søndag 11. desember 2016

Figueiredo Ivo de "En fremmed ved mitt bord"En av de mest fascinerende familiefortellingene jeg har hørt om

Jeg var i full sving med å lese denne boka, så oppdaget jeg at den var kommet ut som lydbok, så da startet jeg på nytt med Mads Ousdal som oppleser. En fantastisk fascinerende bok om et folk sitt levde liv og hva de har opplevd og hvordan de holder sammen/kontakt. Tross politiske situasjoner, forflytninger over flere kontinent som skyldes mange ulike forhold. Vi får i boka høre en skikkelig spesiell familiefortelling. På godt og ondt!

Boka starter litt dystert, med at Ivo ikke har hatt kontakt med faren Xavier Hugo, på fem år. Han tror han sendte en epost til han på 70 årsdagen.
Ivo begynner med å besøke tantene i Boston, USA. Der fikk han mange brev og lydbånd, han ble mer interessert  i sitt opphav og hvem han var.
Bømble-indianeren?
Farens foreldre kom fra den portugisiske  kolonien Goa vest for India. Hvor begynte fars historie?

Ivo andre reise tok han til Zanzibar der faren hadde vokst opp som barn. Han måtte se og føle stemningen der. Se mine bildene under fra Zanzibar.Faren forlot Nairobi,19 år gammel og dro til England i 1958, Europa. Det blir et sjokk for han, med raseskille og opptøyer. Etter et par år treffer han mor, Marit Walle som jobber au pair i London, hun er fra Norge. Hun sjokkerer den kristen familiene sin fra Bamble med beskrivelsene av hva hun opplever på klubbene i London.
Hun er en ivrig skribent og i brevene utfordrer hun foreldrene med å si at hun kom hjem med en hotten tott, hun var 19 år.  Hun er en moderne ung kvinne som lever i den moderne tidsånden. Jeg er ikke rasehater, håper ikke dere er det? skriver hun til foreldrene.
  Hun kom hjem, med ikke hjem med en hotten tott, men en Inder. Fikk jobb på Langesund  mek. verksted, han var langt høyere utdannet, men fornøyd. Han respekterte Marits far, mye var rart, han  levde av treskjæring langt inne i skogen. Det skjønnte han ikke . Han kunne ikke føle seg hjemme i Norge, de var så andreledes. han drar tilbake til London og studier.

Mange brev og Marit drar tilbake til England, og de gjennforenes. De giftet seg i Porsgrunn -63. Hun i sari og faren i vestlige klær. Ingen fra farens side er tilstedte, men for bestefar  er nok dette en underlig opplevelse.
Var ikke besteforeldrene skeptisk til Goaneseren som mor tok hjem? Nei sier moren. Man fryktet ikke det ukjente, den gang. Han hadde et vinnende og selvsikkert vesen og alle likte han

i 1963 skjer det store endringer i Kenya. Zanzibar opplever massakrer i  -64 opplever han at  to av Hugos søstre ble skutt. Imperienes tid var over. Portugisisk India og Britisk Øst-Afrika opphørte å eksisterte. De fikk tilbud om å bli kenyansk statsborgerskap, rundt 200 000 takket nei. Familien var blitt statsløse og hvor skulle de dra..
De kunne reist til Portugal? De måtte dra til Storbritannia eller USA, hvordan skulle de få penger....
Å få pass var ikke enkelt. Hvilket pass har du, jeg er hjemløs sier farmor. Alle barna flyttet ut over flere kontinent. Besteforeldrene leter måleløst med å komme seg ut av Kenya, til Portugal, India eller England?
Det er spennende og høre om det historiske som skjedde i Afrika. Bestemor ville så gjerne se alle barnebarna som hun aldri har sett.......eller fikk se.

Faren hadde det fint i den katolske  menigheten og han var populær mann som alle likte. Men, hjemme var det mye sinne og forvirring. De kjøper et stort hus i Langesund hvor foreldrene og de tre guttene fikk god plass. Ivo opplever at moren blir mishandlet av faren. Faren var i ferd med å ødelegge sin verden i hjemmet. Han var forvirret og splittet, det lot han gå ut over familien. Ivo var livredd faren, særlig hver gang faren ville leke med han. Makten som han brukte, og latteren som Ivo skulte seg bak. En dag var det nok og de flyktet, til besteforeldrene og faren måtte flytte på hybel. Etter det mistet han  respekten, 13 år gammel. Førts når han ble voksen kuttet han ut kontakten med faren sin.

