "Bildet av Dorian Grey"

Et maleri som endres slik det virkelige livet ble! 

Den kokkete overklassegutten Dorian Grey får malt et bilde av seg. Hans drøm om at bilde skal bli gammelt og han forbli like evig ung! Malt av den beundrende kunstneren  Basil Hallward.

Dorian missliker bildet, det har bare blir styggere og styggere for hver gang han ser på det så han dekker det til. Han må etter en stund henge det vekk for ikke å se på det. Det blir hengende på loftet slik at ingen kan få se det.  Det betyr at Dorian fikk sitt ønske oppfylt med at det var bildet som endret seg, ikke han. Han lever et voldsomt utsvevende liv med alkehol, narkotika og elskere, men han endrer ikke sitt utseende, synes han selv.

Dorian lever et liv hvor klær, det å vise seg fram i  selskapslivet på klubben og i den rette logen på teateret er det viktigste han, fordriver tid til fest og utskeielser er det han bruker livet til.

Maleren dukker en dag opp og vil ha bildet, med på utstilling i Paris, men det nekter Dorian. Han tar han med opp og viser han bilde.......sier ikke mer her, viktig del av storryen!

Han forblir like vakker, mens bilde blir grusomt og stygt. Hans liv blir mer og mer et dobbeltliv. Men kan det være heldig å forbli vakker, ikke for Dorian som hiver speilet i gulvet.....

Ja, her har ikke verden forandret seg mye med tanke på at dette er skrevet for over hundre år siden og tenk på skjønnheten som vi dyrker i dag. Blir man for skrukkete er det bare å legge seg under kniven eller sprøyte inn kjemikalier....HM???

Boka har omtrent bare med menn, det er kanskje ikke så underlig. Sibel, den unge skuespilleren fornærmet han slik at hun tok livet av seg. Boka ender noe underlig ved at broren hennes skal hevne seg 18 år etter.
Litt merkelig slutt, savner noe her.

Mange fine refleksjoner og en bok litt gammeldags sett med dagen øyne, men fasinerende og observerende.

Lest av Duc Mai-The, han kan lese drivende bra noen ganger andre ganger hører vi at han ikke engasjerer seg, det er synd.
Lydboka utkom i 2006 på lydbokforlaget. Spilletiden er 9.08.10


Det sies at dette Oscar Wilds  boka er en forkledde selvbiografi og samtidig er det et kunstnerportrett?
 Det er iallefall en av hans mest berømte romaner.

Om: Oscar Wilde 1854-1900, født i Dublin.
Han skrev romaner, skuespill, dikt og selvbiografiske "bekjennelser".
Han var Englands mest omtalte og baktalte dikter. I1895 ble han dømt for homoseksuelle forhold og utstøtt fra det gode selskap. I dag er han anerkjent som en forfatter i verdensformat.


2 kommentarer:

  1. intressant historia. Tror jag hört den någon gång för länge sedan.

    SvarSlett
  2. Høres ut som en underfundig historie med et budskap.
    Vi får vel heller prøve å se det vakre i at levd liv synes både i ansikt og på kroppen.

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!