lørdag 12. juli 2014

Westö Kjell "Svik 1938"


Ikke tro på noen.. Ikke engang din beste venn!

En historie som utspiller seg i Helsinfors.

Vi blir kjent med C. Thune som er advokat og nyskilt fra Gabi. Han er en ensom og litt trist mann som sliter etter at kona gikk fra han for å bli sammen med hans kamerat Robin Lindemark, legen. Han har en vennekrets fra skoledagene, Onsdagsklubben. De kommer sammen og diskuterer politikk og den usikker og urolige situasjonen i Europa. Hitler og hans ideologi, antisemittisme og historier som florerer feks om jøder som vasker en by med tannbørste til folks sin latter i Østerrike. Thune har vært diplomat i både Stockholm og Moskva.      

Thune sin kontordame Mathilda er 37 år og er gift med Hannes Wiik, men han forsvant for 7år siden. 
Hun bor alene og sliter psykisk med traumer fra da hun satt i fangeleir under borgerkrigen for ca 20 år siden. Hennes problemer er stemmer i hodet som styrer henne, hun kaller disse stemmene for 
Miljafrøken. Disse begynner virkelig å plage henne når hun kjenner igjen Kapteinens stemme på Onsdagsklubben..... Røper ikke mer. Men vi kommer tett innpå henne og hører om hennes skjebne.

Thune går i kompaniskap med nevøen Rolle, men det skjærer seg . De har helt ulike syn på verdenssituasjonen, særlig etter at Rolle var på en lang reise ute i Europa med forloveden. Han ser også ned på Mathilda og Thune tar henne i forsvar. 
Thune føler seg utilfredsstillende med seg selv, bostedet, ensomheten, kompaniskapet, savnet etter Gabi

Dette er en uhyre interresant bok hvor vi får fortalt Finlands historie på en ikke belærende men, fortellende måte.  Hvem skal man egentlig stole på? Thune stolte på sine venner, men ble utnyttet.
Jeg skjønte ganske seint hvem Kapteinen var, men det var en skremmende opplevelse å lese. Når man har lært å stole på slike folk, med den jobben og autoriteten som følger med den. 

Boka heter svik og her hører vi om svik fra venner, familien, svik i samfunnet og særlig hvordan Jagi, Thune sin gode jødevenn ser på situasjonen, blir stigmatisert og det er førkrigstiden og ingen stoler på noen. Thune opplever selv å bli slått ned og mishandlet. Mathilda har opplevd svik opp gjennom hele oppveksten. Sviket som hun opplevde ved ikke å kunne hjelpe broren Konni og hun den pliktoppfyllende sekretæren som sviktet alle  ved å forsvinne......

Denne boka er nominert til nordisk Råds Litteraturpris, og dette er en flott kandidat. Komposisjonsmessig er den spennende og engasjerende og ikke minst tematisk sett med hva som skjer ute i  Europa nå om dagen og hva som historisk har skjedd i Finland.
Anbefaler boka på det varmeste!
Boka kom ut i Finland i 2013, på norsk i 2014. Pax forlag, 310 sider

4 kommentarer:

 1. Dette høres ut som ei veldig interessant bok!
  Jeg vet jo utrolig lite om Finland, tenker jeg når jeg leser det du skriver.
  Viktig å kjenne nabolandene og vår nære historie for å være våkne og se hva som skjer i vår egen tid både nært og fjernt.
  Takk for du trakk fram denne boka, den må jeg lese!

  SvarSlett
 2. Absolutt en fin roman, jeg har vært mye i Finland for en del år siden. Da samarbeidet vi med en skole i Borgå, så da var jeg der 3-4 uker i året. Spennende land!

  SvarSlett
 3. Se der ja - tilbake til bøker! Tenkte meg det, ellers ville du sikkert fått abstinens!
  Enig med kommentaren over, egentlig vet vi lite om Finland og finnene. De er så annerledes enn både dansker og svensker.
  Jeg leser nå en liten svensk bok av Linda Olsson, "La meg synge deg stille sanger". Nydelig og sørgelig.
  Forøvrig sitter jeg for det meste stille, da jeg har tråkket over i venstre ankel. Men Håper nå det går fremover. Jeg blir gal av å være bare i ro. Men da er det godt med blogger og bøker! En fin dag ønskes av Tove.

  SvarSlett
 4. lykke til med foten! den boka er så vakker leste den fø jeg begynte å blogge. Hun har skrevet en annen vakker bok også som heter Taushetens konsekvenser, den er virkelig nydelig

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!