Ivo sin reise:
2012 finner Ivo at han skal ta kontakt med faren, et år etter at han var i Boston.
Ivo drar til slutt til Spania for å treffe faren. Tar flyet til Alicante og der på flyplassen står faren som han ikke har sett på mange år. Det blir et emosjonelt møte med fars leilighet som er full av bilder av meg, mine søsken og mine døtre på veggene. Broren hans er fotograf og Ivo var et yndet foto objekt for han i tenårene.
Dette blir et møte som ikke ender så godt som han hadde håpet, faren er uforandret i sin oppførsel i forhold til han er vanskelig. Ivo får med seg mange brev og lydbåndopptak.

I brevene og lydbåndopptakene får vi feks høre om farfaren som er blitt 77 år i 1977, har funnet ut at han skal gifte seg med ei dame i India. Lydbåndopptakene forteller historien til farfaren og faren som drar til India. Dette mnd. etter at skilsmissen mellom moren og faren er underskrevet. Så på slutten av boka viser det seg at faren ikke var bedre enn farfaren og treffer en nett brud som presser han for penger.

En ærlig og historisk god bok. Jeg likte alle avstikkerne som kom som en tankestrøm. Med tilbakeblikk på livet, hendelser, historien og alt det tapte. Men, også den fantastiske historien om besteforeldrene som fikk ni barn og hvordan de forsvant rundt på kloden. Denne boka er stappfull av så mye. Som lydbok har jeg hørt flere sekvenser to ganger for virkelig å skjønne alt. Fantastisk bra lest av Mads Ousdal.
Jeg kunne si så mye mer om den, men dette får holde, les den selv!
Kanskje man får øynene opp for at det ikke er så lett å reise fra noe eller ankomme Norge som en fremmed fugl.

Anbefales på det varmeste!

Andre som har blogget om boka : Rose- Marie


Produsert av: LBF                  LYDBOKFORLAGET
Først utgitt: 30.11.2016
Spilletid: 10:09:31
ISBN Lydfil: 9788242164353
Målform: Bokmål
Sjanger: Biografier og memoarer

Lytter eksemplar


Dette er Ivo som ble intervjuet på Brenner i høst. Boka jeg holdt på å lese, flott å følge med iJeg var så heldig å være på en 3 ukers lang rundtur i Afrika jul/nyttår 2006-07. Turen gikk med fly til Nairobi, en 9 timer lang busstur gjennom Rift Valley til Kisumu i Kenya. Der møtte vi vennene våre som jobbet der og vi dro til byen der de bodde, i Musuma ved Victoriasjøen. Vi var i Serengeti nasjonalpark og opplevde masse og feiret julen sammen med dem. Vi tok småfly til Zanzibar og var der siste uka. Her er noen bilder fra Zanzibar som jeg lengter tilbake til, et fantastisk sted.

 Fra nord på øya, der fiskerne drar ut for å fiske tidlig på morgenen

 Det var skikkelig langgrunt der

Ivo forteller at faren og søsknene ikke badet, det skjønner jeg ikke helt. Det var så fantastisk å bade i det Indiske hav.

Ei sjøstjerne har forvirret seg på land!

 Flotte dører fra Stone Town. Ivo forteller om dørene og hva den sier om de som bor bak der.

 Et band som spiller på en bar, de  var skikkelig flinke på svært enkle instrumenter.

 fra Stone Town

 Fantastisk mange merkelige frukter og frukt som vi kjenner, men ikke i innpakket tilstand. Muskatnøtt til høyre.

