fredag 22. august 2014

Geelmyden August "Det Gylne Snitt" historien om et magisk tallEn usedvanlig spennende, ryddig og lærerik bok

En hel bok om temaet "Det gylne snitt" er jo helt fantastisk. Forfatteren viser en tydelig ryddighet i det han vil formidle. Han starter med  historien  om Pytagoras som levde 507 f. kr og hans teorier som ble nedskrevet.
Dette brukte billedhuggeren Feidas i to kjempe marmorskulpturer av Zevs og Athene, de skulle jeg gjerne ha sett, men de finnes ikke mer. Euklid av Alexandria levde i år 300 f.kr er jo imponerde lende siden, men å tenke på at han skrev 13 bind om geometri det er utrolig!
Det skulle gå mange, mange år, helt frem til 1200 tallet  med svært liten vitenskapelig utvikling, det er et tankekors. Helt til den italienske kjøpmannen fra Pisa sende sønnen sin avgårde på skole til Nord-Algier. Sønnen Fibonacci lærte oss derved det hinu-arabiske tallsystemet 4,9,6 osv og at man kunne bruke desimaler som feks 0,6. På den tiden brukte man bare de romerske tallene med VX osv og etter 1000 ble det bare veldig vanskelig. Derved kan man regne ut det gylne snitt helt korrekt.

Renessansen som betyr"gjenfødelse" brakte med seg masse nytt. Men jeg viste ikke at det var matematikkeren Luca Bartolomeo de Pacioli som i 1497 skrev boka om det gylnesnitt. Han fikk Leonardo da Vinci til å illustrer verket."Den vitruviske mann"er jo ikke Leonardo sin oppfinnelse men, han fikk i oppdrag å lage en  illustrasjon over forskningen til Marcus Vitruvius Pollios tanker rundt bruk av matematikk i arkitektur og menneskekroppens proporsjoner som han har illustrert. Der har jeg stått og lagt ut om geniet Leonardo også er det feil, jeg har løyet til mang en elev fordi jeg trodde at det var Leonardos oppfinnelse som så mye annet han gjorde.
Bilde er fra boka! 
Defenisjonen av:" Det Gylne snitt". Forholdstallet mellom lengden og bredden på rektangelet er 1,618

Han skriver hvordan naturen føyer seg etter det gylne snitt i blomster (der stemmer ikke alltid), men morsomt å vite. Det vi alle vet er jo hvordan vi betrakter menneskekroppen og deler den inn, særlig et ansikt som har perfekte proporsjoner synes vi jo er mest vakkert. At tennene var etter det gylne snitt var nytt, det samme var hjerterytmen. Hva han har funnet ut den unge gutten! En skikkelig systematikker.

Han går nøye igjennom det gylne snitt i kunsten, noe jeg er vellkjent med. Han tar for seg ulike kunstverk og sier noe om de opp gjennom historien til de endres i dagens kunst. Han viser dette ved  illustrasjonsbilder, de er små og fortellende nok. De er over et stort spekter og viser en stor bredde innen kunsten.
Foto skriver han også en del om og takk og pris for at han nevner fotografens gral, rule of thirds.

Han kommer også om tips til dataprogram i henhold til det gylne snitt og design, flott!
Fremstillingen av bruken av det gylne snitt i arkitektur er også bra, enhver skjønner hvorfor man snakker om god arkitektur etter å ha lest dette. Eller kan iallfall begynne å se seg rundt, å se hva som ikke er vakkert.
Arkitekturen får også en historisk gjennomgang fra pyramidene via Notre-Dame og viser til Le-Corbusier bruk av formelen.
Geometri er alfa og omega og det er så morsomt så da måtte jeg i bokhylla og finne frem beskrivende geometri boka mi og leke meg litt. jeg også!
Matematikk er siste tema, det er viktig og godt dokumentert for de som er litt mer interessert i dette temaet en meg.

En ekstrem ryddig, enkel og god bok, som har en  bred vinkling rundt temaet og gjør den interessant ved å se dette fenomenet fra så mange sider. Jeg liker også at det er et ryddig Noter og Kilder bakerst i boka så man kan gå videre å kikke om man vil, inn i tematikken.

Denne boka skal jeg garantert bruke og henvise til i min undervisning!
Anbefaler boka på det varmeste til de som liker slikt!


August Geelmuyden
Han er en svært ung mann, født i 1992 i Oslo. Det står at han så langt han kan huske har han interessert seg for matematikk, kunst og fysikk. Dette er hans første bok. Jeg tror dette er en mann vi kommer til å se flere bøker fra i fremtiden.


Takk for boka fra Kagge forlag!

135 sider, utkom  2013 på Kagge Forlag A/S


2 kommentarer:

 1. Så merkelig - jeg har nettopp avsluttet en bok med samme navn, en krim av David Hewson. Kjempespennende!
  Handlingen foregår i Roma. Hvis du liker krim, bør du lese den. God helg ønskes av Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, krim ser jeg bare på tv, og gjerne krimserier liker jeg men leser nesten aldri krimbøker

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!