mandag 13. oktober 2014

Nedregård Renate "Det er min tur nå"En bok som burde stå på pensumlista til alle 9.klassinger

En ungdomsbok som er så spennende og tar opp så mye aktuell tematikk er det virkelig lenge siden jeg har vært borti. Forfatteren har en skremmende god innsikt i hvordan en ungdomsskolejente tenker og handler, noe jeg kan skrive under på at noen fremdelse har når de kommer på videregående skole hvor jeg har undervist i flere tiår. Det er kanskje derfor at den i første omgang appellerte til meg allerede etter noen få sider.

Det andre er det jeg virkelig elsker ved bok,  hvordan Renate har fått integrert Hamsun og hans bok Victoria. Hun setter nytt søkelys på denne romanen og vi ser at hele fortellingen er bygd opp rundt temaet, flott triks!

Jeg sier i overskriften at alle bør ha den på pensumlista i 9, klasse evt begynnelsen av 10 kl, for det er da valgene videre legges for utdanningsløp, noe som presisere velg godt og ungdommelig i boka slik at de skjønner det. Denne boka bør absolutt fenge de unge siden hun har fått flettet inn så mye spennende tematikk som de unge går og strever med som kan nevnes i fleng:  følge venners valg, se opp til lederpersoner, falle for gutter som ikke er av mors beste barn, gjengtilhørighet, språkbruken, og debutere seksuelt, når, hvordan. Men det viktigste er at du må stå for dine egne valg, eller får det konsekvenser!

Stå for egne valg er ikke alltid like lett og har man ikke  støtte hjemme eller bli sett av noen kan det være vanskelig. Det blir heldigvis Melissa i bokas! Hun hadde noen gode hjelpere.

Kort fra boka uten at jeg røper for mye!
Melissa drar til påskefjellet, men ikke for å feriere og gå på ski men for å jobbe på et høgfjellshotell sammen med moren. Det er første gang Melissa må jobbe selv, hun har alltid bare vært med moren opp dit hver påske og moren tjent bra denne korte perioden for ellers Naver hun. Melissa skal være stuepike og ser på verden rund seg og syns dette er en skikkelig dritt jobb.  De rike behøver ikke å jobbe i ferien, de bare koser seg, urettferdig! Hun møter igjen Alexsander som hun har lekt med hver påske og nå er de i hver sin virkelighets verden, er hun forelsket i han?

Melissa ser opp til Zoran og blir kjæresten hans, men er det det hun vill?
Camilla som er bestevenninnen og hun skal fortsette på vg. skole i sammen, fordi at de er så gode venninne, men hvorfor?
Kan hun si nei til å ligge med Zoran og har læreren egentlig rett i at hun har gode evner og kan bli til noe. Hun som kommer fra en et oppløst hjem, med en mor som er mye syk og har lite penger og bare tenker på seg selv?

Hun finner seg heller ikke til rette hos de rike, men hun skjønner at det er hun som må bestemme over sitt eget liv, sine valg og sannelig gjør hun det!
Jeg røper ikke mer....
Språkbruken er så rett inn i hvordan ungdom er, oppfører seg og handler.

Dette er en bok som virkelig har mye diskusjon tematikk i seg som kan brukes i undervisningen både i norsk og samfunnslære. 
Anbefales!
                                                   
Bilde er av Renate som finnes bakerst i boka.

Det er ganske tilfeldig at jeg kom over denne bok, noe som skylles at Renates mor som er en bloggvenninne som bor i Bergen skrev om datterens bokutgivelse på bloggen sin.
Gå inn på Kvinner&Kultur og les mer om Renate og hennes forfatterskap.
Der er også link til Renates Blogg!
Tilslutt kan du vinne en av hennes 3 bokutgivelser ved å gå inn HER


Takk for lesereksemplar fra Cappelen Damm
Boka har 184 sider
Utgitt i 2014

Denne boka anbefaler jeg på det varmeste og den skal nå på rundtur til venner og bekjente som har unger i den aldersgruppen, som går på ungdomsskolen.

4 kommentarer:

 1. Tusen takk fantastisk reklame for Renate sin bok, Ingun!
  Jeg tror den er viktig, må bare får de rette menneskene til å bli oppmerksom på den.
  Jeg lager en "giveaway" eller "gibort! på bloggen min, så kan de som ønsker det være med i trekningen om en signert bok.
  Skal hilse fra Renate og si tusen takk for god tilbakemelding og reklame! :)
  Hilsen Jorun

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble mektig imponert av hvordan hele boka var disponert og på en så lettfattelig og fin måte, så jeg håper mange kan få øynene opp for denne boka.

   Slett
 2. Da skal jeg informere mitt yngste barnebarn om denne boka. Høres ut som en bok for henne, som er 16 år?
  Skal tipse henne om bloggen til Renate også. Hilsen fra Tove

  SvarSlett
 3. Høres ut som en flott bok.. Ungdommene bør bli oppmerksomme på den tenker jeg.. Ha en fin kveld..

  Varm hilsen i fra nord.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!