fredag 4. juli 2014

Hislop Victoria "Tråden"





En fortelling om kjærlighet og Hellas historie gjennom 1900tallet .

Boka starter ved at barnebarnet som er oppvokst i London får i 2007 fortalt historien om hvordan de/besteforeldrene traff hverandre og hva som skjedde den gang.

Dimitri blir født inn i en søkrik tekstilfamilie i 1917. Rammen er byen Thessaloniki og livet der.
Herskapshuset brenner i den store bybrannen og den lille familien må flytte til Irinigaten mens huset bygges opp igjen. Dimitri og den kjærlige moren Olga liker seg godt der i den fattige, men hyggelige naboer som  er både jøder og kristne. Faren er iskald og krever at sønnen skal studere og overta hans firma. Det betyr store konflikter mellom de to som forteller hvordan konfliktene ble sett på fra ulike ståsteder i livet på en fin og forståelig måte.

Katerina, som kommer fra Smyrna i Lilleasia kommer bort fra sin mor, da de må rømme byen. Grekerne og tyrkerne hadde gått inn i en byttehandel; Muslimene blir tvangssendt til Tyrkia og de kristne til Hellas. Hun er bare 6 år gammel og blir tatt hånd om av Eminia, som har to tvillingjenter. De flytter inn og overtar muslimenes hus. Deres nærmeste naboer er jøder og de jobber i tekstilbransjen, Moreno.

Katerina er dyktig til å brodere og hun begynner i lære der hos Moreno. De er dyktige og opparbeider seg et navn hvor alle de rike skal ha sydd sine klær i Morenostilen.
Her er det flott beskrivelse av teknikker, stoffer og holdninger til faget, meget godt beskrevet.

Dimitri og Katerina vokser opp samtidig i denne gaten "Fredsgaten". Det blir naturligvis et kjærlighets forhold mellom dem, men de må gå lange om veger for å nå frem. Katerina som må gifte seg og Dimitri som går inn i kampen mot fascistene, og faren som stempler han som kommunist......mye stoff som gjør boka spennende og at den får en nerve, slik at man må følge med....

Så blir de eldre og krigen og jødene får gjennomgå, brutale historier. Veldig historisk og godt fortalt. Det ligger mye jobbing og innhenting av faktastoff bak boka, mye bra!

Litt synd at forfatteren ikke holder strammere i tøylene rent forteller og  uttrykks messig. Det blir til at de som er fattige er så utrolig fattige, mens de som er rike, ja der er ingen grenser. På slutten av boka skal hun ha alt til å stemme ved at alle er involvert i fortellingen også har en link til noe, det blir litt for mye ukebladroman.
Det er synd for hun forteller en spennende og fin historie ellers. Her skulle noen ha vært å strøket noe i teksten tenker jeg.

Lest av Hedda Munthe i  tid:12.56. 19
Utgitt på lydbokforlaget 2013

En fin historisk roman som forteller Hellas sin historie på en flott og enkel måte, en historie ikke jeg var så kjent med og som man kan tenke på når man er turist i landet. Hellas som man forbinder med demokrati fra tidenes morgen, har ikke vært slik.

4 kommentarer:

  1. Så enig Ingun, fin historie men alt for mye utdypende dill og ytterpunketer i historien.
    Ha en flott sommer fra Line

    SvarSlett
  2. Dette høres ut som en lærerik roman. Jeg vet utrolig lite om Hellas!
    Formen er ikke helt på topp for tiden, så det blir lite lesing av blogger og kommentering. Men nå tok jeg meg sammen og fikk lagt ut en reprise. Denne gangen er det du som står brud på bloggen min :)

    SvarSlett
  3. Jeg har boken, men har ikke lest den ennå. Ligger på vent og jeg får vel lest den med tid og stunder..

    Varm hilsen fra
    Eva

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!