onsdag 4. juni 2014

Kaurin Marianne "Nærmere høst"

En fantastisk godt fortalt ungdomsbok som forteller en nær og varm historie om  krigen og jødene i Oslo

Vi møter Ilse Stern som er hovedpersonen i boka, hun er ei jente på 151/2 år som er opptatt av en gutt Hermann.  og hvem man er og hvordan  man tar seg ut og er, slik som alle andre jenter er i den alderen. 
Rammen rund denne fortellingen er fra krigens dager, året er 1942 i Oslo. 

Boka  har en flott komposisjon ved at vi blir kjent med de ulike aktørene i hver sine kapitler. Vi kommer tett innpå Ilse i starten. Søsteren Sojna på 19år,  har sine drømmer om å starte på systuen på Nationaltheatret. Hun har blitt lovet plassen der, hun vil ikke slite i butikken til faren som bare må sy om og reparere gamle klær, hun vil skape noe og har i skjul sydd en bluse for å bekrefte sin dyktighet.

Faren, driver sin egen  tekstilbutikk hvor begge jente jobber. Han  skjuler i det lengste sine økonomiske problemer i butikken og har tatt ut alle likvide midler fra butikken. Han holder sin taushet og sin distanse som familieoverhode og han ikke vil skjemmes ved at foretningen går dårlig. Han forteller heller ikke hvorfor han går på jobb en time før de andre om morgenen for å vaske bort skjellsord som Jødepakk osv fra butikkvinduet. 

Hermann som er nabogutten/kjærste og etterhvert gode hjelper og livredder for Ilse. Han er på en måte jokeren i boka som vi ikke vet eller skjønner med en gang hva driver med, men etterhvert......

Boka forteller en kjent historie, om at de først kommer å henter faren. Moren som blir helt apatisk og forholdene hjemme og mellom familiemedlemmene. En forferdelig historie om en av familiene som ble fraktet vekk fra Oslo med fangeskipet Donau.

Denne  boka synes jeg var en fantastisk ungdomsbok, med en lett tekst. Veldig følelsesmessig godt fortalt uten mye innpakning om hvordan det var å vokse opp i Oslo som Jøde og hvordan det gikk med familien. En sterk beskrivelse av situasjonen som var den gang, veldig bra.

For ikke å glemme Odd som bare er drosjemannen og hans kvaler med hva han opplever, han er mellom barken og veden, veldig bra tolket figur som sier utrolig mye om historien som helt vanlige folk opplevde. 
Ilse som krangler med moren og forsvinner. Hvordan små ting i hverdagen gjør at ting blir helt anderledes en forventet.Jeg håper ikke jeg har røpet for mye av fortellingen, men dette er bra

En bok jeg anbefaler alle Vg1 lærere i norsk å sette opp som pensum. Den er så spennende at jeg klarte nesten ikke å legge den fra meg, men samtlige veldig lettlest og følelsesmessig godt fortalt. Her ligger det så mye historie og god  fakta dokumentasjon i bakgrunn slik at den dekker både norsk og historie i ett.

Boka utkom i 2012 på Aschehoug og er på 246 sider.


NB: Det har kommet opp en viktig diskusjon ang. denne boka, det kan du lese hos http://bokkarete.blogspot.no/2013/04/nrmere-hst.html


Bilde av Marianne Kaurin som jeg tok på Litteraturfestivalen på Lillehammer mai 2014

9 kommentarer:

  1. I utgangspunktet en god bok som jeg la vekk da jeg var halvveis i den. Årsaken til det er at jeg ble så utrolig skuffet over at forfatteren tilsynelatende har tatt passasjer fra en annen bok og skrevet de inn i sin historie uten henvisninger til denne andre boken. Du kan lese om dette i bokanmeldelsen hos Bok-Karete(anbefaler også at du tar deg tid til å lese kommentarfeltet) i tillegg anbefaler jeg deg å lese svaret fra forlaget.

    Underlig at dette ikke har fått mer oppmerksomhet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har vært å lest hos deg og dine kommentarer. Jeg er veldig enig med hva du skriver og hva du har av sammenligning. Veldig godt observert.
      Men hvorfor har ikke dette fått mer oppmerksomhet, ja det undrer jeg meg på også!
      Hvordan turde hun å stå der å lese fra boka si og ikke si noe om hvor hun har hentet stoffet fra.

      Slett
    2. Det er ikke mitt innlegg, Ingun :) Det er bloggeren Karete, jeg skal ikke ta på meg æren for å ha oppdaget dette. Hadde jeg ikke lest den anmeldelsen hadde jeg levd lykkelig uvitende om det hele, og det er en tanke jeg ikke liker.

      Slett
    3. Ok, slik er det, man forveksler noen ganger folk, men takk for at du sa ifra!

      Slett
    4. Bare hyggelig, følte meg ikke komfortable med tanken på at det skulle se ut som om jeg gjorde oppdagelsen. Æres den som æres bør, er det ikke det man sier? :)

      Det hadde vært så mye bedre om det bare ble oppgitt, kanskje det er en liten sak eller kanskje en stor. Jeg vet ikke, men det jeg vet er at ærlighet og orden er fine greier.

      Slett
  2. Nå har ikke jeg lest denne boken som her omtales, men den første boken som den andre bloggeren nærmest kunne utenat.. Det burde vært informert om det bak i boka, da har det liksom vært greit. Men når det ikke er gjort blir dette veldig skuffende av en forfatter.

    Håper forlaget kan komme med et svar.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så enig! og jeg som likte boka så godt inntil jeg fikk vite dette!

      Slett
  3. Jeg har vært presseansvarlig for flere forlag, og kan ikke forstå at dette har gått hus forbi hos forlaget. Det er for dårlig av en redaktør! Sitater fra andre skal alltid oppgis! Kom hjem fra fjellet nå. Der var det helt fantastisk! Hilsen fra Tove.

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig, merkelig at det ikke har blitt mere bråk rundt dette.
      Jeg har vært på tur i fjellet også, så jeg kan skrive under på at der var det flott!
      Beitostølen gikk min tur til, det kommer nok en reportasje derfra, men har vært sensor i hele dag så er litt blåst i hodet!

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!