En fantastisk skildring av menneskets drifter, søken, drømmer og livet på 1700 tallet.
Grønland i 1793.
En voldsom start på boka som åpner med at en Grønlands kvinne blir sparket ut over klippen og faller i døden. Dette utføres av den dansk -norske presten Morten Falck. En sterk åpning!
Morten Falk 26 år, fra Lier i Norge, drar til København i 1782 for å bli prest slik faren vil. Han følger preste-studiet selv om det er legevitenskap han selv er mest interessert i, og lærer mye om det ved siden av studiene, han klarer å består preste studiet med laveste karakter..
Fantastiske skildringer av Københavns fra den gangen, nattelivet, møte med den tvekjønnede, kulturen...
Han forlover seg med Abelone Schulz, de elsker og lever ut livet, meget vågalt på den tiden trodde jeg.
Så får Morten tilbud om å dra til misjons stasjonen på Grønland, da hever han forlovelsen og drar. Han er besatt av å få med seg en ku dit, slik at de kan få frisk melk og ikke får skjørbuk. Litt av en båttur, som han og Rosalill får seg. Nydelige varme scener mellom de to.
Mye skjer ombord .....så etter 2mnd er de fremme og han er lykkelig for å ha kommet frem.
Møte med Grønland er et sjokk, mye fyll og udisiplinerte folk som stinker av skitt og er merkelig i oppførsel, synes han.
Enka er den andre personen vi hører mye om. Hun er datter til gamlepresten/horebukken og har Grønlands mor og halvbroren hennes er kateketen Bertel Jensen som vi også blir kjent med.
Presten får et hard liv der oppe på Grønland. Madam Haldora Krogseth, kjøpmanns-frua blir hans venn, han hjelper henne med en voldsom abort etter at smeden har voldtatt henne. Da mister han det ene øyet og får problemer med å tegne botaniske tegninger. Da leter han heller etter gull, driftig mann denne Morten.
Enka, Lydia blir hans redning og får han stadig på fote etter lange fyllekuler og verre ting......
Skip med brev og nytt kommer en gang i året. Etter 5 år lengter han hjem. Moren er død. Tennene faller ut og tarmene og magen er problematisk.
Fiendskap mellom grønlendere og kolonistene som bor på den danske kolonien Sukkertoppen topper seg. Hakakuk er profeten og hans kone Marie Magdalena. De drømmer om brorskap og frihet på Sukkertoppen, inne i landet på Grønland, der ingen har bosatt seg før. Ca 200 mennesker blir med i denne menigheten....
Det skjer så mye og jeg vil ikke røpe for mye av essensen i boka.En tykk bok/lydbok hvor man blir dradd inn i livet til folket på Grønland, får høre om mange spennende ting
1793, kjøpmannen krever presten Morten for 100 riksdaler, men han vil ikke undertegne. Morten håndhever dansk lov eller er det bare frihetsfølelsen?
Han lever i frykt for å bli liggende i jern for det han har gjort....
Han kommer seg til Bergen og en fantastisk reise over fjellet til Ådalen ved Vinje der der han blir en vinter hos enka Gunhild. Han hadde kvinnetekke!
Kommer omsider til faren i Lier og reiser etter et par år til København der han opplever den store bybrannen der i 1795. Fantastisk flott beskrivelse av byen, streder og folk.
Jeg har bodd i København og kunne følge han på hans veg. Navn og steder eksisterer enda så det var fint.
Inspirert av virkelige hendelser fra det store dansk-norske riket på slutten av 1700 tallet.
Med fantastisk flotte beskrivelse av klær, fremtreden, klasseskille, material bruk, tradisjoner, lukt, mat, gater og streder osv
Møte mellom to kulturer på godt og ondt, om umuligheten ved å finne hjem etter å ha levd slik i 6 år. Drømmen om den store friheten, men også tilgivelsen, får å få fred i sinnet så drar han tilbake til Grønland.
En vakker slutt på en brutal og fantastisk fortelling!
En bok om ondskapen i menneske, og det gode som kommer frem når det trengs. Sykdom, ufred, livsførsel og overlevelse som er helt ukjent for oss.
En sterk bok, så gratulere med:
Kim Leine vinner Nordisk råds litteraturpris 2013
Kopi fra denne siden, les mer her:
Den dansk-norske forfatteren Kim Leine mottar Nordisk råds litteraturpris 2013 for romanen ’Profetene i Evighetsfjorden’ (Gyldendal 2012).
Leine er født i Norge, men flyttet til Danmark som 17-åring. Kim Leine har bodd og arbeidet på Grønland i 15 år. I 2004 vendte han tilbake til Danmark og debuterte med erindringsromanen ’Kalak’ (2007).
I 2009 kom romanen ’Tunu’, hvor Kim Leine søker tilbake til Grønland, denne gang som ramme for fortellingen om en ung dansk mannlig sykepleiers møte med det grønlandske samfunnet og bygdekulturen.
’Profetene i Evighetsfjorden’ er Kim Leines fjerde roman og er historien om den danske presten Morten Falck, som på slutten av 1700-tallet reiser til Grønland.
Nordisk råds litteraturpris er på 350 000 danske kroner.
Anders Ribu leste lydboka i 21t. 46 min. Fantastisk bra!
Utgitt 2012 på dansk og utkom i 2013 på norsk som lydbok hos Cappelen Damm A/S
En fantastisk bok som inspirerer!
Lese denne da han vant litteraturprisen, og likte den veldig godt. Herlig å lære om land og steder hvor en sjelden er i bøkenes verden :)
SvarSlettSå enig, man lærer utrolig mye. Kansje man ser på verden rundt seg med litt andre øyner også!
Slett