lørdag 9. august 2014

Evensen Hilde Berit "Retur"


En herlig, morsom bok om en eldre kvinne og hennes valg!

Hovedpersonen er Elisa Gran, en snart 85 år gammel dame som har levd et turbulent og ganske innholdsrikt liv. Hun har jobbet innenfor kunstverden og særlig da med film-foto. På en workshop i Paris traff hun for  40år siden den etterhvert gode venninnen  Birgitte Doufreine, som nå er 90 år og bor i Nice. De to utviklet et spesielt godt vennskap og har det fantastisk hver gang de møtes og snakker med hverandre på tlf,  hver lørdag. De har i årevis skrevet brev og e-poster til hverandre om livet, tanker, drømmer og opplevelser.

Elisa vill ikke bli 85 år, direkte motiver av et av Hamsun sine dikt  drar hun til Spania og videre med buss opp i fjellene for å legge seg til for å dø.
Den første halvdel av boka handler om dette, hvordan hun ligger å reflekterer over livet sitt. Den er skrevet utrolig humoristisk og jeg sitter å humrer å ler av denne damen. Fantastisk morsom komponert som scener i en film hvor vi ser/leser bruddstykker fra hennes liv og hun som ligger der og skjønner ikke hvorfor hun ikke snart kan få dø.............

Passet hennes blir som en symbol rekvisitt i boka, men det vil jeg ikke røpe noe mer om....

Elisa var gift med Jacob i 33 år og de har døtrene Marthe og Ingeborg, to svært ulike døtre. Som vokste opp delvis i Norge og Tyskland.  Elisa hadde i mange år et forhold på si, med kjæresten Noa...
  
Vi får innblik i hennes liv med døtrene, hvordan oppdrar og forholder vi oss til egne barn, egentlig?
Gjør vi forskjell, ser vi ulikt på barna? ... er vi egoister som tar egne valg? Mange vesentlige ting kommer hun innom i boka.

Alfredo finner og får Elisa i hus, berger henne. Han tar seg av henne, får Elisa sakte på bena selv om han ikke sier så mye. Han forsvinner hvor?????
Hunden etterlater han, den dør og får en sterk og rørende begravelse.

En tett liten bok som handler om veldig mye, så man får virkelig reflektert over eget liv når man sitter å ha lest siste side. Den  får en til å tenke på mangt ved livets valg som vi gjør og har gjort.
Jeg synes også at den er utrolig festlig fordi at hun skriver så direkte og på Hamar dialekt.

Hilde Berit Evensen:
Bor på Hamar, er journalist i Hamar Dagblad. Dette er hennes første voksenroman, før har hun utgitt ungdomsromanen Pendel og to antologier om Hamar.
En frisk, levede/lekende, pågangsrik, kunnskapsrik og morsom dame, som gjenspeiler seg i teksten


En liten bok på 121 sider.
Utkom i 2014, Margbok

Anbefaler boka!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!