Se på veggene bak jentene, dette er nord på øya

Ivo skriver mye om maten og krydrende som betydde så mye for goaneserne. Morteren var bestemorens stolthet og betydde mye for henne og hennes hjem. Mye om mattradisjoner, spennende å høre om. Mat, bilder, lydbånd og smalfilmen var viktig midler for å holde familien sammen. Ivo sier at han var kjent i hele familien pga av filminnspillingene de sendte rundt på tre kontinent. "Carrytriangelet". Faren som tok bilder på en uformell måte som familien elsket, mens alle de andre var oppstilte.Ulikhetene om dokumentasjon, som sier noe om samfunnet og holdningene vi har oven for hverandre.
En kvinne i Zanzibar, hun får hjelp til oppvasken, men maten smakte fantastisk!


Det var varmt på Zanzibar, og her ser vi en smart hund!
Zanzibar var fantastisk og drømmer en dag om å dra tilbake dit!


11 kommentarer:

 1. For et utrolig flott blogginnlegg du har laget. Først ble jeg glad for at du har likt boken, for jeg har den i hyllen og håper på å få lest den før nyttår, men da jeg så alle bildene du har tatt og det du skrev falt jeg helt i staver. Tror sannelig jeg må plukke frem boken ganske snart :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er en virkelig god bok, den kommer blant mine favoritter på blogglista i åpen klasse, det er sikkert. Jeg viste så lite om dette folket og så flott med en oppdatering av hva som skjedde i Afrika. Jeg ble helt betatt.
   Jeg har vært i Caribien, men Zanzibar var et mye flottere sted, uten all fattigdommen og tiggingen. Ellers er det veldig likt, med mye lik slavehistorie osv.
   Gled deg til denne!

   Slett
 2. Så herlig med disse bildene! Jeg har startet på denne boka, men la den fra meg etter ca 50 sider. Jeg skal ta den frem igjen senere, kan være at timingen ikke stemte helt. Det var jo mye historikk og navn og detaljer i starten og det ble litt for mye til at jeg helt orket å la meg engasjere. Håper at den tar seg opp etterhvert...

  SvarSlett
  Svar
  1. Boka synes jeg også var litt tung, men da jeg fikk den på lydbok da ble det en helt annen opplevelse med oppleseren Mads Ousdal som tolket boka så bra og leste en herlig engelsk, der det var engelsk.
   Ja, fryktelig mye historie og det syns jeg var spennende, kanskje fordi jeg har vært i Øst -Afrika og klarer lettere å skjønne hvordan de hadde det. Det var også ganske ærlig fortalt, håper han ikke har tråkket for mange på tårne. Det å være invandrer dengang, var nesten litt eksotisk skjønner jeg. Slik var det ikke da jeg på 80 tallet kom hjem med tre brune barn, ganske mye rasisme vi opplevde. Slike ting gjorde at boka fanget meg, den ble så nær på en merkelig måte

   Slett
 3. For et flott innlegg, Ingun! Denne boka er litt krevende til å begynne med, men så dras vi inn i historien for alvor og resten går av seg selv! Jeg har lyst til å høre lydbokutgaven også - etter å ha lest papirutgaven. :-) Takk for link!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg syns at lydboka var veldig bra. Fantastisk flott bok som mange bør få med seg.

   Slett
 4. Dette må ha vært en fantastisk tur og opplevelse. Zanzibar - jeg husker en slager som het det.
  Flotte bilder, og jeg forstår godt at du ønsker deg tilbake dit. Det er fint å ha gode minner!
  Kos deg på Madeira! Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg sitter nå i solen i Funchal og koser meg. Her er det om kvelden mer folkelig og hyggelig med musikk, boder og fantastisk mye lys. Blir det sol i morgen skal jeg teste Middelhavet som holder 20 grader. Ha det fint der nord!

   Slett
 5. Hei igjen. Skulle egentlig ha vært på et foredrag med han om boka, men forkjølelse satte en stopper for det. Han har jo bodd en del år i Fredrikstad!

  SvarSlett
  Svar
  1. Boka anbefales på det varmeste, en av de beste jeg har lest i år!

   Slett
 6. Heisann igjen.... vi var på Madeira i vinterferien for noen år sida, litt for tidlig for den kjente blomstringa. Syntes nordsiden var flottest! Ha riktig god julefeiring midt ute i havet ;:OD)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!