tirsdag 22. juli 2014

Fiorato Marina "En bønn for Venezia"


En historisk fin, lettlest og inspirerende bok!

Bokas handling er lagt til 1576 og hovedhandlingen er fra Venezia. Der møter vi den store Arkitekten og kunstneren  Andrea Palladio, som bygde noen av renessansen viktigste bygninger og navnet palladianismen , en av de mest utbredte arkitektoniske stilene i verden som bygger på geometrien kommer fra han og hans ideer. Han bygde kirken Redentore i Venezia og det hører vi om i boka.

Boka starter i Konstantinopel, i det ottomanske år 983 ( i dag Istanbul).
Feyra er 20 år og haremsdoktor/legekyndig hvor hun har vært i opplæring på Topkapi-palasset der sultanen bor. Det viser seg at hun har en mor fra Venezia. Hun rømte med en tyrkisk sjømann for å unnslippe å bli gift med en gammel mann. Slik havnet hun i Konstanitinopel......mer sier jeg ikke om den historien

Faren blir hentet for å styre et skip til Venezia, med skipet er det pest og Feyra sniker seg med.
Faren dør, men hun treffer Annibale Cason som er lege og de tar i  tunge tak ute på karantene øya Vigna Murada hvor de sykehuset Lazzarette Novo etableres og søt musikk oppstår mellom dem.....kan ikke røpe mer..

En fantastisk visuell fortelling om klær. bruken av ulike masker. Leger bruker fuglenebb. Lærere brukte fjærkrager og advokater parykker. Masse om botanikk, legekunnskap om arkitektur, om relgion og moderne ting på den tiden. Hun må ha forsket mye på dette og veldig spennende beskrevet

Boka har mye spennende historiske fakta er, men er noen ganger litt for mye dameroman. Med det mener jeg hun broderer ut små uvesentlige ting og setter fokus på det, som at Feyra fikser alt til det fullkomne og lange utredninger om blikk, kjærlighet, gaver osv. (det trekker helhets inntrykket litt ned). 
Veldig flott bygd opp og spennende i sin komposisjon. Lett å lese og engasjerende, samtidig som man lærer noe historie og det er veldig positivt.

Nå må det bli en høsttur til Venezia etter å ha lest denne bok. Det er så mye kulturhistorie og spennende fortellinger som stemmer med virkelige hendelser og satt inn i riktig tid. 
Så det må bli slik, også har jeg V som reisemål i år og det er snart 40år siden jeg var der.

Jeg har tidligere lest en annen bok av samme forfatter hvor hun skrev om Venezia. Boka heter "Glassblåseren på Murano". Håper hun har tenkt å skrive en bok om Burano også, der blondemakerne hold til.

Boka kom på norsk i 2013 på Vega Forlag, 418 sider.
Orginaltittel: The Venetian Contract

 Bilde fra inngangen til Topkapi-palasset 

Romanen er bygget opp og delt inn i kapitler som stemmer overens med symbol rekvisitten, 
ringen Feyra får fra sin mor


4 kommentarer:

 1. Så artig at du likte denne boka. Jeg storkoste meg med den.:)

  SvarSlett
 2. Ja som jeg skrev så fikk jeg virkelig lyst til å dra til Venezia. Inspirerende og spennende bok!

  SvarSlett
 3. Venezia er absolutt verdt flere besøk, og spesielt hvis en har lest denne boken. Jeg har lest dem begge og likte dem veldig godt :)

  SvarSlett
 4. Enig - Venezia er fantastisk slik jeg husker den fra 50 år tilbake. Da var jeg nyforlovet og forelsket.
  Historie er spennende, så denne bør jeg nok lese.
  Jeg har nettopp avsluttet en liten søt bok av Ian McEwan - On Chesil Beach. Handler om et nygift uskyldig par på 60-tallet og hvor vanskelig sex kan være.
  Jeg skulle lagt ut et nytt innlegg på bloggen om Roskilde Domkirke, men varmen gjør meg handlingslammet. Men det kommer nok ut i morgen. Nyt helgen! Hilsen fra Tove

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!