fredag 15. august 2014

Pettersen Siri "Odinsbarnet"En bok jeg aldri hadde trodd ville begeistre meg!

Jeg må innrømme at dette er min aller første bok i denne sjangeren. Norrøn mytologi er spennende og jeg har jobbet med dette som tema mange ganger, særlig i tegneoppgaver med elever.
Det var svært vanskelig å følge med og skjønne  boka på starten. Det var så mange rare ord, navn, stedsnavn og begrep som var totalt ukjente for meg. Jeg startet med å lese, men fikk lånet lydboka etterhvert. Det var bra!


Jeg har dette bilde på veggen som broren min Geir har malt og heter Valkyrier. 
Siden denne boka er så populær var dette bildet også  en "starter" for meg.

Satt å jobbet på verkstedet og var i norrøn tid i hodet ved å lyttet til kampen mellom det gode og det onde. En total anderledes verden enn min, de jobbet og kriget mens frykten deres var verdens undergang.

Hirka som er hovedpersonen i boka er bare 15 vintre gammel og er et haleløst odinsbarn oppvokst hos sin fosterfar som fant henne i snøen. Hira kan ikke favne og er evnelaus og halelaus. Tenk om jeg kunne fly, sier hun. Hirka er fra en annen verden og er fryktet og jaget.
Hirka har mye kunnskaper og kan mye om legemidler og urter.  Hun har si venn Rime som er arvingen til stolen og makt. Men, han er så mye mer,- han er Kalkagga og har utrolige evner........Dette må leses!

Ensomheten som Hirka har da hun forlater Elveroa og Mannfalla, ferden til Ravnhov og Blindbol. Men troen på vennskapet og kjærligheten er sterk, der møter hun på sin veg synske folk som hjelper henne...

Beskrivelsene i denne fortellingen er fantastiske, jeg ser for meg bildene av Urd, med gullklaven rundt halsen og klærene han og de andre bærer. Mange spesielle personer, som den blinde, med klør osv.
Smykkene de bærer, fargene, tekstilene, og ikke minst skikker og omgangsformen med hverandre. Ser scenene klart for meg og er inne i dette fantasiriket.  Når hun kommer til ravnepppdretteren  Ramona og sønnen Vetle, deres vennskap og fortrolighet, sharmy......

 En fantastisk historie fortalt gjennom vekslende forteller stemmer og forskjellige vinkler. Et imponerende fantasy-univers som er mye mer spennend en ringenes herre (har bare sett filmene).
Siri Rettersen har deg i sin hule hånd og øser ut sin kunnskap, fantasi og forteller kunst så fengene at jeg mater cd-spilleren med nye cd-er i ett uten å tenke på at tid, rom og sted endres.

Treet utefor vinduet mitt var fult av skjærer,(oppførte seg som ravner), det var fasinerende å oppleve dette midt i fortellingen!


Dette er den første i serien av tre bøker som kommer. Det må nevnes at dette er Siri Pettersen sin debutroman.
Serien Ravneringen er nominert til bokhandlerprisen, Kulturdepartementets debutantpris og Bokblogger prisen.

En lydbok det tar 21timer og 15 min å høre.
Den er lest av Erich Kruse Nielsen , som leser veldig bra!
Lydboka kom ut i 2014 på Lydbokforlaget, boka kom ut i 2013


7 kommentarer:

 1. Denne skal jeg lese. Skal på bibeloteket i dag.
  Urd var da en kvinne,en av nornene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke i denne boka, Geir.
   Denne er noe for deg!

   Slett
 2. Skjønner godt at du slet med å komme inn i historien da du prøvde deg første gangen, trur jeg kommenterte akkurat det i min omtale også... Ellers syntes jeg hele boka og universet Siri Pettersen har skapt bokstavelig talt er fabelaktig!
  Likte den så godt at jeg prøvde meg på lydboka for ei stund sida, men for meg ble det ingen vellykka affære: fant over hodet ikke tonen med oppleseren, så der har vi ulik smak ;o)
  Ikke så lenge før oppfølgeren kommer nå, det blir skikkelig spennende!

  SvarSlett
 3. Hei Ingun!
  Så tøft bilde av de Valkyriene, det var kult.
  Boka har jeg aldri hørt om, tror ikke den er noe for meg.
  Hilsen Line

  SvarSlett
 4. Dette høres veldig spennende ut! Hørte på NRKs Hedmark/Opplandssending i dag om en operaoppsetning på fjellet (husker ikke hvor, men ved en bre), og der var det også et slikt tema det handlet om. Den skal visstnok fremføres til lørdag med to forestillinger. Det går sikker an å få vite mer. Jeg hørte innslaget i bilen på vei hjem fra fjellet, og da er man ikke like oppmerksom hele tiden.
  Nå har jeg forøvrig nettopp publisert et innlegg på min blogg som jeg tror vil være spesielt interessant for deg!
  Hilsen fra Tove.

  SvarSlett
 5. Har vært lenge på ferie uten internett. Når jeg er koblet fra syns jeg det er lettere å koble av også :)
  Jeg er ikke noen fantasy tilhenger, men det skader jo ikke å sette seg litt inn i det " alle" er opptatt av når det gjelder litteratur og film for tiden.
  Bildet broren din har malt, er ihvertfall flott! :)

  SvarSlett
 6. Heisann! Nok ei bok bør føres på lista. Jeg mister helt oversikten!

  Nei, du kan ikke ta med deg verken loddebolt eller meisel på kafé, så det må nok bli noe mer håndterlig. Jeg faker og later som trå og heklearbeid er metall! Det går an det og....

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!